- Ble hengt opp i armene etter kjetting

Abdulkarim Hossain forteller at han ble grovt torturert bare dager etter at han ble kastet ut av Norge.

TORTURERT: Torturen Abdulkarim Hossain ble utsatt for er dokumentert så godt det lar seg gjøre av en anerkjent tyrkisk organisasjon. Hossain sier han blant annet ble hengt i en kjetting i tre døgn. Likevel har ikke norske myndigheter gitt ham noen beklagelse. Foto: Sondre Steen Holvik
TORTURERT: Torturen Abdulkarim Hossain ble utsatt for er dokumentert så godt det lar seg gjøre av en anerkjent tyrkisk organisasjon. Hossain sier han blant annet ble hengt i en kjetting i tre døgn. Likevel har ikke norske myndigheter gitt ham noen beklagelse. Foto: Sondre Steen HolvikVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I august 2010 ble Abdulkarim Hossain arrestert på gata i Tønsberg av norsk politi. Den kurdiske syreren hadde fått avslag på søknaden sin om asyl og skulle kastes ut av landet. To norske politimenn eskorterte ham til flyplassen i hovedstaden Damaskus.

Her skjedde det som både han selv og flere menneske- rettighetsorganisasjoner hadde advart mot: Han ble tatt med til det politiske sikkerhetspolitiet, fengslet og torturert.

Hossain er nå tilbake i Norge. Til Dagbladet forteller han om det brutale fengselsoppholdet.

- Jeg ble arrestert straks jeg ankom flyplassen. Jeg sa til de to norske politimennene «nå er jeg arrestert, nå får dere gripe inn.» De gjorde ingenting. Jeg ble satt i håndjern og fraktet vekk foran øyene deres, forteller han.

- Torturert I lokalene til sikkerhetspolitiet ble han utsatt for daglig tortur i fem dager.

- Jeg ble holdt i en mørk kjeller, så jeg visste ikke om det var natt eller dag, men fordi de ansatte gikk i turnus, kunne jeg telle dagene, forteller han.

Ifølge Hossain besto torturen blant annet i slag med balltre under føttene, gjentatte slag på ett sted og seksuell trakassering. På dag to forteller han at han ble heist opp i taket etter armene.

- Det var en slags kjetting som jeg ble heist opp med slik at føttene bare så vidt berørte gulvet. Her hang jeg i tre døgn, sier han.

Elektrisk stol På dag fem ble han oppsøk av en høyerestående offiser. Først da ble han avhørt. Offiseren ville høre om hans engasjement i Norge og Foreningen for syriske kurdere (KKSN).

- De mistenkte at vi hadde hatt kontakt med israelsk etterretning og fikk støtte fra fremmede stater, forteller Hossain som nektet for dette. Det førte til at han ble satt i en elektrisk stol med bind for øynene.

En av ledningene ble koblet til tunga hans, den andre til kjønnsorganet. Offiseren sa at han ville telle til tre. Hvis ikke Hossain erkjente, ville de sette på strømmen. På tallet tre hørte han at bryteren ble trukket ned- men det kom ingen strøm.

- Det virket som de bare ville terrorisere meg for å få meg til å snakke, sier Hossain.

- Nå sa offiseren til sin kollega at det virket som om jeg sa sannheten. Han ba sine underordnede om å gå ut, tok av av meg bindet for øynene - og sa at de kunne løslate meg for 35 000 dollar, forteller han.

Norsk press Samtidig jobbet norske myndigheter, Amnesty Internasjonal og flere andre organisasjoner intenst med å få ham løslatt. Men først da familien betalte bestikkelsene, lot de ham gå. Før de slapp ham, ga de ham beskjed om å møte til nye avhør tre dager seinere.

- Vi kjenner dette scenarioet, forteller Sherwan Omer i KKSN. — De blir sluppet slik at presset fra de norske myndighetene blir borte. Så kalles han inn til avhør igjen. Først vil statens sikkerhetspoliti ta deg inn. Så vil det militære sikkerhetspolitiet ta deg inn. Slik kan det holde på i årevis med fengslinger og tortur, sier han.

Da han ble sluppet ut rømte Hossein derfor over grensa til Tyrkia. Gjennom Amnesty kom han i kontkat med Human Rights Foundation of Turkey (HRFT). De gjennomførte undersøkelser som så langt det er mulig bekreftet at han var utsatt for tortur, og FN i Ankara ga ham status som flyktning.

Hossain søkte så om å bli overført til Norge som kvoteflyktning, men norske myndigheter avslo.

-Dette er dessverre en av de sakene som viser at behandlingen i det norske asylsystemet ikke er god nok. Her er det tydelig at UDI og Une ikke har trodd ham, slik at han ble returnert. Selv om han var fengslet tidligere, la de ikke til grunn at det var sannsynlig at han ville bli fengslet igjen. Frykten for å la for mange få bli har vært styrende, sier generalsekretær i NOAS Ann-Magrit Austenå til Dagbladet.

- Erkjenner ikke feil For åtte måneder siden søkte Hossain asyl i Norge på nytt. Søknaden hans er ennå ikke behandlet.

Fordi Hossain har søkt asyl kan ikke UNE kommentere saken nå. Infosjef Bjørn Lyster sier til Dagbladet at det vil blir feil hvis de på et seinere tidspunkt må behandle en klage fra Hossain.

PÅGREPET: Abdulkarim Hossain ble arrestert allerede da han ankom flyplassen i Syria. Foto: Amnesty/ KKSN
PÅGREPET: Abdulkarim Hossain ble arrestert allerede da han ankom flyplassen i Syria. Foto: Amnesty/ KKSN Vis mer

I fjor sa han derimot følgende til Vårt Land:

-UNE har ikke mottatt informasjon som, sammenholdt med annen kunnskap, bekrefter eller sannsynliggjør påstandene Noas og andre kommer med, verken om tortur eller annen umenneskelig behandling.

Dette fikk Austenå til å reagere kraftig. Hun understreker overfor Dagbladet at det forelå en utredning fra en tyrkisk lege og at HRFT er en anerkjent organisasjon som til og med er støttet av norsk UD i mange år.

-Vi ser at terskelen for å erkjenne feil er for høy, sier hun. Austenå håper Hossain nå vil bli innvilget asyl.

- Det som er skjedd tidligere i denne saken må vektlegges. I tillegg er situasjonen i Syria ekstremt usikker. Vi regner med at det må legges til grunn at de aller fleste syriske opposisjonelle må få bli. Jeg fatter ikke på hvilket grunnlag de skal kunne sende ham ut, sier hun. 

27 tortursentere I går publiserte Human Rights Watch (HRW) en rapport som slår fast at Syria har satt i gang en «statlig torturpolitikk» som en del av forsøket på å knuse opprøret i landet.

De har intervjuet 200 tidligere fanger og avhoppere fra regimet og mener å ha identifisert 27 forskjellige tortursenter i landet.
 
- De bruker tortur for å skremme og straffe personer som tør å gå imot myndighetene, sier Ole Solvang i HRW til CNN.

En 31-åring har fortalt at de først klemte fingrene hans med en tang.

- Deretter satt de stifter i fingrene, brystet og ørene mine. Jeg fikk bare ta dem ut hvis jeg snakket, har han sagt.

Også barn er blitt utsatt for grov tortur. En 13 år gammel gutt forteller at han ble arrestert sammen med onkelen på vei hjem fra en eksamen og satt i et lite rom med rotter og kakerlakker.

-  De ga meg elektrisk sjokk i magen, så jeg svimte av. Den tredje gangen de hentet meg inn trakk de ut tåneglen min med en tang, forteller han.

Titusenvis av fanger er slått, syrebrent og seksuelt misbrukt.

TORTURSJEF: President Assad skyr ingen midler mens han klamrer seg til makten i Syria.  Foto: NTB Scanpix
TORTURSJEF: President Assad skyr ingen midler mens han klamrer seg til makten i Syria. Foto: NTB Scanpix Vis mer