Ble hengt ut av «Anonymous», nå må «Dotnetfuckers» i retten

Tre menn tiltalt for hærverk på internett.

OFFENTLIGGJORT AV ANONYME: Nettaktivister i «Anonymous» la ut navna på de som skal ha utgjort gruppa «Dotnetfuckers» som skal ha dataangrepet en rekke nettsider i Norge i fjor. Nå må tre unge menn møte i Nedre Romerike tingrett tiltalt for hærverk. 
En gjeng fra Anonymous demonstrerte i forrige uke ulovlig i Karl Johans gate i Oslo mot datalagringsdirektivet. 
Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
OFFENTLIGGJORT AV ANONYME: Nettaktivister i «Anonymous» la ut navna på de som skal ha utgjort gruppa «Dotnetfuckers» som skal ha dataangrepet en rekke nettsider i Norge i fjor. Nå må tre unge menn møte i Nedre Romerike tingrett tiltalt for hærverk. En gjeng fra Anonymous demonstrerte i forrige uke ulovlig i Karl Johans gate i Oslo mot datalagringsdirektivet. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Hvorfor de har gjort dette er egentlig uforståelig. Det forklares blant annet med at de synes flere av nettsidene var litt dumme eller at en blogger hadde skrevet noe dumt. Dette er tre unge gutter som i ettertid ikke har forstått konsekvensene av det de har gjort, sier politiadvokat Erik Moestue i Kripos.

Han skal på vegne av påtalemyndigheten føre saken mot tre menn i alderen 16 til 20 år som var en del av en gruppe som kalte seg «Dotnetfuckers».

De må møte i Nedre Romerike tingrett tiltalt for å ha data-angrepet en rekke nettsteder i Norge fra 28. mars til 7. mai i fjor. Ifølge tiltalen skal de sammen og hver for seg ha gjennomført såkalte DDOS-angrep mot en rekke internettsider slik at sidene ble så belastet at de krasjet og falt sammen.

Hærverk på internett Sider som dnb.no, posten.no, pst.no, nettavisene dinside.no og itavisen.no, sprakradet.no, nettsidene til Norsk Tipping og bloggere ble angrepet.

- Man behøver ikke være noe datageni for å gjennomføre dette. De kjøpte en tjeneste på nettet, plottet inn IP-adressen de ville angripe og så gikk det sin gang, sier Moestue.

I praksis sendes det enorme mengder datatrafikk mot webservere som drifter internettsider. Sidene blir så belastet at vanlige internettbrukere ikke får tilgang til sidene.

KLIENTEN ANGRER: Advokat Gøran Møller Christiansen i advokatfirmaet Elden sier hans 16 år gamle klient gruer seg til rettssaken, men at han erkjenner å ha gjort det han er tiltalt for.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
KLIENTEN ANGRER: Advokat Gøran Møller Christiansen i advokatfirmaet Elden sier hans 16 år gamle klient gruer seg til rettssaken, men at han erkjenner å ha gjort det han er tiltalt for. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix Vis mer

Personene er tiltalt for skadeverk og for å ha påført skade og tap for ofrene. Selv om politiet sammenligner lovbruddet med tagging av en vegg, ser de svært alvorlig på saken.

- For en bank med mange brukere eller en internettbasert avis vil konsekvensene være ganske store når de er nede over en viss tid, sier Moestue.
En av de tiltalte var 15 år da han skal han gjennomført angrepene. Politiet tviler på at de unge mennene kjenner hverandre utenfor cyberspace.

Hisset opp «Anonymous» «Dotnetfuckers» hisset på seg andre dataangripere, de mer kjente nettaktivistene i det internasjonale hackermiljøet «Anonymous». De valgte på et tidspunkt å offentliggjøre navnene til mennene på nettet og de omtalte gruppa som en guttegjeng med svært lite datakompetanse.

16-åringen innrømmer dataangrepene, ifølge sin forsvarer.

- Han angrer voldsomt og forsto ikke følgene av hva han gjorde. Han synes det er vanskelig å måtte møte i retten, sier advokat Gøran Møller Christiansen til Dagbladet.

KLIENTEN ERKJENNER: 20-åringens forsvarer, advokat Dag Svensson i Advokatene Johannessen, Svensson og Trudvang, sier hans klient erkjenner dataangrepene og er klar for å ta straffen sin.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
KLIENTEN ERKJENNER: 20-åringens forsvarer, advokat Dag Svensson i Advokatene Johannessen, Svensson og Trudvang, sier hans klient erkjenner dataangrepene og er klar for å ta straffen sin. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

19-åringens forsvarer ønsker ikke å kommentere saken.

- Min klient erkjenner straffskyld. Han angrer veldig på det han har gjort og kan ikke helt forstå hvorfor han gjorde det. Han er innstilt på å gjøre opp for seg, sier 20-åringens forsvarer, advokat Dag Svensson, til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer