Audun Lysbakken gjør comeback

Ble hentet av ambulanse midt på natta

Audun Lysbakken måtte under kniven for å operere hjernen. Nå er han tilbake etter sykmelding med stikk i retning Venstre.

TILBAKE: Audun Lysbakken har ikke vært SV-leder siden 2017. Nå er han tilbake i jobben, etter lengre tids sykmelding. Årsaken var en operasjon etter et epilepsianfall i fjor sommer. Foto: Paul Sigve Amundsen
TILBAKE: Audun Lysbakken har ikke vært SV-leder siden 2017. Nå er han tilbake i jobben, etter lengre tids sykmelding. Årsaken var en operasjon etter et epilepsianfall i fjor sommer. Foto: Paul Sigve AmundsenVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERGEN (Dagbladet): - Da jeg våknet, sto det ambulansefolk hjemme på soverommet vårt. Midt på natta. Jeg forsto absolutt ingenting. «Hva skjer her nå?», liksom.

Det var ei natt SV-leder Audun Lysbakken aldri kommer til å glemme. Han fikk epilepsianfall og havnet på sykehus. Det var i fjor sommer, like før valgkampen som skulle avgjøre hans politiske framtid. Og det bar rett på akutten på Ullevål sykehus i Oslo.

- Var du redd?

- Jeg var ikke så høy i hatten, nei. Vi forsto jo ingenting. Jeg husker ikke så mye av selve anfallet, men hele episoden var veldig guffen.

–Jeg gruet meg

Legene fant en liten misdannelse i en blodåre i hjernen. Det var den som hadde utløst det epileptiske anfallet. Med unntak av hans nærmeste ante ingen noe om dramatikken som hadde funnet sted.

Lysbakken fikk legenes velsignelse til å drive valgkamp. Senere fikk han beskjed om at misdannelsen kunne fjernes: Han kunne legge seg under kniven. 7. desember i fjor tok han ut sykemelding for å få det gjort.

- Jeg gruet meg nok litt mer enn jeg ga uttrykk for. Det er jo snakk om å operere inni hodet, sier han i dag.

Siden operasjonen har tre kvinner steppet inn for ham: Kirsti Bergstø som partileder, Kari Elisabeth Kaski som parlamentarisk leder og Gina Barstad som vara på Stortinget.

Nå er sykmeldingen løpt ut: Fra og med torsdag er Audun Lysbakken SV-leder igjen. Han gliser.

– Noen på høyresiden har pleid å si at «Lysbakken bør sjekke hjernen sin». Vel, nå har jeg gjort det! Og dårlig nytt for dem: Foreløpig er jeg ikke noe mindre venstreorientert.

Lego-Lysbakken

Lysbakken ler og sier dette er en dag han har gledet seg til, selv om et Lego-sett fikk de siste ukene av sykemeldingen til å fly av gårde hjemme på Holmlia.

- Lego Ninjago, vet du, det er moro. Sønnen min fikk Lego til seksårsdagen sin. Så nå har vi bygget og bygget. Det har vært noen uvanlig rolige uker for meg og hele familien. Og rolige dager er også fint. Men nå er jeg veldig, veldig glad for å være tilbake. Det føles godt å være SV-leder igjen, sier han høyt.

Lysbakken roser sine vikarer og bemerker at partiet har vokst på mange meningsmålinger mens han har vært syk.

- Sånn sett burde jeg blitt borte litt til, sier han og ler.

- Må du ta noen forbehold framover? Anstrenge hjernen mindre, for eksempel?

- Nei. Jeg kan jobbe helt som før. Det var bare i perioden etter operasjonen jeg måtte ta det rolig.

Nytt Norge

Hvis episoden i sommer var alvorlig, var operasjonen på Rikshospitalet av det udramatiske slaget.

- Vi har et så dyktig helsevesen i Norge, det har jeg selv fått oppleve. En sånn erfaring gjør meg bare enda mer innbitt på å bevare et norsk helsevesen for alle, uansett inntekt. I mange andre land hadde helseforsikringen avgjort hva slags behandling jeg fikk, sier Lysbakken.

Det politiske landskapet Lysbakken tok en pause fra tidlig i desember 2017 er på sett og vis ikke til å kjenne igjen i dag: Trond Giske er ikke Ap-nestleder lenger og metoo-bølgen har skylt over politikken. I tillegg har Venstre gått inn i regjeringen.

- Jeg har jo fått sett ting utenfra. Vi kan alltids diskutere enkeltsaker og hvordan enkeltpersoner er blitt behandlet, men i sum mener jeg metoo-kampanjen er nødvendig. Men det må ikke stoppe her! Nå må vi gå til kamp mot seksuell trakassering i arbeidslivet og i skolene. Det blir noe av det første jeg tar fatt på når jeg er tilbake på Stortinget.

Nye Venstre

2017-valget markerte åtte år siden SV snublet ut av regjering og inn i en sperregrensehengemyr. I fjor gikk partiet fram ved valg igjen, og Lysbakken ser paralleller til Venstre.

- Venstre gjorde det stikk motsatte av det vi har sagt: SVs landsmøte satte tydelige krav for gjennomslag for å gå inn i regjering igjen. Venstre har valgt å tre inn i en blåblå-regjering hvor knapt et komma er flyttet i regjeringserklæringen.

- De kaller regjeringen blågrønn nå?

- Men det er bare tull. Selv om ett av partiene har grønn logo, så blir det blåere fargere på fordelings- og arbeidspolitikk nå. Og jeg tror ikke Venstre får Terje Søviknes til å moderere seg i oljespørsmål, heller. Så sluttsummen blir blåblå.

Venstre til høyre

- I valgkampen sa du at en stemme på Venstre var en stemme på Frp?

- Ja, og da sa Venstre at jeg drev en svertekampanje mot dem. Greit, men det må ha vært historiens mest presise svertekampanje.

Lysbakken slår ut armene, og oppsummerer ukene han har lagt bak seg som sykemeldt partileder slik:

- Foruten metoo, kommer vi til å huske dette som tida Venstre tok det endelige steget inn på høyresida i norsk politikk. Og dét er trist, det.