Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ble hetset i «Mannegruppa Ottar». Nå vil MDG møte Facebook

- Folk må gjerne være uenige i sak, men ikke legge igjen kommentarer med sjikane og grov personhets, sier partisekretær Lars Gaupset.

HETS: Lan Marie Nguyen Berg har lenge måttet finne seg i å motta grove kommentarer på nett. Nå setter MDG ned foten. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
HETS: Lan Marie Nguyen Berg har lenge måttet finne seg i å motta grove kommentarer på nett. Nå setter MDG ned foten. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet / NTB): MDG er bekymret over økende omfang av trusler og hets, spesielt mot partiets yngre kvinner. De har nå bedt om et møte med Facebook om saken.

Et innlegg som i helgen ble lagt ut på den kontroversielle Facebook-gruppa «Mannegruppa Ottar», har på nytt aktualisert problemet.

Kommentarene under innlegget omhandler blant annet drap eller å fysisk skade MDG-politiker Lan Marie Nguyen Berg. Andre går på henne som kvinne eller hennes etniske opphav, skriver NRK.

Trusler

MDG-politiker i Oppland, Ingvild Kessel, ble utestengt av Facebook etter at hun valgte å dele en skjermdump av innlegget og dermed navngi flere av hetserne, ifølge VG.

- Etter at jeg la ut innlegget på Facebook fikk jeg flere trusler medlemmer av gruppen. Truslene gikk blant annet ut på at de skulle anmelde meg for å ha publisert Facebook-kommentarer med navn.

- I tillegg truet de med å masserapportere innlegget mitt til Facebook, slik at jeg utestenges.

Og ganske riktig; Kessel ble utestengt i 24 timer.

Ønsker møte

Partisekretær Lars Gaupset sier til NRK at hets og trusler har vært en økende tendens mot politikere i partiet, spesielt mot de unge kvinnene.

- Folk må gjerne være uenige i sak, men ikke legge igjen kommentarer med sjikane og grov personhets. Der har Facebook et ansvar, sier han.

Partiet har bedt om et møte med Facebook for å høre hvordan de arbeider mot netthets. Myndighetskontakt Marianne Neraal i Facebook bekrefter at de har mottatt henvendelsen fra partiet.

ÅPNER SEG: Sandra Borch (Sp), Aina Stersen (Frp) og Mani Hussaini (AUF) leser opp den groveste hetsen de har fått den siste tida, en hets de må leve med nesten daglig. Video: Ingrid Cogorno Vis mer

Mannegruppa beklager

Gruppeadministrator Kay Eriksen i «Mannegruppa Ottar», sier at de har slettet de nylig omtalte kommentarene i den lukkede gruppa.

- Dette er noe vi tar alvorlig, som er i strid med vårt eget regelverk. Vi vil ikke ha rasisme, hets eller annet søppel i vår gruppe, sier han.

Han er positiv til initiativet MDG har tatt til dialog med Facebook. Samtidig beklager han kommentarene som er kommet om Berg.

- Selvsagt vil administrasjonen i gruppen beklage det på det sterkeste, sier han.

Frykter for engasjementet

Da Dagbladet intervjuet Lan Marie Nguyen Berg om netthets i sommer, fortalte hun om hvordan det er å bli hetset på nett.

«Vietnamesermegge», «Fittetryne» og «Reis tilbake til Vietnam» er bare noen av kommentarene hun har fått på nett.

Da fryktet Nguyen Berg at tonen i den offentlige debatten skal hindre folk i å delta og engasjere seg.

- Jeg mener det er negativt når en del synes det er greit å ty til skjellsord eller rasisme. Det bidrar ikke til en opplyst debatt, snarere tvert imot. Jeg tror at mange opplever at det koster for mye eller at det ikke er vits å diskutere i kommentarfeltene, sa MDG-politikeren.

- Lavere terskel

Hun ønsker mer enn gjerne debatt rundt forslagene partiet hennes fremmer, men påpeker at debatten blir lite saklig når den går over i sjikane.

Hun tror at terskelen er lavere for hva folk tillater seg å skrive, på grunn av utseende, yrke og kjønn.

- Det at jeg er en ung kvinnelig politiker, med et litt annerledes utseende, gjør nok at terskelen er lavere for hva folk tillater seg å skrive, dessverre. Jeg tror tonen hadde vært litt annerledes hvis det var en hvit, middelaldrende mann som frontet sakene.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!