Oslomarka

Ble hetset i skiløypa: ­- Det er forferdelig

Flere har reagert sterkt etter at Camilla Fjeldheim Hovelsrud fortalte om hetsen hun og barna opplevde på skitur.

PÅ TUR: Camilla Fjeldheim Hovelsrud la ut på tur i Marka med sine to barn, ett av dem har Cerebral parese. «Turen hadde vært fullkommen, hadde det ikke vært for andre skiløperes fremferd og opptreden», skriver hun. Innlegget har vakt sterke reaksjoner. Foto: Privat
PÅ TUR: Camilla Fjeldheim Hovelsrud la ut på tur i Marka med sine to barn, ett av dem har Cerebral parese. «Turen hadde vært fullkommen, hadde det ikke vært for andre skiløperes fremferd og opptreden», skriver hun. Innlegget har vakt sterke reaksjoner. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg blir utrolig lei meg over at noen har hatt en sånn opplevelse i Marka. Sånn skal det ikke være. Vi tilrettelegger skiløypene for at alle skal ha en arena for mestring og naturopplevelser - uansett ferdighetsnivå, sier markasjef i Skiforeningen, Espen Jonhaugen til Dagbladet.

Han har reagert etter at Dagbladet onsdag publiserte et debattinnlegg fra Camilla Fjeldheim Hovelsrud, som er mor til en gutt med Cerebral parese.

Under en skitur i Bærumsmarka opplevde hun å få tilsnakk, og sønnen skal ha fått uverdig kjeft fordi han ikke kom seg raskt nok opp igjen etter fall i løypa eller fordi han falt på «feil» sted.

Folk skal ha tråkket over skiene hans, sparket unna staver og presset seg forbi. Enkelte skal også ha pekt og ledd, som da hun ploget nedover de bratteste bakkene etter beste evne med gutten mellom bena. Reaksjonene skal i hovedsak ha kommet fra voksne mennesker.

- Skal ikke føle at du er i veien

REAGERER: Markasjef Espen Jonhaugen reagerer på behandlingen familien fikk i Marka. Foto: Skiforeningen
REAGERER: Markasjef Espen Jonhaugen reagerer på behandlingen familien fikk i Marka. Foto: Skiforeningen Vis mer

- Det er kanskje ekstra leit å høre at det er voksne mennesker som har sånne holdninger. Det gjelder normal folkeskikk i løypa som ellers. Når det er mye trafikk er man nødt til å ta hensyn til hverandre, sier Jonhaugen.

Han understreker at Skiforeningen er opptatt av å tilgjengeliggjøre Marka for flest mulig, særlig for dem som av ulike grunner har en ekstra terskel for å komme seg ut.

Det skal også være en fin og tilgjengelig treningsarena for dem som vil gå fort og langt. Når det er mye trafikk, som i helgene, er man imidlertid nødt til å ta ekstra hensyn. Han vil oppfordre disse til å gå litt lenger unna de mest populære løypene.

- Heldigvis er dette en av veldig få historier, Skiforeningen har aldri hørt om liknende hendelser før. Marka er stort, og uansett hvor du går skal du ikke føle at du er i veien for noen. Jeg håper familien kommer seg ut igjen og fortsetter å bruke arenaen, avslutter han.

OPPLEVDE HETS PÅ SKITUR: Flere har reagert sterkt etter at Camilla Fjeldheim Hovelsrud fortalte om hetsen hun og barna opplevde på skitur. Leder i Arbeiderpartiet, Jonas Gahr Støre, håper flest mulig leser innlegget. Video: Malene Storrusten. Vis mer

- Forferdelig

Heming IL organiserer mange skiløpere i Oslo. I likhet med Jonhaugen mener formann i klubben, Peder Nergaard, at dette er uakseptabel oppførsel.

- Det er forferdelig, og her handler det om vanlig folkeskikk. Det gjør saken ekstra trist at det er snakk om voksne mennesker. Voksne skal være gode forbilder for unge, sier han.

Heller ikke han har hørt historier som dette tidligere. Heming har flere løpere som bruker Marka aktivt til trening og konkurranser. Da kan det gå rask for seg, sier han, men er opptatt av å understreke at alle er nødt til å ta hensyn til hverandre, spesielt i helgene når det er større trykk enn i hverdagen.

- Er dette noe dere har adressert overfor løperne deres?

- Ikke spesifikt, men vi oppfordrer på generelt grunnlag til sunn fornuft.

Han håper også at familien kommer seg raskt ut igjen.

- Det er langt flere gode enn dårlige opplevelser, heldigvis.

Vanligere enn vi tror

Generalsekretær i Norges Handikapforbund, Sunniva Ørstavik, er ikke spesielt overrasket når hun hører historien.

IKKE UVANLIG: Generalsekretær i Norges Handicapforbund sier hets er vanligere enn vi tror. Foto: Ivar Kvistum / NHF
IKKE UVANLIG: Generalsekretær i Norges Handicapforbund sier hets er vanligere enn vi tror. Foto: Ivar Kvistum / NHF Vis mer

- Hets av mennesker med funksjonsnedsettelser er dessverre mye vanligere enn vi tør å tro. Derfor er dette ikke overraskende, men ikke mindre skammelig av den grunn, sier hun.

Hun viser til en undersøkelse fra 2016, der det kom fram at en av tre mennesker med funksjonsnedsettelser hadde opplevd hatefulle ytringer, hets eller trakassering.

- Vi ser det ikke, fordi vi tror ikke at det forekommer. Jeg vil benytte anledningen til å berømme denne moren som forteller om det hun har opplevd. Det kan være ganske skamfullt å stå fram med at man opplever hets, men det er utrolig viktig.

Ørstavik forteller at regjeringen har satt i gang en del handlingsplaner for å adressere dette, men Handikapforbundet etterlyser flere virkemidler.

- Vi må ha mer opplæring fra barnehagealder og mer holdningsarbeid. Folk må ganske enkelt åpne øya, avslutter hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer