Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ble Hillary beskutt i Bosnia?

Denne videoen viser en smilende, vinkende førstedame. Selv sier Hillary at hun måtte løpe i dekning for snikskyttere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no) Nå er videoen brennhett valgkamptema i USA. Den viser noe ganske annet enn presidentkandidat Hillary Clintons egen historie om hva som skjedde under Bosnia-besøket.

- Jeg husker at vi landet under snikskytterild. Det skulle være en slags velkomstseremoni på flyplassen, men istedet løp vi bare med hodene nede for å komme oss inn i kjøretøyene som skulle ta oss til basen, sa Hillary Clinton i en tale på George Washington University 17. mars.

Faktafeil

Uttalelsen kom etter at komikeren Davis Atkins, kjent under artistnavnet «Sinbad», tidligere denne måneden anklaget presidentkandidaten for å overdrive og dramatisere sin rolle som førstedame i Det hvite hus under ektemannen Bill Clintons presidentperiode.

Han var sammen med sangerinnen Sheryl Crow med i Hillary Clintons reisefølge på turen til Tuzla 25. mars 1996. Komikeren ga overfor Washington Post en ganske annen beskrivelse av turen og arresterer Clinton på faktafeil.

- Jeg tror det eneste øyeblikket der vi kunne trengt den røde telefonen, var når vi var i villrede om vi skulle spise her eller på neste sted, sa komikeren til Washington Post.

Korketrekker-landing
«Erfaring» har vært et av Clintons mest sentrale temaer i valgkampen. Under en valgkamptale i Iowa, den første delstaten i USA der man valgte presidentkandidater, sa Hillary følgende i en tale om sin tid ved ektemannen Bill Clintons side da han var president.

- I Det hvite hus pleide vi å si at om et sted er for farlig, for lite eller for fattig, sender vi førstedamen.

I samme tale beskrev den tidligere førstedamen en dramatisk korketrekker-

landing i det krigsherjede Bosnia. 

- De sa at det kunne være snikskyttere der, la hun til.

Denne versjonen fnøs Sinbad av.

image: Ble Hillary beskutt i Bosnia?

- Hvilken president ville si «hei, jeg kan ikke dra for jeg kan bli skutt, så jeg kommer til å sende kona... åh, og husk å ta med deg en gitarspiller og en komiker»? spør han retorisk. 

«Bare ord»

Clinton har gjort sin utenrikspolitiske erfaring som førstedame på 1990-tallet til et av sine viktigste argumenter i kampen om den demokratiske nominasjonen.

Hun har også trukket fram hjelp til flyktninger i Kosovo i 1999, engasjement i fredsprosessen i Nord-Irland, og at hun presset ektemannen og president Bill Clinton til å intervenere militært i Rwanda i under folkemordet på 90-tallet som eksempler på erfaring.

Påstandene imøtegås av en tidligere sentralt ansatt i utenriksdepartementet under Bill Clinton, Greg Craig, som nå er politisk rådgiver i Obama-apparatet.

Hillary har flere ganger anklaget Barack for å «bare ha ord» og ikke erfaring. Nå kan det vise seg at en eller flere av hennes egne erfaringer bare er ord - og kanskje noe annet enn sannheten.

- Når hele din kampanje baseres på påstanden om erfaring, er det viktig at du har bevis for påstanden. Hillarys påstand om at hun har bestått prøven som øverstkommanderende, er ikke støttet av hennes jobb, skriver Greg Craig hos Real Clear Politics.

I dag er den tidligere direktøren i Bill Clintons UD som politisk rådgiver for Barack Obama.

Fire «Pinocchioer»

Hillary Clintons egen kalender fra 25. mars 1996 viser at førstedamen landet i Tuzla klokken 08:45 mandag morgen og at hun der ble møtt av en velkomstseremoni.

Lørdag foretok Washington Post en faktasjekk av Clintons historiebeskrivelse, og gir henne fire «Pinocchioer» etter å ha sjekket sin tolv år gamle reportasje fra det offisielle besøket.

Reportasjen viser at Clinton ikke løp mot et pansret kjøretøy med hodet lavt, men derimot ble tatt imot på rullebanen av smilende amerikanske og bosniske ledere.

Står på sitt

Til tross for motbør står presidentkandidaten på sitt.

- Det var ingen velkomstseremoni, og vi ble bedt om å løpe til bilene våre. Det var det som hendte, fastholdt hun på en pressekonferanse sist mandag.

Men Washington Post skriver at Clinton ikke nevner snikskytterild i sin selvbiografi «Living History» fra 2003. Derimot skriver hun i boken at det var «meldinger om snikskyttere» i åsene rundt flyplassen.

«På grunn av rapporter om snikskyttere i åsene rundt flystripen, ble vi tvunget til å korte ned på velkomsten på rullebanen med lokale barn, selv om vi hadde tid til å møte dem og deres lærere,» skrev Clinton i selvbiografien.

Under velkomstsermonien leste åtte år gamle bosniske Emina Bicakcic opp et dikt for førstedamen.

- Det er fred nå, fordi Mr. Clinton signerte den. All denne freden. Jeg elsker den, sa 8-åringen til Hillary.

Tidligere viseminister Togo West, som var med Hillary på turen til Bosnia og nå er en sterk støttespiller for hennes kampanje, sier imidlertid at de tok alle forholdsregler for hennes sikkerhet under turen.

- Du kan forstå at de kan ha sagt til førstedamen at «vi kommer ikke til å ta noen sjanser med deg. Løp. Dukk. Dette er et farlig sted. Dette er alvor». Det var på et farlig sted, en krigssone og de måtte være svært forsiktige med den daværende førstedamen.

UNDER KONTROLL: Besøket var lagt til en amerikansk militærbase. Tuzla var en av de best bevoktede byene i Bosnia på dette tidspunktet.
SANG I KOR: Sammen med Sheryl Crow (t.v.) sang Hillary og datteren Chelsea på scenen for de amerikanske soldatene under besøket.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media