Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ble hjerneoperert i 1610

Europeeren kan ha blitt økset ned av indianer for 400 år siden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): En bit av en hodeskalle funnet på en søppelplass fra 1610 i Jamestown i Virginia, USA, forteller historien om den tidligste kirurgien og obduseringen som forskere kjenner til fra de tidligere engelske koloniene i USA.

Operert for kraniebrudd

Runde merker i hodeskallebiten viser at noen har forsøkt å drille et hull i den. Eksperter fra the National Museum of Natural History at the Smithsonian Institution og University of Montana, har fastslått at beinet kommer fra baksiden av hodet på en mann.

De tror at han er blitt operert etter å ha blitt slått i hodet med ei steinøks og pådratt seg kraniebrudd. I så fall kan angrepet ha kommet fra en indianer. Men mannen kan også ha falt og slått hodet sitt i en stein.

Forskerne kan også se at skallen ha tilhørt en europeer, på grunn av formen og tykkelsen. Verken legens eller pasientens identitet er kjent, og resten av skjelettet er ikke blitt funnet.

Obdusert

Det forskerne derimot har funnet, er instrumenter som ble brukt til operasjonen. Bly Straube, seniorkurator i the Association for the Preservation of Virginia Antiquities sier at det ser ut som om kirurgen har gjort to forsøk ett sted på kraniet, og så forsøkt et nytt sted. Kirurgi som dette var ikke uvanlig i gamle dager, det ble blant annet utført i det gamle Egypt. Men det skal ha vært vanskelig på den tiden.

Operasjonen i Jamestown ble aldri fullført, for pasienten døde. Sagemerker på toppen av hodet indikerer at pasienten også ble obdusert.

Jamestown ble grunnlagt i 1607 og var det første permanente engelske bostedet i Nord-Amerika. Straube forteller at forskerne ikke kjenner til at indianere eller spanske kolonister har utført like tidlig hjernekirurgi. Dermed kan dette ha vært den nye statens første hjerneoperasjon.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media