Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ble holdt i Pakistan i 13 år

Den 18 år gamle norske statsborgeren vitnet mot faren i retten i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no) En pakistaner (47), bosatt i Norge i rundt 30 år, står i Oslo tingrett tiltalt for å ha forsøkt å tvinge datteren til å gifte seg med sin pakistanske fetter.

Det var strengt sikkerhetsoppbud da rettssaken begynte i dag. Alle måtte gjennom metalldetektor for å slippe inn i rettssalen.

Da den 18 år gamle fornærmede jenta skulle vitne, måtte tiltalte forlate rettssalen og følge forklaringen i et sideværelse. Datteren har i dag voldsalarm, og sier hun lever i frykt hver dag for å blir drept av faren.

Hun har bodd på hemmelig adresse siden 2004 og har fått nytt navn.

18-åringen hevder faren vil drepe henne fordi hun har giftet seg med en annen mann enn fetteren som faren plukket ut til henne. Datteren fortalte om flere konkrete drapstrusler.

Etterlot barna

Tiltalte giftet seg og fikk to barn med en norsk kvinne på 80-tallet. De fikk en sønn i 1985 og datteren to år etter. De to norske statsborgerne ble sendt til Pakistan sammen da de var tre og fem år gamle.

- For å lære mer om pakistansk kultur, språk og religion. Norsk ville de lære uansett, vi snakket norsk hjemme, jeg og kona ble enige om dette, forklarte tiltalte, som nekter straffskyld.

Han er tiltalt for brudd på straffelovens paragraf 227 for truslene.

Barna ble fraktet til Pakistan i 1990 av faren, og moren fulgte etter noe seinere. Mannen forklarte i retten at planen var at hele familien skulle bli i Pakistan en periode. Men etter noen uker dro foreldrene hjem til Norge. Barna ble værende i Pakistan i 13 år.

Glemte moren

Datteren har i politiavhør forklart om vold og trusler i dagliglivet i Pakistan.

- Jeg hadde ikke lov til å gå ut alene. Om jeg skulle ut og gjøre noe, måtte noen bli med meg. Vi brukte tradisjonelt tøy, forklarte fornærmede.

Hun var for ung til å huske sitt liv i Norge. Og familien i Pakistan skal ikke ha fortalt henne mye om det.

- Da jeg ble 14 år sa jeg ftil min onkel at jeg ønsket å treffe min mor. Da fikk jeg vite at min mor egentlig er en norsk kvinne, fortalte datteren, som i dag ikke kan snakke norsk med sin egen mor. Fornærmede har i dag startet norskopplæring.

I løpet av de 13 årene hun bodde i Pakistan, husker hun ett møte med moren. Faren husket hun å ha møtt 3 - 4 ganger.

De to barna bodde hovedsakelig hos familiens overholde, tiltaltes eldste bror, som ikke ønsket å snakke om moren.

- Jeg måtte bare ti still og ikke snakke om det flere ganger. De sa de ville brekke beina mine og at de skulle skjære ut tungen og kaste den til hunden, sa datteren i retten.

Fikk dem ikke hjem

I 1993 anmeldte kona mannen som hun da var skilt fra. Hun hevdet barna var kidnappet og krevde at de skulle føres tilbake til Norge.

I retten kom mor og far fram til et forlik året etter, de ble enige om at barna skulle føres tilbake til Norge i 1995. Det skjedde ikke.

- Jeg tenkte på barnas beste. Det var derfor jeg ikke reiste og hentet dem, forklarte tiltalte, med henvisning til at moren misbrukte hasj.

Han hevdet at årsaken til at datteren nå frykter ham og hevder han har truet henne på livet, er en versjon moren har kommet opp med fordi hun er bitter.

- Jeg føler meg som norsk, følger norsk regler og lov. Jeg kunne aldri tenke meg at jeg skulle tvangsgifte henne, sa tiltalte, som forklarte at hans barn hadde levd fritt og at hans familie ikke driver med tvangsekteskap.

Rømte til Norge

I 2003 klarte datteren å rømme fra Pakistan til Norge sammen med broren og en fetter.

- Det var en forandring. Jeg kunne verken språk eller visste om kulturen, det var en tøff overgang, forklarte fornærmede.

Hun bodde vekselvis hos mor og far i Norge, men opplevde det som problematisk begge steder. Jenta har siden fått hjelp av barnevernet.

- Han ville at jeg skulle gifte meg med min tantes sønn, fetteren min. Jeg ønsket ikke det, forklarte datteren, som fortalte en annen historie enn faren. Hun sier han truet henne direkte på livet flere ganger.

Anmeldte far

Det hele eskalerte da fornærmede fikk en kjæreste, en sunnimuslim, mens hennes familie er sjia. Far dro ifølge datterens forklaring til Pakistan for å arrangere bryllupet med fetteren.

- Mor sa at jeg måtte anmelde saken, det var den eneste måten å unngå at han giftet meg bort. Jeg var enig, sa datteren.

Tiltalte på sin side hevder han aldri har lagt noe press på datteren på noe tidspunkt. Han benekter også vold. Mannen er forøvrig straffedømt en rekke ganger for andre voldsepisoder. I retten i dag hevdet han seg uskyldig dømt eller forklarte episodene med at han var full, ung og dum.

Datteren fortalte at faren har truet henne både med å brekke beina hennes og drepe henne om hun ikke giftet seg med fetteren sin.

- Vi hadde samtaler om min oppførsel tre - fire ganger i uka mens jeg bodde hos far. Han sa at han ville drepe meg om jeg ødela ryktet hans, sa datteren.

Og fra Pakistan ringte far henne nesten hver dag på telefonen fra han dro oktober 2003 til han kom tilbake i april året etter. Det er i denne periodene drapstruslene skal ha kommet, ifølge tiltalen.

- Han sa at han visste jeg hadde en kjæreste, at han kom til drepe meg der og da og ta kjæresten min også, forklarte fornærmede.

- Om hun hadde sagt det var en kjæreste ville jeg tatt ham imot, klart de kan få lov til å gifte seg med hvem de vil, sa faren i retten i dag.

Da saken ble anmeldt fikk fornærmede politibeskyttelse og hun har ikke vært i kontakt med faren etter at han kom hjem fra Pakistan i fjor.

- En vanskelig sak

18-åringen hadde en tung dag i retten i dag. Hun fortalte at det kom som et sjokk på henne at faren kunne høre forklaringen hennes.

- Hun har det svært tøft nå, og det er spesielt det at hun visste at faren kunne høre henne, sier hennes bistandsadvokat Harald Stabell.

Jenta fortalte avslutningsvis om sitt ønske for fremtiden:

- Jeg ønsker at jeg og min mann kan leve fredfullt her i Norge.

Ektemannen er imidlertid utvist fra Norge. Han står i fare for å bli sendt hjem til Pakistan.

I morgen avsluttes saken med vitnemål blant annet fra fornærmedes mor.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!