Ble holdt naken på psykologens kontor i to uker

I dag foreleser psykologen på universitetet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Mette Sundt Gundersen var den første i Norge som gikk til sak mot sin egen psykolog for overgrep. Som et ledd at terapien til terapeuten som jobbet innenfor den omstridte Vegeto-retningen måtte hun blant annet gå naken på kontoret hans i 14 dager.

I et intervju med Dagbladet for tre år siden fortalte hun om sitt 15 år lange mareritt som sendte sjokkbølger langt inn i det psykiatriske miljøet.

Terapien begynte som normal samtaleterapi, men utviklet seg etterhvert som psykologen vant tillit. Høsten 1992 bodde hun på kontoret til terapeuten i to uker, som en del av terapien.

- Jeg tror ikke jeg hadde klær på meg i det hele tatt i løpet av de fjorten dagene. Kontoret besto av et skrivebord og to madrasser, fortalte hun. Det hele var et forskningsprosjekt, støttet av Norsk Psykologiforening, som gikk fryktelig galt.

I dag er psykologen en av foreleserne på et seminar på psykologisk institutt ved Universitetet i Oslo.

- Han har full talefrihet som alle andre. Jeg liker det ikke. Men jeg synes ikke det er min sak å nekte ham å komme til orde. Først og fremst synes jeg det er rart at psykologisk institutt låner bort status og troverdigheten sin til et seminar der flere av foredragsholderne er sanksjonert av Helsetilsynet, sier kvinnen til Dagbladet.no.

- En skandale for universitetet

Men han er ikke den eneste på talelista som er sanksjonert av Helsetilsynet. En av foreleserne på seminaret har måttet betale 225 000 kroner til en av sine kvinnelige pasienter.

FIKK ERSTATNING:  Mette Sundt Gundersen fikk 450 000 kroner fra psykologen sin etter blant annet å ha blitt holdt naken på et kontor i to uker. Foto: AGNETE BRUN/Dagbladet
FIKK ERSTATNING: Mette Sundt Gundersen fikk 450 000 kroner fra psykologen sin etter blant annet å ha blitt holdt naken på et kontor i to uker. Foto: AGNETE BRUN/Dagbladet Vis mer

Kvinnen reagerer med sinne og frustrasjon over at en person som har påført henne skade skal lære andre om terapi i regi av Universitetet.

- Jeg synes nærmest det er en skandale for universitetet at de får komme inn i varmen. Det kan se ut som mange psykologer helt ukritisk ser på Reich som sitt store forbilde- en slags guru og kultfigur. Dyrkingen av denne retningen innen psykologien har noe nesten religiøst og sekterisk over seg, og psykologene er i tillegg sex-fikserte, sier hun.

Les også: Universitet føler seg misbrukt

Tilbudt tåteflaske

Begge terapeutene jobber innenfor den omstridte Vegetoterapien, eller kroppsorientert terapi, som er inspirert av Wilhelm Reich. I likhet med Gundersen forteller den berørte pasienten om en teknikk som går ut på å føre pasienten tilbake til toårsstadiet. Begge ble bedt om å kle av seg og sutte på tommelen eller drikke av en tåteflaske. Fysisk kontakt med terapeuten er viktig del av terapien.

- Han ville også at jeg skulle sitte inne i en trekasse han hadde på kontoret, det såkalte orgonskapet, men jeg nektet. Denne kassen har et hull på siden, og en lampe som lyser innover. Jeg vet ikke hva de tror dette skal hjelpe mot, men jeg ser her utslaget av blind tro på en forskrudd psykiaters ideer fra 1930-tallet, sier kvinnen som ønsker å være anonym, til Dagbladet.no.

Uegnet som psykolog

I advarselen psykologen fikk fra Helsetilsynet står det blant annet:

Ble holdt naken på psykologens kontor i to uker

« Det er ikke nødvendig å gå inn på en vurdering av hvilke skadelige følger angjeldende forhold kan ha fått for denne pasienten. Det er tilstrekkelig å konstantere at Deres handlemåte var av en slik karakter at den var egnet til å påføre pasienten psykiske traumer og vansker. De overnevnte handlinger er å anse som en alvorlig krenkelse av pasientens private grenser og representerer en uforsvarlig virksomhet.»

Tilsynet konkluderer med at psykologen er uegnet til å utøve sitt yrke på grunn av uforsvarlig virksomhet og grov mangel på faglig innsikt.

Helsetilsynet gir ham likevel bare en advarsel, og begrunner dette med at psykologen snart fyller 75 år og derfor vil autorisasjonen falle bort automatisk uansett.

- Det var bare noen dager til han kom til å miste autorisasjonen likevel, derfor ble det gjort på denne måten. Vedkommende har senere søkt om å få utstedet en ny autorisasjon, men har fått avslag på dette. Avslaget er innklaget, men også her fikk han avslag. Når han ikke har autorisasjon, kan han heller ikke arbeide som psykolog, opplyser fagsjef i Helsetilsynet Jostein Visst.

Oppført som psykolog

I lista over foredragsholderne står han likevel oppført som både psykolog og terapeut.

- Det er mange misforståelser, men dette vil jeg ikke kommenter, sier vedkommende til Dagbladet.no. Han oppgir at han er sykemeldt derfor vil han ikke kommentere saken.

- Du står oppført som psykolog, men du har ikke autorisasjon?

- Jeg er ikke psykolog.

- Det står det i programmet?

- Det er en feil.

- Du har ikke pasienter lenger?

- Nei. Jeg er knyttet til Universitetet, jeg driver med forskning og skriver bok, sier han.

Mannen har nå trukket seg fra seminaret.

- Han oppga at private årsaker, som grunnen, sier en av de ansvarlige for seminaret, Bjørn Skar Ødegaard til Dagbladet.no.

- Personen må ta skylda

Gundersen understreker også at selv om mange er kritiske til den spesielle terapiformen, så er det psykologen som person, ikke retningen, som begår overgrepene og må ta på seg skylda for disse.

I hennes tilfelle ble psykologen etterforsket for å ha misbrukt sin stilling. Han nektet straffskyld, og hevdet å ha utført riktig og nødvendig terapi i tråd med retningslinjene.

Dagen før rettsforhandlingene inngikk partene et forlik, og psykologen betalte henne 425 000 kroner. Senere ble han fratatt autorisasjonen, men bare for ett år.

- Dette er en sak som går tilbake til 1993. Det får være grenser for hvor lenge man skal behandles dårlig. Jeg er ganske fortvilet over dette. Jeg har tatt straffen, og synes det er på tide at jeg får være i fred, sier psykologen til Dagbladet.no.

Gundersen jobber i dag som psykolog, og svarer blant annet på en støttetelefon for kvinner og menn som er blitt utsatt for misbruk fra terapeuter.

Hun forteller at flere personer, både ofre og pårørende uavhengig av hverandre har tatt kontakt og uttrykt sinne over seminaret.