Ble Houdini drept?

Familien skal grave ham opp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den store utbryterkongen Harry Houdini døde under mystiske omstendigheter på Halloween i 1926. Nå, 81 år senere, ønsker slektningene å finne ut hva han døde av.

Derfor er det bestemt at restene av liket til den verdenskjente magikeren skal graves opp for å finne ut av hva som skjedde. Mandag starter papirarbeidet med å få tillatelse til å grave opp liket.

Drapsrykter

I flere tiår etter dødsfallet gikk det rykter om at han ble drept.

Houdinis grandnevø ønsker å finne ut om hans berømte slektning ble forgiftet.

- Det er nødvendig å se nærmere på dette. Hans død sjokkerte hele nasjonen, om ikke hele verden. Nå er det kanskje på tide å se på dette en gang til, sier George Hardeen til AP.

Pressekonferanse fredag

Houdinis familie arrangerte en pressekonferanse i går for å gi flere detaljer. Advokat Joseph Tacopina er engasjert for å hjelpe familien over juridiske hindre rundt oppgravingen av utbryterkongens lik.

UTBRYTERKONGEN: Døde Harry Houdini av blindtarmen som sprakk eller ble han drept med gift? Foto: AP/Scanpix
UTBRYTERKONGEN: Døde Harry Houdini av blindtarmen som sprakk eller ble han drept med gift? Foto: AP/Scanpix Vis mer

Grandnevø Hardeen har samlet flere rettsmedisinske etterforskere som sammen skal undersøke liket. Bestefaren hans var utbryterkongens bror.

Blindtarmen sprakk

Dødsårsaken som ble allment akseptert var at den 52 år gamle magikeren sprakk blindtarmen etter å ha fått et slag i magen. Dette førte til bukhinnebetennelse, men det ble aldri utført noen obduksjon.

Da dødsattesten ble sendt 20. november 1926 var Houdinis lik allerede blitt begravet i Queens, sammen med eventuelt bevis for at han ble drept.

Få dager senere begynte avisene å spekulere i om han ble drept.

I 2006 kom boken Houdinis hemmelige liv og da ble det igjen stilt spørsmål til dødsårsaken. Flere, deriblant grandnevø Hardeen, ble overbevist om at Houdini ble forgiftet.

Spiritualister kan ha stått bak

De som står øverst på listen over mulige mordere er en gruppe som kaller seg spiritualistene. Magikeren brukte mye av sin tid på scenen til å avsløre gruppens bedragerske seanser.

En av de som tilhørte denne gruppen var mannen bak Sherlock Holmes, forfatter Arthur Conan Doyle.

I Houdini-biografien viser forfatterne William Kalush og Larry Sloman et brev fra november 1924, fra Doyle. I brevet skriver forfatteren han tror at Houdini vil måtte betale for det han har gjort og at denne dagen vil komme snart.

To år senere er den godt trente Houdini død. Ifølge forfatterne av biografien brukte spiritualistene gift for å drepe. Som regel brukte de arsenikk.

Tok truslene alvorlig

Houdini tok drapstruslene alvorlig men reiste rundt uten sikkerhetsvakter. Derfor mener forfatterne at det ikke ville være vanskelig å ta livet av ham, skriver AP.

Gruppen som skal jobbe med Houdinis lik er patolog Michael Baden og professor James Starrs.

- Alt vil bli grundog analysert. Vi vil undersøke håret hans, neglene hans og eventuelle beinbrudd, sa Starrs i går.


Hans kollega Baden jobbet blant annet med etterforskningen av drapet på John F. Kennedy og Martin Luther King jr. Han har sett Houdinis dødsattest og lagt merke til at alt ikke var som det skulle være.

- Det sto at blindtarmen hans var på venstre side, i stedet for på høyre side. Og diagnosen om at blindtarmbetennelsen ble forårsaket av et slag er veldig uvanlig.

ETTERFORSKER MAGIKER-DØDSFALL: Etterforsker James Starrs til venstre, står ved graven til Houdini sammen med biografiforfatterne Larry Sloman og William Kalush.