Russland-etterforskningen i USA:

Ble hyllet av Trump i 2016. Nå blir rådgiveren kalt løgner og en «coffee boy»

George Papadopoulos (30).

SAMMEN MED TRUMP: George Papadopoulos (til venstre). Foto: Donald Trump's Twitter account via AP / NTB Scanpix
SAMMEN MED TRUMP: George Papadopoulos (til venstre). Foto: Donald Trump's Twitter account via AP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Mandag ble det kjent at George Papadopoulos, en tidligere utenrikspolitisk rådgiver i Donald J. Trumps valgkampstab, sa seg skyldig i å ha løyet for FBI.

Dette da byrået forhørte ham om hans kontakt med en London-basert russisk professor, samt en kvinne feilaktig omtalt som «Putins niese» av Papadopoulos.

Samtalene med duoen skal, ifølge The Guardian, ha blitt videreformidlet til en overordnet innen Trumps daværende apparat, hvorpå vedkommende repliserte:

- Bra jobba.

- Har aldri hørt om ham

Nå tar imidlertid Det hvite hus og tidligere kolleger sterk avstand fra den 30 år gamle gresk-amerikaneren.

I et intervju med CNN omtaler Michael Caputo, en forhenværende sentral rådgiver i Trumps valgkampsapparat, Papadopoulos som en «coffee boy».

- Jeg har aldri hørt om ham. Han dukket aldri opp i Trump Tower, hadde aldri noen interaksjon med noen kampanjeledere, sier Caputo.

- Få kjente den unge og lavtstående frivillige arbeideren ved navn George, skriver Trump i en Twitter-melding der han også kaller 30-åringen for en løgner.

Meeting with my national security team in #WashingtonDC. #Trump2016

A post shared by President Donald J. Trump (@realdonaldtrump) on

Var på Trump-møte

Papadopoulos var imidlertid ikke helt ukjent før gårsdagens nyhet.

Tilbake i 2016 beskrev Donald J. Trump ham som en konsulent innen olje og energi, samt en utmerket fyr.

Han deltok også på minst ett møte med presidenten selv.

Det viser et bilde tatt i april av et sikkerhetsmøte innad i Trump-apparatet der George Papadopoulos sitter på midten av bordet.

Ble overrasket

Hans tilstedeværelse i Trump-apparatet skapte også reaksjoner blant Papadopoulos tidligere arbeidsgiver Barry Bennett.

Den forhenværende valgkampsjefen til Ben Carson, en av Trumps rivaler i det republikanske primærvalget, sa følgende om hva han tenkte da han fikk høre at Papadopoulos var en av Trumps utenrikspolitiske rådgivere:

- Han jobbet for meg i 15 minutter, også likevel sto han på liste (over utenrikspolitiske rådgivere. red.anm.) Hvordan i helvete kunne det skje?

HISTORISKE: Donald Trump og Vladimir Putin håndhilste for første gang i Hamburg i dag. Det er den tyske regjeringen som på Facebook har delt de første bildene av de to presidentens møte.Video: CNN / Bundesregierung Vis mer

- Var bare frivillig

Sitatet ovenfor ble omtalt av Washington Post tilbake i mai.

Samme avis skriver at den tidligere valgkamprådgiveren har fortalt at han ved flere anledninger forsøkte å få i stand møter mellom Trump-apparatet og russiske myndigheter.

Dette blant annet i kraft av en mail med tittelen «Møte med den russiske ledelsen - inkludert Putin». Det hvite hus har imidlertid avfeid at virksomheten var en del av Donald Trumps offisielle valgkamp.

- Han var bare en frivillig og ikke ansatt som valgkampmedarbeider. Hans virksomhet skjedde ikke som del av noe offisielt oppdrag i valgkampen, uttalte Sarah Sanders, talsperson for Det hvite hus, mandag.

Fakta om George Papadopoulos

* Født i august 1987.

* Har titulert seg som «internasjonal energikonsulent».

* Tok en bachelorsgrad innen statsvitenskap ved DePaul DePaul University i 2009.

* Oppgir også å ha fullført en master i sikkerhetsstudier ved University College London som han påbegynte i etterkant av studiene ved DePaul University.

* Jobbet ved Hudson Institute, en konservativ tenketank basert i delstaten Washington, mellom 2011 og 2015.

* Figurerte i en kort periode som valgkampsarbeider for Ben Carson, før han oppsøkte Trump-apparatet under fjorårets presidentvalg.

* I mars 2016 ble han utpekt som en av president Donald Trumps åtte utenrikspolitiske rådgivere. Det er i denne sammenhengen at han arbeidet for å etablere kontakt med russiske myndigheter.

Kilder: Washington Post/NTB/Wikipedia

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer