KRITIKK: Svenske myndigheter høster kritikk for at de nå beskatter brannmannskapene for «godene» de mottok da de kjempet mot skogbrannene i sommer. Foto: Peter Krüger / TT / NTB scanpix
KRITIKK: Svenske myndigheter høster kritikk for at de nå beskatter brannmannskapene for «godene» de mottok da de kjempet mot skogbrannene i sommer. Foto: Peter Krüger / TT / NTB scanpixVis mer

Ble hyllet som helter da landet sto i brann. Nå raser de mot myndighetene

- Vi forlot familier og ferie for å hjelpe et Sverige som var i krise.

MSB, den svenske myndigheten for samfunnssikkerhet og beredskap, får krass kritikk etter at det ble kjent at brannmannskapet, som i sommer kjempet mot de tallrike skogbrannene i Sverige, skal beskattes.

De fikk naturligvis betalt for innsatsen sin i sommer, men beskjeden fra skattemyndighetene er at de vil bli trukket for kost og losji. Dette regnes som en såkalt «fordel», og de må derfor betale fordelsskatt.

- Vi forlot familier og ferie for å hjelpe et Sverige som var i krise. Nå skal vi beskattes for de nettene vi var borte, og for den kalde maten vi spiste på sene netter, tordner en av brannmennene som var i aksjon i sommer til svenske Aftonbladet.

- Må følge lovgivningen

Beskjeden fra det svenske Skatteverket er at det er mulig å gå inn og finjustere satsene avhengig av om brannmennene bodde på skoler eller i telt, men at dette i så fall må gjøres for hver enkelt.

- Som statlig myndighet må vi følge skattelovgivningen og ta fordelsskatt av disse godene, heter det i en uttalelse fra Klara Hörnqvist, strategisk rådgiver for MSBs operative personell.

Skatteverket har også fått kritikk for at informasjonen knyttet til fordelsbeskatningen ikke har vært god nok. Dette beklager Hörnqvist.

Det ble også kalt inn en rekke mannskaper fra andre europeiske land da det sto på som verst i sommer. Disse er unntatt skattereglene.

Det har ifølge Expressen blitt jobbet med å få til de samme unntakene for de svenske mannskapene, men dette har foreløpig ikke latt seg gjøre.

Massiv kritikk

Sverige gikk i sommer gjennom sin verste skogbrannperiode i moderne tid, og myndighetene fikk massiv kritikk for håndteringa.

Justis- og innenriksminister Morgan Johansson foreslo som svar på dette å utdanne dobbelt så mange brannmenn, fra 500 til 1000 personer i året, å øke investeringene i utstyr og å utvikle luftstøtten.

- Klimaendringer er en virkelig ting. De er her nå. Og om det fortsetter, kommer vi til å få flere ekstremår framover og da må vi se til at vi har den beredskapen som trengs, sa han i sommer ifølge NTB.

Sverige lånte i sommer til sammen minst ti norske helikoptere for å håndtere de omfattende skogbrannene.