Ble hyllet verden over for å ha kastet ut Trump. Nå avslører han at det hele var en tabbe

- Jeg gjorde en tabbe, jeg tilstår.

KASTET UT: I begynnelsen av november ble president Donald Trump kastet ut av Twitter - i 11 minutter. Nå står gjerningspersonen fram. Video: CNN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): For en måned siden forsvant Trumps private Twitter-konto «realDonaldTrump» i 11 minutter.

Dette var det mange som la merke til. Da NBC News søkte på kontoen hans, sto det: «Beklager, men denne kontoen finnes ikke».

Twitter skrev først i en uttalelse at det var en ansatt som deaktiverte kontoen til presidenten ved en feil. Ikke lenge etterpå kom det en ny melding om at det var en ansatt som hadde sin siste arbeidsdag, som stengte Trumps konto.

- Jeg tilstår
Nå har Bahtiyar Duysak stått fram som personen som stengte den amerikanske presidenten ute fra Twitter, skriver CNNTech. Duysak er opprinnelig tysk, men har jobbet som entreprenør i USA for teknologifirmaer som YouTube og Twitter.

Deaktiveringen av kontoen skapte reaksjoner. Folk satt spørsmål ved hvordan Twitter kunne gjøre det mulig for én person å ta ned en såpass profilert profil. Noen av presidentens kritikere mente at den som gjorde det, burde bli stemplet som en helt.

Men nå forteller Duysak at det slettes ikke var meningen å kaste ut Trump.

- Jeg gjorde en tabbe, jeg tilstår. Det er ikke sånn at jeg så etter noe eller planla å gjøre det. Det var rett foran meg, og jeg gjorde ikke en god jobb, jeg dobbeltsjekket ikke ting, sier Duysak til CNNTech.

Selv om mange trodde stuntet var politisk motivert, insisterer Duysak på at det hele var en tabbe. Duysak forteller attpåtil at han beundrer hva Trump har oppnådd i sin karriere.

- Han er en veldig suksessfull person, og jeg beundrer hans harde arbeid og hvordan han kom seg til den høyeste posisjonen. Jeg tror han trenger å lære seg litt om det å være politiker, sier han.

Rapportert av bruker
Den siste arbeidsdagen var bare «en av de dagene».

- Det var en hektisk dag. Du har hodepine, du er trøtt. Vi er ikke maskiner – det var en av de dagene.

Det var bare tilfeldigheter som førte til feilen. Han nekter å fortelle detaljer om hvordan han tok ned profilen, men insisterer på at han ikke gjorde noe ulovlig.

Grunnen til at Duysak i det hele tatt var inne på Trumps bruker var fordi den hadde blitt rapportert av en annen bruker. Men det var ikke før han så at media rapporterte at en ansatt hadde deaktivert kontoen på sin siste arbeidsdag, at han skjønte hva som hadde skjedd.

- Den spesifikke omtalen av denne personen på sin siste dag, jeg visste umiddelbart at jeg var den eneste fyren som hadde sin siste dag ... Jeg følte meg litt nervøs, sier han.

Burde ikke hatt muligheten
I skrivende stund har Trump 43,8 millioner følgere på Twitter. Trump har to kontoer – hans private og den offisielle, kalt «POTUS». Det var altså hans private som var nede.

En talsperson for Twitter sier til CNNTech at selskapet ikke kan kommentere direkte om Duysak og hans uttalelser.

- Vi har tatt flere steg for å forhindre at en slik hendelse skal skje igjen. For å beskytte våre interne sikkerhetstiltak har vi ikke ytterligere detaljer å dele på dette tidspunktet, sier talspersonen.

Men ifølge CNNTech skal en kilde ha identifisert Duysak som den ansvarlige.

Duysak selv mener at han ikke burde hatt mulighet til å deaktivere kontoen i det hele tatt.

- Selv om det hadde vært med vilje, burde det fortsatt ikke ha skjedd ... På grunn av interne reguleringer i selskapet. Men dette er ikke mitt ansvar og jeg vil ikke si noe negativt om Twitter fordi det er en flott plattform hvor alle gis sjansen til å dele informasjon, sier han.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer