Ble ikke invitert - disse skal delta

Statsminister Jonas Gahr Støre ble ikke invitert til dronning Elizabeths begravelse. Disse vet vi skal delta.

IKKE INVITERT: Statsminister Jonas Gahr Støre ble ikke invitert til dronning Elizabeths begravelse. Han er i New York på FNs generalforsamling. Foto: Shad Madian / Dagbladet
IKKE INVITERT: Statsminister Jonas Gahr Støre ble ikke invitert til dronning Elizabeths begravelse. Han er i New York på FNs generalforsamling. Foto: Shad Madian / Dagbladet Vis mer
Publisert

Når det skal tas et siste farvel med dronning Elizabeth II av Storbritannia førstkommende mandag klokka 12 norsk tid, ligger det an til å bli en av de største samlingene av globale ledere på flere årtier.

Om lag 2000 personer skal delta i seremonien, som beskrives som en dag som vil være preget av følelser, pomp og prakt.

Over hundre monarker, statsoverhoder og andre VIP-gjester er ventet til begravelsen.

Fra Norge reiser kong Harald og dronning Sonja i begravelsen. NATO-leder Jens Stoltenberg er også invitert.

En som imidlertid ikke er invitert, er statsminister Jonas Gahr Støre. Det bekrefter Statsministerens kontor til Dagbladet.

Hevder Zelenska skal delta

Flere medier, blant andre The Telegraph, skriver at førstedame i Ukraina, Olena Zelenska, vil representere sitt land i begravelsen mandag.

- Volodymyr Zelenskyjs kone vil representere landet sitt i London mens mannen hennes leder krigen mot Russland, skriver avisa.

Opplysningene er ikke bekreftet av Ukrainas myndigheter.

TIL LONDON: Ukrainas førstedame, Olena Zelenska, skal ifølge flere medier reise til London for å representere landet i begravelsen. Foto: REUTERS/Yves Herman/NTB
TIL LONDON: Ukrainas førstedame, Olena Zelenska, skal ifølge flere medier reise til London for å representere landet i begravelsen. Foto: REUTERS/Yves Herman/NTB Vis mer

Statsministere fra samveldelandene skal delta i begravelsen, i tillegg til flere presidenter.

Det hvite hus har bekreftet at president Joe Biden og Jill Biden vil delta, og presidentene i Tyskland, Italia og Frankrike er blant dem som vil følge dronningen til hennes siste hvilested.

Andre statsledere som ikke har blitt invitert til den storslåtte dagen er lederne av land som Syria, Venezuela, Afghanistan, Russland, Belarus og Myanmar.

- Diplomatiske relasjoner mellom Storbritannia og Russland har kollapset siden Russlands invasjon av Ukraina, og en talsperson for den russiske presidenten skal ifølge BBC ha sagt at Putin ikke vurderte å dra i begravelsen uansett.

- Blasfemisk

Russiske myndigheter har imidlertid kritisert beslutningen fra Storbritannia, om ikke å invitere russiske ledere til begravelsen.

- Det britiske forsøket på å bruke en nasjonal tragedie, som har berørt millioner av mennesker over hele verden, til geopolitiske formål for å ta et oppgjør med vårt land, er dypt umoralsk, sa Maria Zakharova, talskvinne for det russiske utenriksdepartementet.

- Det er blasfemisk mot Elizabeth IIs minne, sa hun i en uttalelse torsdag.

Nord-Korea og Nicaragua har blitt invitert til å sende ambassadører, ikke statsoverhoder.

Dronningen døde torsdag forrige uke, 96 år gammel. Hun var Storbritannias monark i 70 år. Sønnen Charles har tatt over som konge.

Seremonien finner sted i Westminster Abbey i London førstkommende mandag, og starter klokka 12 norsk tid.

Kisten skal til slutt bringes til Windsor Castle og plasseres i St George's Chapel. Der blir dronning Elizabeth stedt til hvile ved siden av sin mann, prins Philip.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer