- Ble ikke spurt til råds

- Jeg hadde overhodet ingen ting å gjøre med de norske bevilgningene til Peres-senteret, sier Terje Rød-Larsen til Dagbladet.no. Han bekrefter at han fikk to pengepriser i 1999 der Shimon Peres var inne i bildet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Les også:

Terje Rød-Larsens 1999-likning kan bli gransket på nytt

UD utsetter Rød-Larsen-rapport

Statsminister Bondevik håper Rød-Larsen klarer seg

Peres-senteret ga pris til spansk bidragsyter

Rød-Larsen granskes av Regjeringsadvokaten

Skatteekspert: Rød-Larsen og Juul burde betalt skatt

Rød-Larsen befant seg i ettermiddag i Jordans hovedstad Amman, der han hadde et møte med kong Abdullah bin Hussein og spiste lunsj med utenriksministeren. Dagbladet.no traff ham på telefon mellom slagene.

FNs spesialutsending i Midtøsten sier at ingen fra utenriksdepartementet har tatt kontakt med ham de siste dagene. Fredspris-saken ble kjent gjennom den israelske avisa Ma'ariv mandag.

Rød-Larsen ble utnevnt til FNs spesialkoordinator for fredsprosessen i Midtøsten i september 1999 og tiltrådte 1. oktober. Før FN-oppdraget var han spesialrådgiver i Midtøsten-spørsmål i UD med base og skatteadresse Oslo.

Ifølge likningsattesten for 99 var hans skattbare inntekt det året bare 6.700 kroner.

VG antar i dag at den lave lønnsinntekten skyldes at diplomaten ikke skattet til Norge det meste av året, men Rød-Larsen bekrefter nå at han var skattepliktig til Oslo det aller meste av året. Fungerende ligningssjef i Oslo, Tore Andersen, bekrefter overfor Dagbladet.no at ligningen med inntekt på 6700 kroner, er Rød-Larsens endelige ligning. Den er ikke korrigert i etterkant.

- Jeg bekrefter at det er hans offisielle ligning, sier Andersen.

Har ikke med regnskapene

Rød-Larsen understreker at han selvsagt ikke har selvangivelser eller liknende papirer med seg på fredsoppdrag i Midtøsten. De siste dagene har Rød-Larsen vært i Libanon, Syria og Jordan. Fredag eller lørdag reiser han til New York.

- Min revisor og advokat tar seg av regnskapene, sier han.

Rød-Larsen er sitert som om han har brukt noe av prispengene på 50.000 dollar til å dekke opp manglende inntekter mellom UD-jobb og FN-utnevnelse, men understreker på vårt spørsmål at det er en misforståelse. Inntektstapet han hadde behov for å kompensere, stammer etter det vi forstår fra perioden etter at han måtte trekke seg fra Thorbjørn Jaglands regjering i 1996 som følge av en privat skattesak.

- En del av pengene har gått til å dekke utgifter i den mellomperioden jeg verken jobbet i UD eller FN, sa Rød-Larsen til Dagbladet onsdag.

Fikk to priser

Rød-Larsen har tidligere bekreftet at han i 1999 i tillegg til Peres-prisen mottok en pris på 10.000 dollar fra den amerikanske Gleitsmann-stiftelsen.

Rød-Larsen bekrefter i dag overfor Dagbladet.no at Shimon Peres satt i juryen for denne prisen.

FIKK TO PRISER: Terje Rød-Larsen bekrefter at han fikk to pengepriser i 1999 der Shimon Peres var inne i bildet.