Christine Andersen (43) var gått åtte uker gravid da hun plutselig kjente at noe var galt.
- Jeg ringte legen og spurte om jeg kunne komme inn til en undersøkelse, men fikk beskjed om at det ikke var nødvendig. Det var «bare en spontanabort og helt normalt», sier Andersen, som er nestleder i Tønsberg SV, til Dagbladet.
Andersen forteller at hun ringte legevakten, som ikke hadde utstyr til å undersøke henne, og ba henne ringe sykehuset.

- Jeg spontanaborterte
Hun hadde opplevd en spontanabort tidligere, hvor hun trengte utskrapning, og var derfor litt bekymret.
- Det var samme beskjed der om at det nok bare var en spontanabort som ikke var noe farlig. Men etter at jeg insisterte på å komme inn, fikk jeg til slutt ta ultralyd.
Til Andersen og legens store overraskelse, viste den hjerteslag.
- Ikke skjedd veldig mye
Dagbladet har tidligere skrevet om at flere kvinner forteller om manglende oppfølging rundt spontanabort.
Ragnhild Angell Wennberg, leder i Agder Venstrekvinnelag og bystyrekandidat Kristiansand Venstre, skrev først et debattinnlegg om temaet i Fædrelandsvennen i mars. Hun fikk stor respons fra kvinner som forteller om sine opplevelser, både til henne og i kommentarfelt.

- Jeg har vært gravid fem ganger på 21 år og har tre barn. På de 21 årene har det ikke skjedd veldig mye i abortoppfølgingen, uttalte hun til Dagbladet.
Tilbake til Andersens ultralyd, som skjedde for rundt 13 år siden. Den viste at hun hadde båret tvillinger, og nå slo bare det ene hjertet.

- Helt brutale historier
- Det var veldig rart. Jeg var jo sikker på at det ikke var noe der. Jeg ble veldig glad for at det var det, men også lei meg for at én var borte. Jeg visste ikke helt hva jeg skulle føle, det tok tid å ta det inn.
- Helt tragisk
Andersen mener hun burde ha fått komme inn på en undersøkelse med en gang og fått tilbud om å snakke med noen.
- Jeg var ikke bare gravid, jeg hadde også mistet noe jeg sørget over.
- Jeg ble ikke tatt på alvor. I ettertid har jeg tenkt mye på at det kanskje er vanlig for disse legene med spontanaborter, men det er ikke vanlig for alle oss andre som opplever det, sier Andersen.
I dag er datteren til Andersen blitt 13 år gammel. Men lite tyder på at oppfølgingen rundt spontanaborter har blitt noe bedre på disse årene, skal vi tro de mange kvinnene som nå forteller om sine opplevelser.
- Det er helt tragisk, jeg trodde vi hadde kommet lenger. Jeg oppfordrer alle kvinner til å stå på sitt og kreve undersøkelse og svar. Hvis ikke jeg hadde gjort det, hadde jeg ikke visst at jeg fortsatt var gravid og kanskje levd en helt annen livsstil.
Fakturerte: - Ikke gratis
Dagbladet har vært i kontakt med Andersens lege, som først ikke ønsket å kommentere saken, og deretter fakturerte Andersen fordi Dagbladet tok kontakt.
- Jeg brukte et par timer av min tid på kveldstid til å gjennomgå pasientens journal. Som du sikkert kjenner til er vi fastleger hardt presset på tid med en stor arbeidsbelastning. Min tid er heller ikke gratis, sier fastlegen til Dagbladet.
Ifølge regelverket kan ikke en lege kreve betaling fra pasienten for å lese journal, opplyser Helfo.

Danset med død baby i magen
Legen svarer ikke på Dagbladets spørsmål om Andersens konkrete opplevelse, men er enig i at kvinnehelse - spesielt når det kommer til oppfølging etter en spontanabort - i mange tilfeller kunne vært bedre.
Fastlegen sier hen som oftest henviser kvinnene til sykehus for undersøkelse, der sykehuset overtar behandlingen og eventuelt oppfølgingen.
- I Tønsberg har vi Stiftelsen Amathea. Kontoret har jordmor med videreutdannelse i veiledning. Hvis kvinnen ønsker denne tjenesten, kan hun ta direkte kontakt med klinikken, hun trenger ikke henvisning.
- Jeg kan ikke svare for hva sykehuset gjør ved en abort, men jeg bruker oftest Amathea om det er ønske om veiledning.
Avslørende tall
Daglig leder i Stiftelsen Amathea, Andrea Skaarer Kreutz, sier hun er helt enig i at lite har endret seg de siste årene når det kommer til oppfølging etter spontanabort.
- Du kunne nesten bare å ha lest opp rapporten fra 1999, sier Skaarer Kreutz.
Ferske tall fra Amathea viser at under halvparten av sykehusene har rutiner for, eller kapasitet til, å tilby kvinnene noen form for oppfølging. Bare én av fem sykehus tilbyr samtale med sykepleier eller sosionom, og én av seks fikk tilbud om oppfølging etter abort.
- Oppfølgingen i dag er svært mangelfull og ikke tilpasset kvinners reelle behov. Blant kvinnene som oppsøker oss, sier 94 prosent av dem som har hatt spontanabort og 75 prosent av dem som har tatt en provosert abort at de har eller har hatt behov for oppfølging.

40 prosent sier de har hatt behov for oppfølging innen psykisk helse og at de ikke fikk tilbud om den støtten de trengte på sykehuset i tiden etter selve aborten, ifølge tallene fra Amathea.
Samtidig kutter regjeringen seks millioner i støtte til Amathea i årets statsbudsjett. Det gjør at de har måttet avvikle seks av ti kontorer.
- Vi er midt i en ganske krevende tid - vi vil være lenger unna flere enn det vi er i dag, og det vil være færre ressurser til det behovet kvinnene har, sier daglig leder.
- Det sender et signal om at det ikke er et satsingsområde for regjeringen per i dag.