Ble ikke trodd - alt var sant

Da asylsøkeren fikk avslag, reiste advokaten hans selv til Kosovo og Serbia for å drive etterforskning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

På vegne av asylsøkerfamilien krever advokat Trond Olsen Næss 200 000 kroner i oppreisning fra norske utlendingsmyndigheter.

-  Utlendingsnemnda (UNE) gjorde en alvorlig feil det tok to og et halvt år å få omgjort. Ventetida var en enorm psykisk belastning for familien, sier advokaten.

Familiefaren var kollaboratør under opptakten til krigen. Han ga serbiske styrker opplysninger, og fryktet brutale hevnaksjoner fra sine egne.

Mistrodd

-  Familien har lidd under ikke å bli trodd. Far er i dag innlagt på psykiatrisk sykehus, mor har fått psykiske problemer, og barna har falt mer og mer ut av skolesystemet, sier Olsen Næss.

Dagbladet får ikke møte familien. De er livredde for å bli identifisert.

Far, mor og to barn kom til Norge i 1998 og fikk kollektiv beskyttelse. Faren jobbet i flere år og forsørget familien. Etter at UNE avslo klagesaken i 2002, ble han stadig mer nedbrutt og syk.

I en ny sykehusrapport heter det: «Pasienten er nå søvnløs, redd, har paranoide ideer og muligens tanker om å skade seg selv eller andre».

Til Kosovo

I fjor vår og høst reiste advokaten til Kosovo og Beograd for å drive etterforskning. Han møtte representanter for FN, NATO og politistyrken - og privatpersoner som bekreftet familiens historie. I Beograd møtte han en høyere serbisk militær.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer