Ble ikke trodd - alt var sant

Da asylsøkeren fikk avslag, reiste advokaten hans selv til Kosovo og Serbia for å drive etterforskning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På vegne av asylsøkerfamilien krever advokat Trond Olsen Næss 200 000 kroner i oppreisning fra norske utlendingsmyndigheter.

-  Utlendingsnemnda (UNE) gjorde en alvorlig feil det tok to og et halvt år å få omgjort. Ventetida var en enorm psykisk belastning for familien, sier advokaten.

Familiefaren var kollaboratør under opptakten til krigen. Han ga serbiske styrker opplysninger, og fryktet brutale hevnaksjoner fra sine egne.

Mistrodd

-  Familien har lidd under ikke å bli trodd. Far er i dag innlagt på psykiatrisk sykehus, mor har fått psykiske problemer, og barna har falt mer og mer ut av skolesystemet, sier Olsen Næss.

Dagbladet får ikke møte familien. De er livredde for å bli identifisert.

Far, mor og to barn kom til Norge i 1998 og fikk kollektiv beskyttelse. Faren jobbet i flere år og forsørget familien. Etter at UNE avslo klagesaken i 2002, ble han stadig mer nedbrutt og syk.

I en ny sykehusrapport heter det: «Pasienten er nå søvnløs, redd, har paranoide ideer og muligens tanker om å skade seg selv eller andre».

Til Kosovo

I fjor vår og høst reiste advokaten til Kosovo og Beograd for å drive etterforskning. Han møtte representanter for FN, NATO og politistyrken - og privatpersoner som bekreftet familiens historie. I Beograd møtte han en høyere serbisk militær.

-  Denne mannen var klar på at familien ville bli utsatt for hevn. Hans posisjon i militæret ble også verifisert, sier Olsen Næss.

-  Utlendingsmyndighetene beordret personell til Kosovo for å etterprøve våre undersøkelser. Men de kunne sjekket saken før, sier han.

Tankevekker

-  UNE innrømmer at de har tatt grundig feil, og gir familien asylstatus. Når staten tar feil, betaler man erstatning, sier advokaten og viser til blant annet uberettiget straffeforfølgelse.

-  Men er det ikke sviket mot sine egne som har gjort mannen syk - ikke UNEs avslag?

-  Det er sammensatt. Mannen balanserte på ei stram line. Myndighetene klippet over den lina, sier Olsen Næss, som kaller saken en tankevekker.

-  Den viser hvor høyt utlendingsmyndighetene legger lista. Søkerne har hele bevisbyrden. Bare en håndfull søkere har ressurser til å la advokaten gjøre et så omfattende arbeid, sier han.

Omgjorde vedtak

UNE bekrefter at erstatningskravet er til behandling.

- Det var først i nemndmøte at opplysninger om klagerens bakgrunn som kollaboratør ble gitt. Opplysningene var lite detaljerte, og nemnda fant ikke å kunne legge disse til grunn.

Da vi seinere mottok mer detaljerte opplysninger om klagerens bakgrunn, ble dette tatt alvorlig, og det ble gjennomført ytterligere undersøkelser som bekreftet klagerens opplysninger. Nemnda innvilget på bakgrunn av dette asyl, sier seksjonssjef Marianne Jakobsen.