Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ble ikke trodd - kanadier fengslet i åtte måneder etter grov ID-feil

Viste det nasjonale ID-kortet til innvandringsmyndighetene til ingen nytte. Nå saksøker han staten.

TORONTO: Da Canadas immigrasjons- og tollmyndigheter kom på døra til Olajide Ogunye i juni 2016, ble livet hans forandret. 47-åringen, som er kanadisk statsborger, ble arrestert for å oppholde seg i landet ulovlig. Feilen ble ikke oppdaget før åtte måneder. Foto: Reuters / NTB Scanpix
TORONTO: Da Canadas immigrasjons- og tollmyndigheter kom på døra til Olajide Ogunye i juni 2016, ble livet hans forandret. 47-åringen, som er kanadisk statsborger, ble arrestert for å oppholde seg i landet ulovlig. Feilen ble ikke oppdaget før åtte måneder. Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg var forvirra. Skikkelig forvirra, sier Olajide Ogunye til den kanadiske kringkasteren CBC om hendelsen som forandret livet hans.

1. juni i 2016 sto CBSA, Canadas immigrasjons- og tollmyndigheter, utafor døra til 47 år gamle Ogunye i Toronto. De var i området på en rutinesjekk, sa de. Ogunye var på vei til jobb.

De ba om å se Ogunyes ID-papirer fordi de mistenkte at han oppholdte seg ulovlig i landet. 47-åringen tok da fram sitt nasjonale ID-kort, kortet som viser at han er kanadisk statsborger, skriver CBC.

PMen Ogunye ble ikke trodd. Da ble han anholdt av CBSA.

Statsborger siden '96

47-åringen ble født i Nigeria, men flyttet til Canada med sin familie på 90-tallet. Siden 1996 har han vært kanadisk statsborger.

Han hadde alle papirene i orden, men likevel ble han ikke trodd av kanadiske myndigheter.

Etter å ha blitt anholdt, ble han fraktet til CBSAs base i Toronto. Her gjennomførte de en grundigere bakgrunnssjekk.

STERKT: John Bunn ble feilaktig dømt for drap på en fengselsbetjent i 1992. I 2009 ble han prøveløslatt, men først i mai i 2018 ble han frikjent. Video: CNN, NY1, WPIX Vis mer

Her ble fingeravtrykkene hans her sjekket opp mot ulike databaser. Og nå mente CBSA at de hadde en enda sikrere sak.

For Ogunyes fingeravtrykk skal ha matchet med en annen manns fingeravtrykk, ifølge Ogunyes egen forklaring.

Disse fingeravtrykkene skal ha tilhørt en person som hadde blitt utvist fra Canada. Nå trodde kanadiske myndigheter at denne mannen hadde returnert til Canada og deretter stjålet Ogunyes identitet.

Rapport viser uenighet

Men CBSA var selv uenige om hvorvidt de hadde pågrepet riktig mann, skriver CBC. I en rapport om saken skriver CBSA selv at det «var ingen tvil om at personen anholdt» var den ulovlige innvandreren.

Men videre, i samme avsnitt, heter det så at «personen som er i varetekt kan også være Olajide Ogunye».

- Det var utrolig frustrerende. Noen fortalte meg at dette er ikke navnet ditt. Jeg viste dem alle ID-papirene mine. Jeg viste dem at jeg hadde statsborgerskap. Hvordan kan du putte en kanadisk statsborger i fengsel? sier Ogunye til CBC.

For det var i fengsel han endte. I hele åtte måneder satt han i to ulike fengsler. Mens han var fengslet, skal han ikke ha vært i stand til å kontakte sin egen familie, hevder han overfor CBC.

I februar 2017 ble han løslatt, etter at den grove ID-forvekslingen ble oppdaget. Det var i forbindelse med løslatelsen at den nevnte rapporten ble gitt ut.

USKYLDIG DØMT: Wilbert Jones ble i 1971 feilaktig dømt for voldtekt og kidnapping. Nå er han endelig en fri mann. Video: CNN Vis mer

I den heter det også at CBSA ikke intervjuet familiemedlemmene til Ogunye før etter seks og en halv måned etter at han ble fengslet

- Ødelagt livet mitt

Som følge av fengslingen saksøker nå Ogunye den kanadiske staten. Han krever 10 millioner kanadiske dollar, i overkant av 61 millioner norske kroner. Hans advokat, Adam Hummel, beskriver overfor The Guardian Ogunyes sak på denne måten:

- Det er sjokkerende. Til og med personer som får inndratt sitt statsborgerskap, blir ikke behandlet på denne måten.

Ogunye beskriver selv følgene av arrestasjonen og den påfølgende fengslingen, som svært ødeleggende.

- Dette har ødelagt livet mitt og familien min.

- Utrolig

Den Toronto-baserte immigrasjonsadvokaten Max Chaudhary kaller saken vanvittig overfor The Guardian, og mener immigrasjonsmyndighetene har jobbet utenfor deres mandat. Chaudhary mener det nærmest er uhørt at en kanadisk statsborger blir arrestert slik.

- Det er ganske utrolig at det kan skje en ID-forveksling som ikke kunne ha blitt oppdaget raskere, sier han.

For selv om Ogunye hele tiden fastholdt, med rette, at han var kanadisk statsborger, mente immigrasjons- og tollmyndighetene at han var lite troverdig. Tross dokumentasjonen han viste dem innledningsvis i saken.

CBC skriver at Ogunye tidligere er dømt for blant annet svindel. I den nevnte rapporten fra CBSA viser de til lovbruddene, og karakteriserer Ogunye som lite troverdig.

Lorne Waldman, en kanadisk jusprofessor ved Osgoode Hall, mener saken til Ogunye avdekker en alvorlig systemsvikt hos det kanadiske immigrasjons- og tollbyrået.

- Fordi det ikke er noe tilsyn, er det ingen som vurderer handlingene til CBSA. Derfor kunne denne saken bare trekke ut i flere måneder. Det er fullstendig uakseptabelt, sier Waldman til The Guardian.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media