- Ble ikke utløst

BERGEN (Dagbladet): «Sleipner»s redningsflåter skulle automatisk ha blitt utløst da skipet sank. Passasjerene mener dette ikke skjedde. Med flåter på vannet kunne trolig flere ha blitt reddet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det kan ha vært en feil på mekanismen. Jeg venter på svar, sier Asbjørn Tolo, som har utviklet «Sleipner».

Et FN-påbud sier at redningsflåtene skulle ha blitt utløst automatisk da «Sleipner» hadde sunket fire meter ned i sjøen. Politiet og rederiet HSD kan ennå ikke sikkert si om en eller flere av de fire flåtene om bord på «Sleipner» ble utløst. Flere passasjerer har kritisert evakueringen, og mener at flåtene ikke ble satt ut. Hadde flåtene utløst seg slik de skulle, skulle de ha blåst seg opp og ligget klare på overflaten få minutter etter at båten sank.

Nå forteller passasjerene at de lå i det iskalde vannet i opp mot 40 minutter før de ble reddet, og at flåtene som etter hvert ble satt på sjøen kom fra andre båter i nærheten.

Video vil vise

- Bortsett fra avhørene har vi kun spredte utsagn fra passasjerene om flåtene. Vi regner med at videoopptakene fra miniubåten på M/S «Geofjord» vil vise om flåtene er ute eller ikke, sier politiadjutant Ole-Arne Linga ved Hordaland politidistrikt.

Automatisk utløser

Flåtene ligger bak på båten, nede i en luke på hver sin side av hoveddekket. Båtene skal være utstyrt med en såkalt hydrostatisk utløser. Når fartøyet kommer under vann, rundt fire meter, blir vanntrykket så stort at mekanismen utløser og slipper opp flåtene. Flåtene skal være festet til fartøyet med et tau som forhindrer at flåtene blåser vekk fra båten. Dette tauet inneholder et svakt punkt, slik at det ryker når fartøyet når en viss dybde i sjøen.

Kan være feil

- Kan det ha skjedd at mekanikken på flåtene rett og slett ikke har virket?

- Ja, det kan ha vært en feil. Det tør jeg ikke si noen om ennå, men det er selvfølgelig en av de tingene jeg er svært interessert i å få vite, sier båtutvikleren Asbjørn Tolo.

Fimaet Selantic har produsert redningsflåtene på «Sleipner» på en fabrikk i Wales.

Administrerende direktør Anders Lien i Selantic er ikke blitt avhørt i saken, og kan ikke svare på om flåtene utløste seg eller ikke.

- Disse flåtene er godkjent og brukt i mange sammenhenger. I prinsippet skal de utløses, sier Lien, som påpeker at Selantic ikke har noe med installeringen av flåtene å gjøre.