BLE RADIKALISERT: Kriminalomsorgen var imidlertid ikke i tvil om at El-Hussein var blitt radikalisert mens han satt varetektsfengslet. 
Foto: Dansk politi
BLE RADIKALISERT: Kriminalomsorgen var imidlertid ikke i tvil om at El-Hussein var blitt radikalisert mens han satt varetektsfengslet. Foto: Dansk politiVis mer

Ble ikke varslet om El-Husseins radikalisering

- Ble radikalisert mens han satt varetektsfengslet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Verken påtalemyndigheten eller København kommune ble varslet om at Omar El-Hussein var blitt radikalisert da han slapp ut av fengsel.

Det var heller ikke iverksatt noen spesielle tiltak da 22-åringen, som antas å ha stått bak terrorangrepene i København, ble løslatt, skriver avisa Berlingske.

Kriminalomsorgen var imidlertid ikke i tvil om at El-Hussein var blitt radikalisert mens han satt varetektsfengslet. Årsaken var blant annet at han pratet om å reise til Syria for å slutte seg til ekstremistgruppen IS.

Politiets Efterretningstjeneste (PET) ble derfor varslet om saken av Kriminalomsorgen. I løpet av de siste to og et halvt årene har Kriminalomsorgen varslet PET om til sammen 39 radikaliserte personer i danske fengsler, ifølge Berlingske.

- Ønsket fortsatt fengsling Hva PET gjorde med opplysningene de mottok, er foreløpig ikke kjent. El-Hussein var dømt til to års fengsel for grov vold, men han ble løslatt 30. januar i påvente av ankesaken som var berammet til august.

Påtalemyndigheten hadde argumentert mot løslatelsen. Begrunnelsen var at 22-åringen, som var nær ved å bli drapsmann da han knivstakk en ung mann i 2013, kunne begå nye voldshandlinger.

- Vi mente at det var grunn til å frykte lignende kriminalitet, og derfor ønsket vi at han fortsatt skulle sitte fengslet, sier statsadvokat Lise Lotte Nilas.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun bekrefter at påtalemyndigheten ikke ble varslet om at El-Hussein var blitt radikalisert. Hadde de blitt informert, ville det imidlertid ikke nødvendigvis hindret løslatelsen - siden regelverket i utgangspunktet ikke åpner for varetektsfengsling som følge av radikalisering.

Et par uker etter løslatelsen ble to menn drept i terrorangrepene mot en synagoge og et seminar om ytringsfrihet i København. El-Hussein antas å være gjerningsmannen, og han ble selv skutt og drept av politiet.

Utvist fra to skoler
Ekstrabladet skriver at el-Hussein tidligere har blitt utvist fra to ulike skoler.

Fra juni 2010 til 15. april 2012 var han elev ved KVUC i København. Han ble utvist etter å ha utvist truende atferd mot sine medelever, bekrefter administrasjonssjef Henrik Sevaldsen overfor den danske avisa.

El-Hussein ble så elev ved VUC i Hvdovdre. Der ble han utvist i 2013 etter at knivoverfallet ble kjent.

Minnemarkering Over 30.000 mennesker var mandag kveld til stede under en minnemarkering for terrorofrene i København.

- Vi er fulle av sorg. Nå skal vi fortsette den hverdagen vi kjenner. Si det vi mener. Være dem vi er, sa statsminister Helle Thorning-Schmidt i sin tale under markeringen.

Senere på kvelden snakket hun på telefon med USAs president Barack Obama, som uttrykte sin sympati med befolkningen i Danmark.

Et mindre antall personer har i stedet uttrykt sympati med den drepte antatte terroristen. En Facebook-siden som hyller El-Hussein, fikk i løpet av noen timer 20 «likes», ifølge avisa Jyllands-Posten.

(NTB/Dagbladet)