BLE RADIKALISERT: Kriminalomsorgen var imidlertid ikke i tvil om at El-Hussein var blitt radikalisert mens han satt varetektsfengslet. 
Foto: Dansk politi
BLE RADIKALISERT: Kriminalomsorgen var imidlertid ikke i tvil om at El-Hussein var blitt radikalisert mens han satt varetektsfengslet. Foto: Dansk politiVis mer

Ble ikke varslet om El-Husseins radikalisering

- Ble radikalisert mens han satt varetektsfengslet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Verken påtalemyndigheten eller København kommune ble varslet om at Omar El-Hussein var blitt radikalisert da han slapp ut av fengsel.

Det var heller ikke iverksatt noen spesielle tiltak da 22-åringen, som antas å ha stått bak terrorangrepene i København, ble løslatt, skriver avisa Berlingske.

Kriminalomsorgen var imidlertid ikke i tvil om at El-Hussein var blitt radikalisert mens han satt varetektsfengslet. Årsaken var blant annet at han pratet om å reise til Syria for å slutte seg til ekstremistgruppen IS.

Politiets Efterretningstjeneste (PET) ble derfor varslet om saken av Kriminalomsorgen. I løpet av de siste to og et halvt årene har Kriminalomsorgen varslet PET om til sammen 39 radikaliserte personer i danske fengsler, ifølge Berlingske.

- Ønsket fortsatt fengsling Hva PET gjorde med opplysningene de mottok, er foreløpig ikke kjent. El-Hussein var dømt til to års fengsel for grov vold, men han ble løslatt 30. januar i påvente av ankesaken som var berammet til august.

Påtalemyndigheten hadde argumentert mot løslatelsen. Begrunnelsen var at 22-åringen, som var nær ved å bli drapsmann da han knivstakk en ung mann i 2013, kunne begå nye voldshandlinger.

- Vi mente at det var grunn til å frykte lignende kriminalitet, og derfor ønsket vi at han fortsatt skulle sitte fengslet, sier statsadvokat Lise Lotte Nilas.

Hun bekrefter at påtalemyndigheten ikke ble varslet om at El-Hussein var blitt radikalisert. Hadde de blitt informert, ville det imidlertid ikke nødvendigvis hindret løslatelsen - siden regelverket i utgangspunktet ikke åpner for varetektsfengsling som følge av radikalisering.

Et par uker etter løslatelsen ble to menn drept i terrorangrepene mot en synagoge og et seminar om ytringsfrihet i København. El-Hussein antas å være gjerningsmannen, og han ble selv skutt og drept av politiet.

Utvist fra to skoler
Ekstrabladet skriver at el-Hussein tidligere har blitt utvist fra to ulike skoler.

Fra juni 2010 til 15. april 2012 var han elev ved KVUC i København. Han ble utvist etter å ha utvist truende atferd mot sine medelever, bekrefter administrasjonssjef Henrik Sevaldsen overfor den danske avisa.

El-Hussein ble så elev ved VUC i Hvdovdre. Der ble han utvist i 2013 etter at knivoverfallet ble kjent.

Minnemarkering Over 30.000 mennesker var mandag kveld til stede under en minnemarkering for terrorofrene i København.

- Vi er fulle av sorg. Nå skal vi fortsette den hverdagen vi kjenner. Si det vi mener. Være dem vi er, sa statsminister Helle Thorning-Schmidt i sin tale under markeringen.

Senere på kvelden snakket hun på telefon med USAs president Barack Obama, som uttrykte sin sympati med befolkningen i Danmark.

Et mindre antall personer har i stedet uttrykt sympati med den drepte antatte terroristen. En Facebook-siden som hyller El-Hussein, fikk i løpet av noen timer 20 «likes», ifølge avisa Jyllands-Posten.

(NTB/Dagbladet)