Ble ikke varslet om pappas død før åtte måneder etter

- Det verste er at jeg gikk glipp av begravelsen, sier datter Laila (50).

VED PAPPAS GRAV: Faren til Laila (50) ble begravet uten at hun fikk beskjed om det. Foto: Torbjørn Berg
VED PAPPAS GRAV: Faren til Laila (50) ble begravet uten at hun fikk beskjed om det. Foto: Torbjørn BergVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ASKER (Dagbladet): – Det er grusomt at jeg ikke fikk anledning til å ta skikkelig farvel med pappa. Selv om vi ikke hadde et nært forhold, ville jeg fulgt ham til graven, sier Laila (50).

Hennes datter leste skattelistene i VG hvor hun så at morfar stod oppført som død, og kontaktet Laila som ikke trodde det hun hørte.

Ble paff
– Jeg sjekket avisen, og ringte politiet for å høre om det stemte. De fortalte meg at han hadde vært død i åtte måneder. Da ble jeg ganske paff, sier Laila.

– Jeg føler meg temmelig overkjørt og umyndiggjort, legger hun til.

Hun har hatt liten kontakt med faren etter at foreldrene skilte seg i 1970, og faren flyttet fra Oslo til Skien for å gifte seg på nytt.

Presten ble sjokkert
Øystein Gunnersen var prest da Lailas far, Johnny, ble begravet i mars i fjor. Han fikk en telefon fra Johnnys datter åtte måneder senere.

– Jeg ble sjokkert da jeg hørte at Johnny hadde to døtre fra et tidligere ekteskap, sier Gunnersen til Dagbladet.

Han hadde rett og slett ikke fått beskjed fra de pårørende om de to døtrene. Gunnersen forklarer at det er svært sjeldent prester opplever sånt i presteyrket.

Du har ikke krav på å få opplyst fra det offentlige at dine nærmeste dør, ifølge Helge Klingenberg, kirkegårdskonsulent i kultur - og kirkedepartementet.

Har ingen rettigheter
– Myndighetene tar kun kontakt med et av familiemedlemmene, som skal være ansvarlig for begravelsen og fortelle dødsbudskapet videre. Den som ikke har opplyst at mannen er død, kan ikke klandres juridisk, sier Klingenberg.

En representant for de pårørende som sto for begravelsen avviser at det ble gjort noe galt.

– Vi utførte bare hans siste vilje, sier vedkommende til Dagbladet.