Ble innestengt med knivmann i togkupeen

- Jeg er dypt sjokkert, sier Sten Tore Johansen (44).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Togturen ble alt annet enn rolig for Sten Tore Johansen (44) og medpassasjerer på morgentoget mellom Hamar og Lillehammer i dag. Med ett var de fanget i en låst togkupé sammen med en psykisk ustabil mann med kniv.

«Vrang passasjer»

- Midtveis mellom Hamar og Brumunddal stoppet toget plutselig. Jeg hørte den kvinnelige konduktøren prate nokså høyt med en passasjer like innenfor døra til nabokupeen. Like etter kom lokføreren gående gjennom min kupé, og blandet seg inn i samtalen som foregikk i nabokupeen. Dette pågikk i noen minutter, før han returnerte til førerhuset og satte toget i bevegelse igjen, og annonserte at forsinkelsen «skyldtes en vrang passasjer i toget», forteller Johansen til Dagbladet.no.

Men det stoppet ikke der.

- Etter noen minutter ankom vi Brumunddal, og da så vi at togpersonalet ikke åpnet dørene for å slippe inn folk. Vi som satt inne i toget, ante uråd da vi oppdaget at den vrange passasjeren var innestengt i nabokupeen, i påvente av at politiet skulle komme. Da han skjønte at han var innestengt, brøt han opp dørene inn til vår kupé ved å presse dem opp med hendene. Han var tydelig ute av balanse og var utagerende. Dessuten hadde han en godt synlig kniv i ei slire på beltet, sier pendleren fra Ingeberg ved Hamar.

- Meget ubehagelig

- Hele opptrinnet var meget ubehagelig, og folk i kupeen reagerte på at vi befant oss innelåst på toget sammen med en slik person, mens både lokfører og konduktør hadde låst seg inne i førerhuset, forteller 44-åringen opprørt.

- Mannen tvangsåpnet til slutt utgangsdøra ved hjelp av nødåpneren og kom seg av toget. Først da han var ute av syne, kom konduktøren og lokføreren ut fra førerhuset. Før politiet hadde kommet til, startet toget og fortsatte videre til Lillehammer. Vi fikk bare en beklagelse over høyttaleren om at forsinkelsen skyldtes en gjenstridig passasjer, sier Johansen, som er svært kritisk til togpersonalets håndtering av situasjonen.

Illustrasjonsfoto: SCANPIX
Illustrasjonsfoto: SCANPIX Vis mer

- Jeg reagerer på at vi passasjerer ikke ble sluppet ut og bort fra situasjonen, vi ble rett og slett innestengt sammen med en ustabil mann med en godt synlig kniv. NSB må ta ansvar for sine passasjerer, som kunne havnet i en tragisk situasjon; ingen vet hvordan denne mannen hadde reagert om han hadde skjønt at politi var tilkalt og han ikke kunne komme unna, sier 44-åringen.

- Når lokfører og konduktør ikke vil oppholde seg sammen med mannen, skal ikke vi som er passasjerer, måtte gjøre det heller. Jeg er dypt sjokkert, sier Johansen til Dagbladet.no.

- Var kverulerende

- Den vanskelige kunden, som gikk på toget på Hamar, ville ikke betale og var kverulerende. Personalet stoppet toget og forsøkte å sette ham av, men han motsatte seg dette. Dermed fortsatte toget til Brumunddal, i mellomtida var politiet tilkalt, sier informasjonssjef Åge-Christoffer Lundeby i NSB til Dagbladet.no.

- For å holde mannen på toget til politiet kom, valgte konduktøren å holde dørene stengt siden hun visste at ingen skulle av på Brumunddal, hun kunne på den annen side åpne en og en dør manuelt for folk som skulle inn. Da kom kunden og oppførte seg truende overfor konduktøren, han ville tvinge henne til å åpne døra, sier Lundeby, som synes situasjonen ble godt håndtert av personalet.

- Konduktøren ble ikke redd, men syntes situasjonen var så ubehagelig at hun valgte å gå til lokføreren og konferere med ham. Hun opplevde det slik at trusselen var rettet bare mot henne, og at andre ikke hadde grunn til å føle seg truet. Jeg berømmer hennes handlemåte, sier Lundeby, som understreker at konduktøren ikke så noen kniv.

- Men andre passasjerer sier de faktisk følte seg truet, og opplevde at de ble latt i stikken av personalet.

- Hvis andre følte seg truet, beklager vi det, men jeg vil poengtere at NSBs personale ikke er noe resevepoliti; de har også krav på beskyttelse. Dessuten er ikke dørene mellom kupeene stengt, så det var full anledning for de andre kundene å bevege seg til en annen kupé hvis de ikke ville være i samme kupé som den vanskelige passasjeren, sier informasjonssjef Åge-Christoffer Lundeby til Dagbladet.no.

Politiet bekrefter

Politiet bekrefter at de ble utkalt til toget.

- Vi fikk melding om en vanskelig passasjer om bord, han nektet å betale og var umulig. Vi sendte en patrulje til toget mens det sto på Brumunddal stasjon. Passasjeren kom seg imidlertid av toget via nødutgangen og hadde forsvunnet da patruljen kom fram. Det ble lett etter ham, men han ble ikke funnet, sier operasjonsleder Trond Sulen ved Hedmark politidistrikt til Dagbladet.no.

Sulen opplyser at Hedmarks-politiet ikke har mottatt noen anmeldelse etter hendelsen, men at de er interessert i tips om mannen.

- Vi etterlyser mannen, som hadde mørkt langt hår i hestehale og var kledd i en mørk jakke og dongeribukse. Han hadde dessuten ryggsekk, sier operasjonsleder Sulen.

SJOKKERT: Sten Tore Johansen (44).
ROSER TOGPERSONALET: - Vårt personale er ikke noe reservepoliti, de har også krav på beskyttelse, sier NSBs informasjonssjef Åge-Christoffer Lundeby, som synes situasjonen ble godt håndtert av konduktøren og lokføreren.