Ble inspirert av Lottas drittjobb-bok

Dag Terje Andersen med ny lov mot ringevikarer

DRITTJOBB: Forfatter Lotta Elstad tok selv jobb på oppvasken ved et Thon-hotell. I boka «En såkalt drittjobb», som kom ut mai i fjor, skriver hun om erfaringene. Nå har boka inspirert regjeringen til å foreslå en ny lov. Foto: Lars Myhren Holand
DRITTJOBB: Forfatter Lotta Elstad tok selv jobb på oppvasken ved et Thon-hotell. I boka «En såkalt drittjobb», som kom ut mai i fjor, skriver hun om erfaringene. Nå har boka inspirert regjeringen til å foreslå en ny lov. Foto: Lars Myhren HolandVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Lotta Elstad tok jobb som renholder ved et Thon-hotell. Etterpå skrev hun boka «En såkalt drittjobb» om erfaringene. Boka om forholdene til såkalte ringevikarer, hotellansatte som aldri vet når eller om de skal på jobb igjen, skapte stor debatt. Både Bjarne Håkon Hanssen og Jens Stoltenberg brukte boka som eksempel på sosial dumping.

Nå har Elstads bok også inspirert regjeringen til å komme med en ny lov.

Ny lov
For arbeids- og inkluderingsminister Dag Terje Andersen vil den utstrakte bruken av midlertidige kontrakter og ringevikarer til livs.

I forslaget til ny lov får bedrifter får en plikt til å drøfte bruken av midlertidige ansatte med de ansatts tillitsvalgte for å redusere ulovlige og unødvendige kontrakter.

- Det beste vi kan gjøre for ringevikarer er å sørge for at de har ordentlige arbeidsavtaler. Derfor har vi bedt Arbeidstilsynet om å følge opp dette nærmere. Det viktigste forslaget er at vi bringer arbeidsgiver og tillitsvalgte sammen for at de i fellesskap skal få oversikt over bruken av midlertidig ansatte, sier Dag Terje Andersen til Dagbladet.

Drøftingsplikt
I det som regjeringen kaller en drøftingsplikt, skal arbeidsgiver ha en systematisk gjennomgang av bruken på midlertidige vikarer generelt og ringevikarer spesielt.

- Dermed håper vi å forandre forholdene og øke oppmerksomheten rundt hvordan bedrifter kan begrense bruken av midlertidige ansettelser. Dette nye lovforslaget er utarbeidet i samarbeid med partene i arbeidslivet, sier Andersen.

NY LOV: Arbeids- og inkluderingsminister Dag Terje Andersen kommer med forslag til ny lov han mener kan forhindre ulovlige arbeidskontrakter og såkalte ringevikarer. Foto: John Terje Pedersen
NY LOV: Arbeids- og inkluderingsminister Dag Terje Andersen kommer med forslag til ny lov han mener kan forhindre ulovlige arbeidskontrakter og såkalte ringevikarer. Foto: John Terje Pedersen Vis mer

I tillegg kommer departementet til å utarbeide egne informasjonsbrosjyrer om midlertidige ansatte og ringevikarer.

Omfattende bruk
Bruken av ringevikarer eller tilkallingsvikarer er omfattende i flere bransjer. Men særlig i hotell- og restaurantbransjen og i helse- og omsorgssektoren. Det vanligste er at ringevikarene blir tilkalt etter behov.

- Ringevikarer vil dermed ha vanskeligheter med å vite om de har arbeid og inntekter på forhånd, og vil også ha problem med å opparbeide seg trygderettigheter, sier Andersen.

Ifølge tall fra SSB er omtrent 10 prosent av alle arbeidstakere i Norge midlertidig ansatt. Andelen er høyest i hotell- og restaurantbransjen med 15 prosent. Hele 41 prosent av de midlertidig ansatte i hotell- og restaurantbransjen faller i kategorien «ekstrahjelp» eller ringevikar.