Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ble kalt 70-tallets største TV-suksess, i dag gjør fredsprisen Kaci verdenskjent

Før Erna var det Kaci Kullmann-Five. I dag debuterer hun som fredspris-general.

 SKAPTE BLEST:  Kaci Kullmann Five gjorde seg tidlig et navn som leder av Unge Høyre. Her i Bergen sammen med Høyre-leder Erling Norvik i 1979.
Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpix
SKAPTE BLEST: Kaci Kullmann Five gjorde seg tidlig et navn som leder av Unge Høyre. Her i Bergen sammen med Høyre-leder Erling Norvik i 1979. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• 10.30: Følg Dagbladets Nobel-sending

(Dagbladet): I det store norske leksikons artikkel om Kaci Kullmann Five står følgende:

«Kullmann Five er mest kjent fra sin tid som handels- og skipsfartsminister i Jan P. Syses regjering fra 1989 til 1990, da forhandlingene med EU om EØS-avtalen ble innledet.»

Den artikkelen må trolig snart endres.

Første kvinne For når verdens øyne for en gangs skyld rettes mot Norge og Oslo under dagens annonsering av Fredsprisen er den ferske lederen av Nobelkomiteen i stormens øye.

Heldigvis er det ikke første gang.

Kaci Kullmann Five var Høyres første kvinnelige partileder fra 1991 til 1994, etter at hun blant annet hadde kjempet hardt for å få Norge inn i EU på et tidspunkt der striden mellom ja og nei sto på som verst.

Allerede som 26-åring markerte Kullmann Five seg i rikspolitikken da hun stilte Høyre-formann Erling Norvik i skyggen da hun i beste sendetid besvarte det som var av kritiske spørsmål fra pressen - et opptrinn som av de samme journalistene i etterkant ble omtalt som «70-tallets største TV-suksess».

- Lenge var det mitt lodd å være 20 år yngre enn de andre og eneste kvinne i et sterkt mannsdominert politisk miljø. Da var man nødt til å kunne leksa si helst dobbelt så godt som gutta, sa Kullmann Five til Dagbladet under et intervju i 1996.

Hete debatter med Gro På daværende tidspunkt hadde hun takket for seg i politikkens verden, etter en periode der hun blant annet var kjent for sine mange opphetede debatter med Arbeiderparti-førstedame Gro Harlem Brundtland.

Likevel tyder lite på at Kullmann Five ikke kommer til å ha politisk betydning i tyden framover.

Prisen hun klokka 11 i dag skal annonsere satte i 2009 sinnene i kok da USAs president Barack Obama mottok den. Et år etter fulgte kald blest fra stormakten Kina etter at aktivisten Liu Xiaobo fikk prisen.

 BLE BEDT OPP TIL DANS:  Kaci Kullmann Five (i midten) var tilstede da musikeren Wyclef Jean ba kronprinsesse Mette Marit opp til dans i 2009.
Foto: Eirik Helland Urke
BLE BEDT OPP TIL DANS: Kaci Kullmann Five (i midten) var tilstede da musikeren Wyclef Jean ba kronprinsesse Mette Marit opp til dans i 2009. Foto: Eirik Helland Urke Vis mer

Da Nobel-historiker Asle Sveen uttalte at avsettelsen av Jagland kom blant annet som et resultat av varig press fra kinesisk hold, var Kullmann Five ikke mindre tydelig enn hun var på norske TV-skjermer i 1977.

- Lederskiftet kan absolutt ikke tolkes som et knefall for Kina. Jeg var helhjertet med på prisen til Liu Xiaobo, sa Kullmann Five som da hadde fungert som nestleder for komiteen siden 2009.

Så får vi se om dagens annonsering skaper like store bølger.

 KONTROVERSIELL PRIS:  Prisen til Barack Obama skapte internasjonal blest i 2009. På daværende tidspunkt var Kaci Kullmann Five nestleder for komitéen hun nå leder. Foto: REUTERS/Thomas Peter
KONTROVERSIELL PRIS: Prisen til Barack Obama skapte internasjonal blest i 2009. På daværende tidspunkt var Kaci Kullmann Five nestleder for komitéen hun nå leder. Foto: REUTERS/Thomas Peter Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!