Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ble kalt «kjerring» under 1. mai-tale. Nå støtter hun AUF-lederen og Tajik

- Uakseptabelt at Mani Hussaini utsettes for hatytringer og drapstrusler, skriver Sylvi Listhaug.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 1. mai holdt AUF-lederen Mani Hussaini første mai-tale i Trøndelag. Her sa han blant annet «Kast kjerringa på hue ut av regjeringa» om integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp). Det tok ikke lang tid før Ap-kollega og -nestleder Hadia Tajik gikk ut og sa at uttalelsene til Hussaini om Listhaug var uakseptable.

Kort tid etter beklaget Hussaini sitt ordvalg på sin Facebook-side: «I ettertid ser jeg at å bruke ordet kjerring om en politisk motstander var uheldig, og det beklager jeg».

Hussaini har imidlertid mottatt hatytringer og drapstrusler på sin Facebook-side etter uttalelsene.

I går fikk han støtte fra Fremskrittspartiets ungdom (FpU), som mente hetsen mot Hussaini var hårreisende og kunne betegnes som hatytringer.

Uventet støtte Nå får også Hussaini støtte fra politikeren som var målet for den opprinnelige skytset under 1. mai-talen.

«Jeg støtter FpU i at det er uakseptabelt at Mani Hussaini utsettes for hatytringer og drapstrusler. Jeg mener også at Hadja Tadjik i for mange sammenhenger utsettes for uakseptabel sjikane.» skriver innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug på sin Facebook-side tirsdag.

Også nestleder i Arbeiderpartiet, Hadia Tajik, reagerte på Hussainis omtale av Listhaug som «kjerring», og mente det var uakseptabelt.

I april fikk Tajik gjennomgå etter at hun stemte for å innføre republikk i Norge. VG måtte stenge et sted mellom 50 og 100 personer fra sin Facebookside på grunn av ekstrem og krenkende hets.

Drapstrusler Blant kommentarene på Hussainis åpne Facebook-side var: «helvetes innvandrere...du og dere skulle våre kasta og rævakjørt ut av landet», skriver en.

«Du kom til norge i 2005 og slenger med kjeften slikt?? Mot et land som har hjulpet deg? Tatt imot deg? At det går an!!!», skriver en annen.

«Du er faen ikke verdt meir enn en haglpatron du mani, håpe du får en snart!», skriver en tredje

Listhaug skriver videre at hun kjenner igjen hetsen.

«Jeg har også sett denne typen ytringer på min facebookside. Jeg er uenig med Hussaini, Tadjik og Ap i mange spørsmål, men jeg mener at vi skal føre denne diskusjonen på en saklig måte.» skriver hun.

«Vi har så mange gode argumenter på hvorfor det er nødvendig med innstramninger i asylpolitikken at vi ikke trenger å gå til personangrep.»

Slettet Hussaini sier han ikke vil anmelde innleggene, men Antirasistisk Senter går gjennom kommentarene. De vurderer om de skal anmelde det som er rene drapstrusler, ifølge Hussaini.

Hussaini har slettet en rekke kommentarer, men sier han har åpen Facebook-profil fordi han «elsker å debattere og diskutere».

- Men det som møter meg her gjør meg skremt. Jeg har beklaget min uheldige formulering av en politisk motstander. Heldigvis har jeg også fått mye støtte, både fra kjente og ukjente. Det setter jeg stor pris på det, og det motiverer meg til å stå på og jobbe for landet vårt. Å bidra til demokratiet, sier Hussaini.

Listhaug oppfordrer også til å føre en saklig debatt og om å «vende det andre kinnet til».

«Jeg vil derfor oppfordre om at vi fører en saklig debatt og vender det andre kinnet til dersom andre er usaklig. Jeg kommer til å fortsette å ta de vanskelige debattene, men jeg vil også i fortsettelsen prøve å gjøre det på en saklig måte uten å komme med personangrep på dem som er uenig med meg.» skriver Listhaug til sine 43 000 følgere.

HETSET: Mani Hussaini ble utsatt for hatytringer og drapstrusler på Facebook etter sin 1. mai-tale.  Foto: Hans A. Vedlog  / Dagbladet
HETSET: Mani Hussaini ble utsatt for hatytringer og drapstrusler på Facebook etter sin 1. mai-tale. Foto: Hans A. Vedlog / Dagbladet Vis mer
Hele Norges coronakart