Jøran Kallmyr om salven fra Trine Skei Grande

Ble kalt «Komiske Ali» - bærer ikke nag

For fire år siden sammenliknet hun ham med Saddams informasjonsminister. Nå sitter de sammen i regjering.

NY MINISTER: Jøran Kallmyr ble fredag utnevnt til ny justisminister. For fire år siden var det en helt annen ministerpost han ble assosiert med fra talerstolen under Venstres landsstyremøte. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
NY MINISTER: Jøran Kallmyr ble fredag utnevnt til ny justisminister. For fire år siden var det en helt annen ministerpost han ble assosiert med fra talerstolen under Venstres landsstyremøte. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpixVis mer

Jøran Kallmyr husker godt landsstyretalen som Venstre-leder Trine Skei Grande holdt i juni for snart fire år siden.

Der sammenlignet hun den daværende statssekretæren i Justisdepartementet med Saddam Husseins herostratisk berømte informasjonsminister Mohammed Said al-Sahhaf, bedre kjent som «Komiske Ali».

Trass i den nådeløse karakteristikken fra talerstolen er det intet usnakket mellom de to nyslåtte statsrådskollegene.

- Vi ga hverandre en god klem i dag og er enige om at vi skal ha et godt samarbeid, sier Kallmyr.

- BBC på rommet

Bakgrunnen for Grandes raljering med statssekretæren fra Frp i 2015 var Kallmyrs reise til Eritrea, som han forsøkte å få i stand en returavtale med.

- Jeg vet ikke om dere husker informasjonsministeren i Irak, som sto foran og holdt mens statuen av hans egen leder ble revet ned i bakgrunnen. Det bildet kom jeg på igjen i uka som var, da jeg hørte Jøran Kallmyr fortelle om menneskerettighetene som var i godt sig i Eritrea med henvisning til at de hadde BBC på hotellet, sa Grande i sin tale til landsstyret.

LANGET UT: Snaut fire år etter den lite flatterende sammenligningen hun trakk, er Trine Skei Grande og Jøran Kallmyr i samme regjering. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
LANGET UT: Snaut fire år etter den lite flatterende sammenligningen hun trakk, er Trine Skei Grande og Jøran Kallmyr i samme regjering. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer

- Det er klart at det er mulig at noen Frp-ere tidligere har kalt meg naiv i flyktningpolitikken, men makan til naivitet når det gjelder menneskerettighetene har man sjelden sett, fortsatte Venstre-lederen.

Selv besvarte Kallmyr tiraden på følgende måte i en SMS til Dagbladet:

- Det er slik politikere av og til sier når de ikke har andre argumenter.

-Situasjonen er bedre

Fredag ble Kallmyr utnevnt til ny justisminister, den sjuende i rekken hvis man regner med de to som har besatt posten midlertidig. Han fastholder at det er viktig å etterstrebe nye returavtaler.

- Returavtaler er fortsatt kjempeviktig. Det er viktig å fortelle resten av verden at hvis du kommer hit uten grunn for å søke asyl, så blir du returnert.

Kallmyr mener dessuten at situasjonen i Eritrea har forandret seg til det bedre siden 2015.

- Så hun tok feil og du hadde rett?

- Nei, det vil jeg ikke si. Dette må man se i konteksten som det ble sagt. Det var en krevende tid for Eritrea, men jeg var der nede og så at det var endringsvilje. Men så klart kunne Eritrea utad lett oppfattes på den måten som Trine Skei Grande så på det, sier Kallmyr og fortsetter:

- Jeg er veldig glad for endringene som skjer, og håper de tar steget videre og blir et mer åpent samfunn. Det vil også føre til at det kommer færre eritreiske flyktninger til Norge - fordi de har det bedre i sitt hjemland.

Bærer ikke nag

Kallmyr fikk kritikk av flere enn Venstre-lederen for sitt besøk i Eritrea og uttalelsene som fulgte, ikke minst fra tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik, som sa han var sjokkert.

Trine Skei Grande svarer ikke direkte på spørsmålet når Dagbladet vil vite om hun holder fast ved karakteristikken fra 2015. I stedet sier hun at hun har «store forventninger» til Kallmyr som justisminister.

- Han får en veldig viktig jobb med å styrke borgernes sikkerhet og rettssikkerhet. Vi hadde våre konflikter med den blåblå regjeringen på justisfeltet generelt, og på innvandringsfeltet spesielt. Men med Venstre i regjering er heldigvis politikken nå justert i vår retning, og den står alle de fire partiene sammen om, skriver Grande i en tekstmelding.

Og selv sier Kallmyr dette når Dagbladet spør om han bærer nag til Grande for det hun sa den gangen:

- Overhodet ikke, jeg finnes ikke hårsår.