Ble kalt «møkkamann» av Sigrid Bonde Tusvik. Nå slår han tilbake

- Kanskje vi ser deg på stranda i Lesvos iløpet av høsten.

DEBATT: Komiker Sigrid Bonde Tusvik kalte stasjonssjef Hans Møllebakken for en «møkkamann» i en kommentar i Dagsavisen fredag. Nå svarer Møllebakken at kanskje Tusvik kan bruke sitt engasjement på strendene i Hellas i stedet. Foto: Sveinung U. Ystad / Dagbladet og NTB Scanpix
DEBATT: Komiker Sigrid Bonde Tusvik kalte stasjonssjef Hans Møllebakken for en «møkkamann» i en kommentar i Dagsavisen fredag. Nå svarer Møllebakken at kanskje Tusvik kan bruke sitt engasjement på strendene i Hellas i stedet. Foto: Sveinung U. Ystad / Dagbladet og NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det er ikke bare på internasjonalt nivå debatten om flyktninger setter sinnene i kok. Også her hjemme har folk latt seg engasjere, og temperaturen har tidvis vært høy.

Fredag skrev Sigrid Bonde Tusvik, som nylig ble kåret til årets morsomste på Komiprisen 2015, en kommentar i Dagsavisen under overskriften «En drittsekk krysser sitt spor». Her kritiserte hun politikerne for manglende medmenneskelighet, og omtalte blant annet politistasjonssjef i Kirkenes, Hans Møllebakken, for en «møkkamann».

Møllebakken forsøkte så å få kommentaren fjernet fra Dagsavisens sider, uten at redaktør Eirik Hoff Lysholm ville etterkomme ønsket. Nå har stasjonssjefen selv tatt pennen fatt i et innlegg i dagens Nordlys. Han gir uttrykk for at Tusvik bommer med sitt innlegg, og skriver ifølge avisa at han opplever henne som kunnskapsløs.

- Kanskje ser vi deg på stranda i Lesvos iløpet av høsten. Du er også invitert til Storskog for å se og lære av det som skjer. Det tror jeg du hadde vunnet på, skriver han.

Skal til Hellas Avisa skriver også at Møllebakken nettopp kom hjem fra et møte i Aten der flyktningproblematikken var på agendaen. Han skal også tilbake til Hellas i oktober der han i fem uker skal være en del av operasjon Poseidon. Da går turen blant annet til ferieøya Lesvos der strendene nå er reisemål for tusenvis av flyktninger i gummibåter. De samme strendene han oppfordrer Tusvik til å besøke.

- Jeg er nok like fortvilt over situasjonen som du er og forventer meg sterke inntrykk, sier han og sikter til komikeren.

Han trekker også fram at han forsøkte å få det opprinnelige innlegget til Tusvik fjernet fra Dagsavisens sider, men innrømmer at det var en dårlig vurdering.

- At man forsøker å få folkeskikken på hjul igjen ved å få administrator til å slette innlegget er vel en naturlig reaksjon. Spesielt når det er tuftet på problemstillinger som handler om Russland. Men la det ligge, jeg kan også gjøre feil i en slik stund, sier han.

Konferansier Tusvik sier til Dagbladet at hun ikke ønsker å kommentere Møllebakkens siste utspill på grunn av svært hatefulle meldinger, men gjør det klart at hun «ikke tviler på at Møllebakken er en hyggelig fyr og at hun er sikker på at han gjør alt han kan for å ta imot flyktninger på en verdig måte».

I går sa hun at hun synes Møllebakken hadde feil fokus da han forsøkte å få innlegget hennes slettet.

- Så flott at han setter denne saken, som faktisk handler om flyktningene, i et riktig perspektiv. Det er tross alt ganske forjævlig å bli kalt noe slikt, det må føles som en dypt desperat situasjon for Møllebakken! Forøvrig håper jeg utspillet hans en gang for alle setter punktum for debatten om hvorvidt det er for lett å føle seg krenka i Norge i 2015! God søndag!

Hun var også konferansier under en markering foran Stortinget på lørdag for å oppfordre norske myndigheter til å akseptere langt flere enn 8000 av de som er på flukt.

- Vi tok inn 12 000 flyktninger under Balkan-krigen. Selv om jeg var veldig ung den gangen, kan jeg ikke huske at det var den debatten vi har i dag. Når vi vet at så mange mennesker er på flukt, og når man ser sånne bilder... Når du går gjennom hele Europa og Russland, og når du sykler over grensa til Kirkenes, da trenger du hjelp. Det er ingen mennesker som gjør noe sånt frivillig, sa Tusvik.

Bakteppe Bakgrunnen for uenigheten mellom de to er at det den siste uka har kommet en rekke asylsøkere over grensestasjonen Storskog Boris-Gleb på grensa mellom Norge og Russland.

Så langt i år skal det være snakk om omlag 200 personer. Dagbladet har også tidligere skrevet om hvordan Møllebakken har advart mot å gi personer uten gyldige reisedokumenter skyss over grensa, og at han sier at dette kan føre til fengselsstraff.

I forrige uke ble også fire personer stoppet på grensa mellom Norge og Sverige med syriske flyktninger i bilene. De ble anmeldt for menneskesmugling.

De fire nordmennene, som reiste i to privatbiler, ble avhørt av politiet og sluppet fri seinere samme natt. De fire flyktningene - to unge menn og et ektepar fra Homs - ble tatt hånd om av politiet, og skulle til Politiets utlendingsenhet.