Stig Millehaugen ble frikjent for ran og drapsforsøk etter at Kreditkassens filial i Bogstadveien i Oslo ble ranet i romjulen 2000. Han er dømt for ran og drap en rekke andre ganger.  
Foto: Lise Åserud / SCANPIX
Stig Millehaugen ble frikjent for ran og drapsforsøk etter at Kreditkassens filial i Bogstadveien i Oslo ble ranet i romjulen 2000. Han er dømt for ran og drap en rekke andre ganger. Foto: Lise Åserud / SCANPIXVis mer

Ble kalt «Norges farligste fange»

Her er drapssiktede Stig Millehaugens kriminelle rulleblad.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): 39 år gamle Stig Millehaugen som er pågrepet og mistenkt for drapet på Haugerud mandag kveld, er ingen ukjent person for politiet.

Hans kriminelle rulleblad er langt og han har vært ut og inn av fengsler siden 1988. Millehaugen har rømt en rekke ganger og han har ikke ligget på latsiden mens han var på rømmen.

Drepte fengselsbetjent
Sommeren 1992 rømte han fra Berg kretsfengsel ved Tønsberg i Vestfold. Måneden etter, i august, ranet han Svartskog postkontor og deretter et postkontor på Nesbru i Asker hvor det også ble tatt gisler og skutt mot politiet.

Han ble pågrepet kort tid etter og satt i varetekt i Sarpsborg.

En bekjent av 39-åringen klarte å smugle inn et håndvåpen bak murene, og i desember 1992 skjøt og drepte 39-åringen fengselsbetjent Jon Arild Martinsen.

Han truet så en annen fengselsbetjent til å kjøre seg til Oslo, men allerede dagen etter drapet meldte han seg for politiet.

Året etter ble 39-åringen dømt for drapet på fengselsbetjenten. Han fikk en dom på 17 år, i tillegg til at han ble dømt til seks års fengsel for de to brutale postranene.

Julen 2000 kom 39-åringen igjen i medias søkelys. En av Kredittkassens filialer i den travle handlegaten Bogstadveien i Oslo ble ranet. En mann kledd i politiuniform løsnet fem skudd inne i banklokalet og truet til seg 210 000 kroner. Da ransmannen var på vei ut, støtte han tilfeldigvis på en politipatrulje. Han løsnet 13 skudd mot politibilen med en MP5 maskinpistol.

Ingen av de to i politibilen ble truffet. Ransmannen truet så til seg to fluktbiler fra andre bilister.

39-åringen, som var på flukt etter å ha rømt fra soning, ble raskt mistenkt og pågrepet. Politiet fant en maskinpistol lik den som ble brukt under ranet, men kunne ikke knytte våpenet til ranet. Dermed unngikk Millehaugen dom for ran og drapsforsøk på to polititjenestemenn.

«Landets farligste»
39-åringen er blitt kalt «landets farligste fange». I oktober 2001 skal han ha organisert et rømningsforsøk fra innsiden av Skien fengsel. En 15 tonn tung hjullaster ble brukt for å forsøke å ødelegge fengselsmuren av noen på utsiden. Etter denne hendelsen ble 39-åringen satt i isolat i åtte måneder i høyrisikofengselet på Ringerike.

Han følte seg urettferdig behandlet og saksøkte staten om å få sone sammen med andre fanger.

Da søksmålet skulle behandles i Oslo tingrett, ba regjeringsadvokaten om at hovedforhandlingen ble gjennomført fengselet, rett og slett fordi det angivelig var for risikabelt å avholde saken i en ordinær rettssal i Oslo.

Åpen soning
Den siste tiden har 39-åringen hatt åpen soning. Han har oppholdt seg ved et frigangshjem på Sandaker i Oslo. Politiet mener han forlot stedet og begikk drapet på en lederskikkelse i Young Guns, før han returnerte til frigangshjemmet mandag kveld.

For to måneder siden valgte 39-åringen, som har stått frem i media flere ganger med eget navn, å endre sitt etternavn. Han har beholdt fornavnet sitt.