Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ble kalt «Pocahontas» og anklaget for løgn av Trump. Nå slår hun tilbake med DNA-test

- Presidenten liker å kalle min mor en løgner. Hva sier fakta? spør senatoren i en ny video, som også gir svaret.

SLÅR TILBAKE: Elizabeth Warren har blitt latterliggjort av president Donald Trump for å ha hevdet at hun har indianerrøtter. Nå slår hun tilbake med en DNA-test. Foto: AFP PHOTO / SAUL LOEB / NTB scanpix
SLÅR TILBAKE: Elizabeth Warren har blitt latterliggjort av president Donald Trump for å ha hevdet at hun har indianerrøtter. Nå slår hun tilbake med en DNA-test. Foto: AFP PHOTO / SAUL LOEB / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hun har blitt omtalt som Donald Trumps erkefiende, den demokratiske senatoren Elizabeth Warren. 68-åringen regnes også som én av favorittene til å stille mot Trump i presidentvalget i 2020.

«Pocahontas»

Trump har angrepet Warren flere ganger, og i november slo Trump an en spøk som av Warren ble kalt en «rasistisk fornærmelse».

Under en seremoni i Det hvite hus, hvor Navajo-indianerne skulle hedres for deres innsats under andre verdenskrig, sa presidenten:

- Dere kom hit lenge før noen av oss. Selv om vi har en representant i kongressen, som det sies skal ha kommet hit for lenge siden: Hun kalles Pocahontas.

POCAHONTAS: En seremoni som skulle hedre urbefolkningen som tjenestegjorde under andre verdenskrig, havnet i skyggen av at president Trump kalte senator Elizabeth Warren for Pocahontas. Video: CNN Vis mer

Det er ikke eneste gangen Trump har omtalt Warren som Pocahontas, og feiden går flere år tilbake. Da det ble klart at Trump skulle stille som republikanernes presidentkandidat angrep Warren Trump på Twitter.

Det fant ikke Trump seg i og i mai 2016 svarte han følgende om krangelen med Warren:

- Mener du Pocahontas?

Derfor fikk hun kallenavnet

Bakgrunnen for kallenavnet dreier seg om en lengre saga om Warrens etniske bakgrunn. Det skal ha vært under senatorkampanjen hennes i 2012 at hun fortalte om sin oppvekst i Oklahoma sør i sentrale USA.

Da hevdet hun at hun under oppveksten ble fortalt at hun hadde røtter blant de amerikanske Cherokee-indianerne.

- Alle på vår mors side - tanter, onkler, besteforeldre - snakket åpent om deres indianerrøtter, skrev hun i boka «A Fighting Chance».

Seinere har verken Warren eller slektsforskere klart å bevise hennes indianerrøtter. Dermed oppsto det også spekulasjoner om at Warren ble ansatt som jusprofessor på Harvard på falske premisser, uten at det heller noen gang ble bevist.

Trump har uansett insistert på å omtale Warren som Pocahontas. Siden 2014 har han brukt kallenavnet på Twitter hele 12 ganger. Det kanskje verste angrepet kom i en tweet 11. juni 2016.

- Fæle Elizabeth Warren, tidvis referert til som Pocahontas, lot som hun hadde indianerrøtter for å skaffe seg en karriere. Veldig rasistisk!, tvitret Trump.

Han har også sagt at han har mer indianerblod i årene enn Warren.

- Og jeg har ikke noe.

Lovet bort én million dollar

Så seint som i sommer sa Trump under et valgkampmøte at han ville gi 1 million dollar til et veldedig formål, valgt av Warren, dersom hun tok en DNA-test og beviste sine påstander.

Som sagt, så gjort. For nå har Warren tatt en DNA-test, skriver CNN. I en video om Warrens slektshistorie kan man se Warren sitte bak en PC, mens hun spør Carlos Bustamante, genetikkprofessor ved Standford:

- Presidenten liker å kalle min mor en løgner. Hva sier fakta?

- Fakta antyder at du absolutt har en stamfar som var en del av urbefolkningen, sier Bustamante.

For ifølge Bustamantes analyser er «det store flertallet av Warrens identifiserbare forfedre europeiske». Men, står det i rapporten, «analyser identifiserte også 5 genetiske segmenter fra indianerne».

Bustamantes analyser plasserer Warrens indianerrøtter seks til ti generasjoner tilbake, og rapporten anslår at det dreier seg om åtte generasjoner.

Trump avviser testen

Warrens video gjør det helt klart at dette delvis er et svar på Trumps angrep, ettersom videoen åpner med et klipp der presidenten håner Warren og kaller henne Pocahontas.

Men det biter ikke på presidenten. Da han ble spurt om resultatene av Warrens DNA-test mandag, svarte han:

- Hvem bryr seg?

Da han seinere mandag ble spurt om han skyldte Warren en unnskyldning for å ha kalt henne Pocahontas, svarte Trump:

- Hun skylder landet en unnskyldning.

Gir ikke bort penger nå

Men så var det den millionen Trump lovet bort da. Den har Warren ikke glemt. Mandag tok hun til Twitter og ba presidenten overføre millionsjekken til National Indigenous Women's Rescource Center.

Det er det lite som tyder på at Trump kommer til å gjøre, for han hevder at han «ikke sa» at han ville betale millionen om hun viste fram resultatene fra en DNA-test.

Ifølge Trump finnes det en betingelse, og den er at Warren vinner Demokratenes nominasjonskamp til presidentvalget i 2020, og at hun dermed stiller mot Trump.

- Hvis hun vinner nominasjonen så skulle jeg få henne testet i debatten. Jeg vil bare gjøre det hvis jeg kan teste henne personlig. Dette er ikke noe jeg har lyst til å gjøre heller, sier Trump nå.

I alle tilfeller håper Trump at Warren blir hans motkandidat i 2020, fordi hun vil være «enkel å slå». Det blir også stadig mer sannsynlig at Warren vil kaste seg inn i presidentkampen, og mandag kom hun med en rekke angrep på Trump på Twitter.

Warren vil stille i presidentvalget

Ifølge CNNs politiske kommentator Chris Cillizza er det en ting man definitivt kan slå fast etter at Warren gikk ut med videoen om DNA-testen:

Hun kommer til å stille som presidentkandidat i valget i 2020.

Likevel er ikke alt så enkelt som Warren kanskje skulle ønske. I en uttalelse fra lederen av Cherokee Nation, den største av tre Cherokee-stammer, heter det at «en DNA-test er ubrukelig til å bevise stammetilhørighet. Dagens DNA-tester skiller ikke om en persons stamfedre var innfødte i Nord- eller Sør-Amerika».

Dermed er det all grunn til å tro at dette kan bli et tema om Warren stiller som presidentkandidat i 2020.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!