<strong>PÅ LEGEVAKTA:</strong> Dagbladet møter Alexander Schei og kjæresten Jørgen Marstein Mathiesen på legevakta søndag ettermiddag. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
PÅ LEGEVAKTA: Dagbladet møter Alexander Schei og kjæresten Jørgen Marstein Mathiesen på legevakta søndag ettermiddag. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer

- Ble kalt «soper» og banket opp etter Pride-paraden

Alexander Schei (26) hevder seg utsatt for hatkriminalitet etter Pride-paraden i Oslo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Dagbladet møter 26 år gamle Alexander Schei og kjæresten Jørgen Marstein Mathiesen utenfor legevakta i Oslo. Schei har hoven hånd, oppskrapet kne og merker på skulderen.

26-åringen er medtatt etter gårsdagens hendelse.

Like etter at 50 000 mennesker gikk i Pride-paraden i Oslo for å feire kjærligheten, skal Schei ha blitt utsatt for vold.

- Kalt «soper»

Han forteller at han etter paraden, i 17-tida, gikk innom en butikk ved Brugata i Oslo for å kjøpe potetgull. Schei gikk i bar overkropp og hadde glitter på kroppen etter paraden.

Inne på grønnsakshandelen, som ligger rett ved Scheis hjem i Oslo, sier han at han ble truet av en mann.

- Han sto foran meg i køen og kalte meg «rævpuler», forteller han til Dagbladet.

- Jeg svarte med at han ikke kunne si sånn, men han fortsatte. Han kalte meg «soper» og sa at de skulle vente på meg til jeg kom ut av butikken, sier Schei.

Videre sier han at det ble utført vold av tre menn han anslår er mellom 30 og 40 år gamle utenfor butikken. Ifølge Schei var mennene av utenlandsk opprinnelse.

PRIDE: Dagbladets reporter reagerer på hvordan folk endrer oppfatning av ham så snart de finner ut at han er sammen med en mann. Video: Emilie Rydning / Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

Prøvde å komme seg hjem

Schei sier at han først prøvde å løpe mot døra der han bor.

- Jeg hadde nettopp kommet til porten da jeg ble revet i armen, forteller han.

Han sier at han ikke husker så mye av det som skjedde etter dette, men forteller at han havnet i trikkeskinnene og at trikken tutet på ham.

- Gata var full av folk. Det var mange vitner, sier han.

<strong>- BRUDD:</strong> Alexander Schei forteller at han har fått brudd i armen. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
- BRUDD: Alexander Schei forteller at han har fått brudd i armen. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer

Schei har flere merker på kroppen, og forteller at armen ble skadd da han holdt seg for ansiktet. Han sier at de tre mennene slo og sparket.

- Armen min er helt ødelagt. Den er veldig hoven. Jeg klarer ikke å bøye den. Jeg har skrubbsår på ryggen og rumpa. Jeg har også blåmerker på knærne, men jeg overlever jo, sier han.

Etter besøket på legevakta forteller Schei at det var brudd i armen og at han må gå med gips i tre uker. Han fikk også hjernerystelse, sier han.

Kritisk til politiet

Schei forteller at hendelsen vil bli anmeldt. Han sier at politiet mente at han var en ordensforstyrrelse.

- Hadde jeg bare blitt banket opp hadde det vært én ting, men når de samtidig ropte «soper» blir det noe annet. Jeg fikk beskjed fra politifolkene som kom at jeg måtte dra på legevakta og få et skriv på at jeg hadde fått skader. Jeg fikk beskjed om at jeg måtte anmelde det på mandag, sier han.

Schei er kritisk til hvordan politiet som først kom til stedet tok seg av saken.

- Han ene var relativt grei. Han andre snakket med mennene før han gikk bort til meg. Da gikk de. Jeg spurte om han ikke skulle stoppe dem. Da sa han: «vi har gjort det vi kan». Vi har tatt informasjonen på dem, sier Schei.

Han forteller at en dame som hadde sett hendelsen ville gi vitneforklaring til politiet.

- Men de sa de hadde informasjonen de trengte. Politiet hadde en stand i Pride park hvor de oppfordret til å anmelde. Da blir det litt dumt når de første politimennene ikke ville høre på meg, sier han.

Massiv støtte

Schei forteller at kjæresten hans ringte opp igjen til politiet etter at de første politimennene hadde dratt fra stedet.

- De som kom var veldig forståelsesfulle og snakket lenge med oss, men sa at det ikke var noe de kunne gjøre. Jeg fikk beskjed om at jeg måtte dra til politihuset mandag.

Etter hendelsen skrev Schei et innlegg på Facebook, der han beskrev det som hadde skjedd. Innlegget er i skrivende stund likt av 14 000 mennesker, og delt nesten 5000 ganger.

Schei forteller at han er overveldet over støtten han har fått.

- Folk har vært så snille. På Skeiv natt kom alle bort og hilste på meg og lurte på hvordan det gikk. Det reddet dagen min da jeg så hvordan folk reagerte.

Ble vitne til hendelsen

Rådgiver i Antirasistisk senter, Emrullah Gürsel, forteller at han ble vitne til hendelsen.

- Jeg hørte ikke ropene Alexander har beskrevet, men jeg opplevde at mannen hadde fordommer mot homofile, sier han til Dagbladet.

Han er tydelig berørt når han snakket om det han ble vitne til. Det er viktig for Gürsel å påpeke at ikke alle innvandrere har slike holdninger til homofile.

- Jeg sa til politiet at jeg så hendelsen, men jeg opplevde at de ikke ville høre, sier han.

OSLO: Strålende vær og solid oppmøte gjør Pride til en fantastisk fest for mange. Video: Kristoffer Løkås. Reporter: Madeleine Hatlo / Kristoffer Løkås Vis mer

- Må selvfølgelig klage

Operasjonsleder Gjermund Stokkli i Oslo-politiet sier at patruljene som var på stedet har skrevet en lang logg om hendelsen. Han vil imidlertid ikke gå inn på hva som står i den.

- Vi var på stedet når ting skjedde. Patruljene vurderte at det ikke var grunnlag for pågripelse eller å opprette sak, sier han.

Stokkli sier at de er kjent med at det kan komme en klage mot politiet fra Schei.

- Vi må bare si at vedkommende selvfølgelig må klage. I tillegg må han anmelde det han mener er hatkriminalitet eller legemsfornærmelse, sier operasjonslederen.

Tidligere denne måneden ba Oslo politidistrikt homofile om unnskyldning for urett og trakassering mange ble utsatt for og frykten politiet var med på å skape og bygge opp under.

Tidligere denne uka fikk Oslo-politiet sin første åpent homofile politimester, da det ble kjent at Beate Gangås tar over jobben etter Hans Sverre Sjøvold, som nå er PST-sjef.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer