Ble kalt «Trump med hjerne»

Ron DeSantis seiler opp blant favorittene til å utfordre ekspresident Donald Trump om å bli republikanernes presidentkandidat.

UTFORDRER: Ron DeSantis kan prøve å utfordre Donald Trump om plassen som republikanernes presidentkandidat. Foto: Chris O'Meara / AP / NTB
UTFORDRER: Ron DeSantis kan prøve å utfordre Donald Trump om plassen som republikanernes presidentkandidat. Foto: Chris O'Meara / AP / NTB Vis mer
Publisert

Om to år er det presidentvalg i USA. Spillet om hvem som skal representere de ulike partiene i valget, er i full gang.

Både blant demokratene og republikanerne vender stadig flere ryggen til kandidatene fra forrige valg, sittende president Joe Biden og ekspresident Donald Trump.

En meningsmåling utført av Siena College for The New York Times, viser at 64 prosent av Bidens egne velgere helst ser en annen kandidat neste gang.

En tilsvarende måling, gjennomført av samme selskap for samme avis, tilsier at bare 49 prosent hadde stemt på Trump om det var primærvalg i dag.

«Kongen av Florida»

Mannen som nå seiler opp som Trumps hovedutfordrer er mannen enkelte har omtalt som «Kongen av Florida», guvernør Ron DeSantis. I målinga til New York Times har 25 prosent av de spurte sagt at de ville stemt på DeSantis. Alle de andre utfordrerne har godt under 10 prosent oppslutning.

I et langt portrettintervju i New Yorker omtales 43 år gamle DeSantis som en mann som har det Trump mangler.

«SUPERVITNE»: Den tidligere assistenten til Donald Trumps stabssjef, Cassidy Hutchinson, vitner i høringen om angrepet på Kongressen 6. januar 2021. Video: AP Vis mer

- Der Trump, med sin late, Barnum-aktige personlighet, utstråler en grunnleggende mangel på seriøsitet, har DeSantis en intens arbeidsmoral, en formidabel intelligens og en inngående forståelse for politikk. Han er velartikulert og rask på labben. Han har blitt beskrevet som Trump med hjerne, skriver New Yorker-journalist Dexter Filkins i portrettet

P.T. Barnum, som Trump her sammenliknes med, var en amerikansk showmann på slutten av 1800-tallet. Han var kjent for å fortelle en rekke storslåtte og intrikate løgner om det meste. Han er blant annet viden kreditert som mannen bak sitatet «det fødes en lettlurt tulling hvert minutt».

- Den største kødden

Flere av personene New Yorker har snakket med sier at DeSantis er smart, men de hevder at han mangler noen sosiale ferdigheter.

- Han har alltid elsket å drite ut og ydmyke folk. Jeg snakker for andre - han var den største kødden vi kjente, sier en baseball-kamerat av DeSantis fra tida de studerte sammen på prestisjeuniversitetet Yale.

En ikke-identifisert politikerkollega av ham omtaler han som rar.

- Han er litt tilbaketrukket, litt rar, men han er utrolig disiplinert, sier politikeren.

En konsulent i det republikanske partiet er krystallklar på hva som er DeSantis hovedutfordring.

- Rons største svakhet som politiker er at han virkelig gir faen. De store bidragsyterne? Han bryr seg ikke en dritt. Avlyser møter med dem hele tida, sier konsulenten.

VALG 2024: Donald Trump setter igjen fyr på spekulasjonene om han ønsker å stille til nytt valg. Video: WRN. Vis mer

Musk: - Vinner lett

Blant dem som har trua på at DeSantis kan ta plassen til Trump som presidentkandidat, er Tesla-milliardær Elon Musk. Han skrev på Twitter for en måneds tid siden at han heller mot å støtte DeSantis i primærvalget.

Musk mener at om presidentvalget ender opp som en duell mellom DeSantis mot Biden, hadde DeSantis «vunnet lett», skriver Reuters.

Han tror heller ikke Trump kommer til å gjøre noen god jobb som president neste periode.

- Trump vil da være 82 på slutten av perioden. Det er for gammelt til å være toppsjef i noe som helst, ikke minst USA, sier Musk, ifølge Reuters.

Han er klar på hva som bør skje:

- Jeg hater ikke mannen, men det er på tide at Trump legger hatten på hylla og seiler inn i solnedgangen, skriver Musk på Twitter, og fortsetter:

- Demokratene bør også avblåse angrepet på ham. Ikke gjør det slik at Trumps eneste måte å overleve er å gjenvinne presidentskapet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer