Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ble Karl XII drept av en nordmann?

Forskere vil åpne graven.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En gruppe svenske forskere vil nok en gang åpne Karl XIIs grav, i et forsøk på å fastslå hvem som drepte ham utenfor Halden i 1718.

Forskerne ved Kungliga tekniska högskolan (KTH) i Stockholm vil undersøke kraniet med elektronmikroskop, i håp om at dette skal gi svar på om kulen som felte kongen var norsk, skriver Upsala Nya Tidning.

Fortellingen om hvordan Karl XII endte sine dager i en skyttergrav utenfor Halden om kvelden 30. november 1718, har fascinert forskere og historieinteresserte i snart 300 år.

Sarkofagen i Riddarholmskyrkan i Stockholm er åpnet flere ganger tidligere, senest i 1917. Siden den gang har vitenskapen kommet langt, og forskerne håper nå at en grundig analyse av kulehullet i kongens kranium skal gi svar på hvem som skjøt.
Drept av sine egne?
Rykter om at han ble skutt av sine egne, begynte å svirre bare dager etter at han falt, og har fått støtte fra ledende svenske historikere.

Andre historikere har derimot utelukket dette, og holder fast ved at kulen som traff kongen i tinningen, var norsk.

I boken «Mysteriet Karl XII:s död» fra 1994 mener forfatteren Rolf Uppström å kunne påvise at kongen ble drept av en svensk kule. Han viser til kulehullets størrelse og det faktum at de norske kulene var mindre.

Kulen som kan beskues på Varbergs museum, bygger også opp om dette. Denne kulen ble laget av en knapp fra en av kongens uniformer, og ble funnet i skyttergraven av en soldat. Etter råd fra sin lokale prest kastet soldaten kulen i et grustak, der den utrolig nok ble funnet i 1924.


DNA-test
Dr. Marie Allen ved Universitetet i Uppsala gjennomførte grundige tester av den såkalte kulknappen i 2002, og konkluderte med at blodrestene faktisk var i samsvar med kongens DNA-profil.

Andre mener historien er altfor usannsynlig, og i sin fyldige bok «Karl XII:s död - gåtans lösning» fra 2005 mener Peter From å kunne påvise hvordan kongen ble drept av en norsk skytter.

From søkte bistand fra eksperter verden over i forbindelse med boken, og får blant annet støtte fra de to historikerne Peter Englund og Dick Harrison.

Nå er alle enige om å gjøre et nytt forsøk på å finne løsningen på gåten, etter initiativ fra Bengt Grisell ved Kungliga tekniska högskolan i Stockholm og flere ledende svensker forskere og eksperter, blant dem fotografen Lennart Nilsson.

- Resultatet av denne undersøkelsen vil kunne innebære at historien må skrives på nytt, sier Grisell til Upsala Nya Tidning.

(NTB)

BLE DREPT I NORGE, MEN AV HVEM?: Karl XIIs mislykkede felttog i Øst-Europa og hans død i Norge markerte slutten på Sveriges stormaktstid.
KOM BARE TIL HALDEN: Karl XIIs store felttog mot Norge strandet i Halden, daværende Fredrikshald, og kongen møtte sin bane her på Fredriksten festning.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media