Ble kastet på dør av Jens

«Han ble så forbanna som jeg aldri har sett ham før. Så rasende.»

REGJERINGSKRISE: Tidligere finansminister mangeårig SV-leder Kristin Halvorsen avslører i boka «Gjenomslag« at regjeringen var i full krise under forhandlingen rundt klimameldingen i 2007. Foto:  Bjørn Sigurdsøn  / SCANPIX
REGJERINGSKRISE: Tidligere finansminister mangeårig SV-leder Kristin Halvorsen avslører i boka «Gjenomslag« at regjeringen var i full krise under forhandlingen rundt klimameldingen i 2007. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Det gikk mer enn en kule varmt under de rødgrønne klimaforhandlingene i 2007.

Daværende SV-leder og finansminister Kristin Halvorsen ble regelrett kastet ut av statsministerens kontor i høyblokka av Jens Stoltenberg (Ap) selv. På vei ut dørene konstaterer hun at det er regjeringskrise.

Det avslører hun i boka «Gjennomslag», som ble utgitt i dag:      

«Han ble så forbanna som jeg aldri har sett ham før. Så rasende. Jeg tror det var fordi vi utfordret hele hans måte å tenke på rundt disse problemstillingene. Han brølte så høyt at Bård Vegar, som kom opp trappa  utenfor, hørte ham gjennom de tjukke kontorveggene. Og det er veldig, veldig sjelden at Jens sprekker på den måten. Vanligvis pleier vi jo å få et foredrag til. Denne gangen fikk jeg så hatten passa», forteller Halvorsen i boka.
 
Regjeringskrise Bakgrunnen for krisa var Jens Stoltenbergs urokkelige tro det internasjonale kvotesystemet, mens SV sto hardt på at det meste av klimautslippene måtte tas i Norge. For Stoltenberg var det logisk at Norge må kjøpe klimakvoter i utlandet. Å ta klimakuttene hjemme ville både være dyrere og vanskeligere å forsvare overfor velgerne, så lenge så lenge verstingland om Kina og India spyr ut forurensende gasser i et langt større omfang, ifølge boka.

SV mente imidlertid at det var umoralsk at rike land skal kunne kjøpe seg fri fra klimaproblemene.

I boka forteller Halvorsen at forhandlingene dro ut i månedsvis. Underveis følte hun seg stadig mer presset av sine egne. SVs stortingsgruppe var ifølge Halvorsen «i fyr og flamme». Heikki Holmås omtales i boka som særlig «kreativ» i arbeidet i stortingsgruppa, som beveger seg mer og mer i radikal retning - «til en annen verden enn Jens Stoltenbergs internasjonale system for kvotehandel».
 
-  Gikk en kule varmt Den aller siste forhandlingsrunden foregikk en lørdagskveld i juni. Det var svært sent og de hadde sittet i mange timer da Halvorsen gikk tilbake til sine egne og sier at nå kommer hun ikke lenger.

De ba henne likevel om å forsøke én gang til. Halvorsen gjorde som SVs referansegruppe i forhandlingene ba om, selv om hun visste at Stoltenberg ville ta det som en provokasjon. Og hun fikk rett: 

Det fikk Jens Stoltenberg til å eksplodere.

Ifølge Halvorsen varte den hittil ukjente regjeringskrisa i et halvt døgn. Langt utpå søndagen ringte nemlig Jens Stoltenberg til Halvorsen. De ble enige om å møtes igjen for å finne en løsning. Løsningen ble at «om lag halvparten og opp mot to tredeler av norsk utslippsreduksjon tas nasjonalt», heter det i boka.

-Samarbeidet godt Til Dagbladet sier Kristin Halvorsen at hun ville gi velgerne en ærlig historie om det rødgrønne samarbeidet - på godt og vondt.

At det har vært tøffe tak i en samarbeidsregjering skulle bare mangle, mener hun. Det vitner om det engasjementet og den politisk viljen i de ulike rødgrønne partiene, ifølge Halvorsen.    
 
- Selv om det har gått en kule varmt noen ganger, har vi samarbeidet godt og oppnåd politiske resultater. Det er det viktigste.

Under dagens pressekonferanse i anledning boklanseringen ga Halvorsen uttrykk for takknemlighet for samarbeidet med Jens Stoltenerg.

- Vi har jo en statsminister som er det alltid er spennende å diskutere politiske saker med, som alltid er utrolig oppdatert og som man skal være godt skodd for å bryne seg på. Det har vært lærerikt, sa hun.   
    

 

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer