IS: John Cantlie, krigsfotograf og korrespondent, har tidligere jobbet for en rekke britiske medier. Skjermdumpen er fra en av IS' propagandavideoer. Foto: AFP / NTB Scanpix
IS: John Cantlie, krigsfotograf og korrespondent, har tidligere jobbet for en rekke britiske medier. Skjermdumpen er fra en av IS' propagandavideoer. Foto: AFP / NTB ScanpixVis mer

John Cantlie

Ble kidnappet av IS i 2012. Britene tror han fortsatt er i live

Britenes sikkerhetsminister sa tirsdag morgen at de tror John Cantlie fortsatt er i live.

Den britiske journalisten John Cantlie (45) ble i 2012 kidnappet av Den islamske staten (IS) i Syria. Siden 2016 har det ikke kommet livstegn fra Cantlie.

Han ble kidnappet sammen med James Foley, som ble brutalt drept av IS i 2014. Foley hadde trolig sittet i fangenskap i mer enn 600 døgn da han ble drept.

BORTFØRT: John Cantlie. Foto: AP / NTB Scanpix
BORTFØRT: John Cantlie. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer

Hevdet Cantlie ble drept

Kilder i IS skal ha hevdet at Cantlie ble drept da IS ble tvunget ut av Mosul i 2017. I midten av januar i år hevdet derimot direktøren i Syrias Demokratiske Styrker (SDF), Mustafi Bali, at Cantlie kan være i live.

Nå sier Storbritannias sikkerhetsminister, Ben Wallace, at Cantlie fortsatt kan være i live.

Fortsatt fanget

Britiske myndigheter tror han fortsatt blir holdt fanget av IS, skriver CNN.

Dette skal sikkerhetsministeren ha sagt under en brifing av utenlandske journalister tirsdag morgen.

Ifølge amerikanske Huffington Post, som hadde en journalist til stede på møtet, understreket Wallace at Storbritannia ikke forhandler med terrorister.

Han ville ikke si om en redningsoperasjon var planlagt.

Propagandavideoer

Cantlie, krigsfotograf og korrespondent, har tidligere jobbet for en rekke britiske medier. Han har blitt kidnappet to ganger mens han har arbeidet som krigsreporter. Den første gangen var i juli 2012, i Syria. Cantlie slapp fri etter ei uke, med livet i behold.

Bare fire måneder seinere ble han kidnappet på nytt.

Briten har blitt brukt av IS i en rekke propagandavideoer - den siste fra 2016. Da viste Cantlie fram hvordan flyangrep utført av den USA-ledede koalisjonen hadde ødelagt fire av de fem viktigste bruene i byen.

I 2014 publiserte IS en video hvor Cantlie sa han at sannsynligvis ville bli drept.

I videoen, som var den sjette IS hadde publisert med Cantlie, introduserte han seg som en britisk statsborger som var sviktet av sitt hjemland og tatt til fange av IS.

Han fortalte om mislykkede forsøk på å frigi ham og andre gisler, og kritiserte myndighetene for å velge en komplisert operasjon framfor å betale løsepenger.

Mister USA-støtte

Irakiske styrker tok tilbake Mosul i 2017, og mange av Mosuls innbyggere har flyttet tilbake til byen.

På tross av en lang rekke militære nederlag de siste åra, er IS fortsatt aktive i enkelte områder i Syria. Per juli 2018 ble det anslått at gruppen kontrollerer litt mindre enn tre prosent av landet.

SDF støttes for øvrig av USA. Rett før jul meldte imidlertid president Donald Trump at USA etter hvert vil hente alle soldatene hjem fra det krigsherjede landet.

SDF har tatt et høyt antall utenlandske IS-medlemmer til fange i Syria de siste månedene. SDF har klaget over at Vesten ikke har tatt ansvar for krigerne, og opprørsalliansen sier den ikke har kapasitet til å holde på dem i det uendelige.