Skiløyper i Oslo

- Ble kjeftet på av fremmede

Med drømmeforhold i skiløypene øker også konfliktnivået. Skisporet skal være for alle, og mosjonistene må ta hensyn, er beskjeden fra Skiforeningen.

MARKA: Fint vær og gode skiforhold har lokket mange Oslo-borgere ut i skiløypene etter nyttår. Med stor trengsel er det viktig at folk utviser raushet, mener Skiforeningen. Illustrasjonsfoto: Berit Keilen / NTB
MARKA: Fint vær og gode skiforhold har lokket mange Oslo-borgere ut i skiløypene etter nyttår. Med stor trengsel er det viktig at folk utviser raushet, mener Skiforeningen. Illustrasjonsfoto: Berit Keilen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- At barn får kjeft fra det som framgår som rutinerte skiløpere er bare trist. Dessverre er det en situasjon vi ikke er helt ukjent med, sier generalsekretær i Skiforeningen, Erik Eide, til Dagbladet.

Flere har reagert etter et debattinnlegg i Akersposten, der en fortvilt mor forteller om en ubehagelig skitur i helga. Familien skal ha opplevd slengbemerkninger fra voksne skigjengere gjentatte ganger da ett av barna falt i sporet i Oslomarka.

«Jeg forsøkte å hjelpe henne, men folk suste forbi og ropte stygge ting slik at jeg ikke klarte å komme mer til henne.», skriver moren i innlegget.

Videre forteller hun at dattera til slutt ikke ville gå videre, fordi «alle de voksne roper stygge ting når jeg prøver så godt jeg kan».

Dagbladet har vært i kontakt med innleggsforfatteren, som bekrefter historien. Hun ønsker ikke å kommentere saken ytterligere.

De erfarne skal ta hensyn

Skiforeningen bekrefter at dette er situasjoner som gjerne oppstår når det er gode forhold og fint vær, slik det var i helga.

Mange er ute i skisporet samtidig - noen vil trene, mens andre har med seg barn eller er mer uerfarne med ski på beina.

FOLKSOMT: T-banen er full av skigåere på vei opp i marka denne helgen. - Vi kan ikke sette skituren på hold, sier Pål Helland. Dagbladet TV har ikke brukt zoom i denne reportasjen. Video: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

- Vi ønsker at det å gå på ski skal oppleves positivt, hyggelig og oppbyggende. Jeg vil tro at når sånne ord utveksles, så handler det om tap av kontroll over situasjonen for dem som holder høy fart, og det er stress og adrenalin inne i bildet. Men vi håper inderlig ikke at dette skal gå ut over barn og nybegynnere, sier Eide.

I utgangspunktet skal det være plass til alle i skiløypene, mener generalsekretæren.

- Hvem er det som skal ta mest hensyn i løypene?

- Har du erfaring, er trygg, vet hvor du skal og kan kulturen, vil jeg si det er ditt ansvar. Som en erfaren skiløper er det sånne hensyn du må ta på enhver skitur.

Voldsom pågang i skiløypene

Strenge restriksjoner, oppfordringer til å finne på ting utendørs, gode snøforhold og sol, har ført til uvanlig høy trafikk i skisporet i Oslomarka de siste ukene.

Skiforeningen opplever at løypene i hele Stor-Oslo benyttes hyppig gjennom hele uka - ikke bare i helgene.

- Det er jevnt og trutt mye folk på ski, og jeg tror ikke vi har hatt helger i januar med så mye trafikk som nå. Det er veldig positivt for oss, men vi håper at folk holder avstand, og tar hensyn til hverandre.

En stadig mer mangfoldig befolkning benytter seg av marka, ifølge Eide. Derfor har Skiforeningen gått bort fra konkrete regler, som kan virke ekskluderende. Han oppfordrer til å stille med godt humør og raushet.

- I tillegg håper vi at folk sprer besøkene sine, både geografisk og med tanke på tidspunkt. Arbeidsgivere må gjerne være fleksible så folk kan komme seg ut på dagtid midt i uka for å få seg litt aktivitet og frisk luft.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer