Ble kjendiser på hver sin side

LILLESTRØM (Dagbladet): For ett år siden var advokat Ina Strømstad og politijurist Kristin Barth-Larsen ukjente for folk flest. Men så skjedde drapene på Orderud gård.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Høsten 1995 avla Ina Strømstad og Kristin Barth-Larsen juridisk embetseksamen i Oslo. Uten å kjenne hverandre. I Orderud-saken står de på hver sin side, men har gjensidig respekt.

De unge juristene vedgår at de ikke ante hva som ventet dem. Da Veronica Orderud ble anklaget for drap, påtok Ina Strømstad seg å være Frode Sullands medforsvarer. Kristin Barth-Larsen ante fred og ingen fare da hun ble innkalt til politimesteren og spurt om hun ville være deres frontfigur i en av norgeshistoriens mest mediebelyste kriminalsaker.

Blitsregnet

Kristin Barth-Larsen fikk et døgns betenkningstid før hun sa ja.

- Jeg var skrekkslagen, men tenkte at en sånn sjanse ville jeg aldri få igjen. Det første fengslingsmøtet forløp trygt og rolig, uten pressen til stede. Derfor ble sjokket desto større da vi var ferdige og skulle ut og blitsregnet slo imot meg. Da ønsket jeg bare å forsvinne i ei luke i golvet.

- I begynnelsen var jeg veldig redd for at jeg skulle si for mye. At jeg skulle blåse hele saken og ødelegge for alle. Men tryggheten kom etter hvert, minnes Kristin Barth-Larsen.

Ina Strømstad fikk sin ilddåp mens kollega Sulland var på sommerferie.

- Plutselig ble det utvikling i etterforskningen. Journalister fra radio, TV og aviser skulle ha kommentarer. Det gikk ganske vilt for seg.

Da trøkket var på det verste, hylte Ina Strømstads toåring hver gang telefonen ringte. Jeg svarte på henvendelser med stadig dårligere samvittighet. Nå har det roet seg, heldigvis, forteller Ina Strømstad.

Tabbekvoten

Hun synes det siste året har vært usedvanlig lærerikt. På godt og vondt.

- Mediepresset har sin pris. Og i et ganske konservativt miljø føler nok kvinnelige jurister at vi må bevise mer. Etter Orderud-jobben er posisjonen min noe endret. Når jeg representerer klienter i rettssalene i Tinghuset, opplever jeg større respekt enn tidligere. Ikke fordi jeg er blitt flinkere, men som en følge av medieoppmerksomheten. Sånt er jo ganske pussig, sier Ina Strømstad.

Provosert

Kristin Barth-Larsen valgte å ligge lavt overfor sine mer erfarne kolleger i etterforskningskorpset i starten.

- Tror de så på meg med sunn skepsis. Jeg synes det er helt greit at man må bevise noe før man aksepteres som ung kvinnelig politijurist. Underveis har jeg aldri fått et eneste jantestikk fra mine egne. Noen har til og med sagt at de er glade for å slippe denne jobben, forklarer Kristin Barth-Larsen.

- Underveis har jeg blitt ganske provosert av enkelte forsvarere når de forhåndsprosederer på TV. Jeg får lyst til å ta igjen, men klarer å besinne meg, sier Kristin Barth-Larsen.

Flørtete reportere

Hun sitter igjen med blandede erfaringer etter sitt møte med mediebransjen.

- De fleste journalister er ryddige og redelige. Noen er så flinke at de ville vært ypperlige politietterforskere. Men underveis har jeg reagert sterkt på en del usmakelige vinklinger med altfor detaljerte personbeskrivelser, mener Kristin-Barth Larsen.

Og legger til:

- Jeg tror nok også enkelte journalister tillater seg mer overfor meg fordi jeg er kvinne. Noen legger seg til en veldig flørtete og fleipete tone som jeg ikke tror de ville brukt hvis vi hadde hatt en mannlig polititalsmann.

Ina Strømstad er enig.

- De spiller på helt andre strenger. Men det er jo ganske enkelt å avsløre da, ler hun.

HAR BLITT KJENDIS: Politiadjutant Kristin Barth-Larsen.
HAR BLITT KJENDIS: Advokat Ina Strømstad.