TIL KØBENHAVN: Danmark har fått til en avtale med Kina om å få låne to pandaer. Det utrydningstruede dyret lever utelukkende i Kina og regnes som en nasjonalhelligdom i landet. Foto: AFP PHOTO / JOHN THYS / NTB scanpix
TIL KØBENHAVN: Danmark har fått til en avtale med Kina om å få låne to pandaer. Det utrydningstruede dyret lever utelukkende i Kina og regnes som en nasjonalhelligdom i landet. Foto: AFP PHOTO / JOHN THYS / NTB scanpixVis mer

Ble kjent for å avlive friske dyr - nå skal de få to pandaer

København Zoo fikk internasjonal oppmerksomhet da de avlivet sjiraffungen «Marius» og fire løver.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): København Zoo har ifølge den danske nettavisa berlingske.dk fått gjennom en låneavtale med Kina som gjør at den dyreparken får låne to pandaer.

Avtalen skal ha funnet sted i et møte mellom Danmarks statsminister Martin Lidegaard og Kinas president Xi Jinping for et par dager siden.

- Dette er meget gledelig at Danmark har fått lov til å låne to pandaer av Kina, og denne avtalen er et sterkt symbol på det gode vennskapet mellom Danmark og Kina, sier Lidegaard til DR Nyheder.

Fire år lang prosess Danmark skal ha jobbet i fire år med å få til en slik avtale med Kina. Nå har de endelig lykkes med å få pandaene til København Zoo. 

I Europa er det fem dyreparker som er med i nettverket for oppdrett av det utrydningstruede dyret. Administrerende direktør i København Zoo, Steffen Stræde, kaller nyheten en kjempegave til Danmark og København Zoo.

- Det er kjempestort. I tillegg til å være et flott symbol på vennskapet mellom landene, er det en fremragende mulighet for oss i Zoologisk Hage til å bidra til det vennskapet til å kunne fortelle om den kinesiske kulturen og dyrelivet i Kina gjennompandaene, sier Stræde.

I Europa kan man se pandaer i dyreparkene i Berlin, Madrid, Paris og Wien. Det er fortsatt usikkert når pandaene vil lande på ankomme København.

Ble kalt «slakterhus» København Zoo fikk i februar massiv internasjonal oppmerksomhet da de avlivet en frisk sjiraffunge på 18 måneder og matet han til løvene. 

BLE AVLIVET: Sjiraffen Marius ble i februar avlivet i dyreparken i København på grunn av fare for innavl. Foto: Keld Navntoft / NTB Scanpix
BLE AVLIVET: Sjiraffen Marius ble i februar avlivet i dyreparken i København på grunn av fare for innavl. Foto: Keld Navntoft / NTB Scanpix Vis mer

Sjiraffungen, som ble kalt «Marius», ble avlivet for å forebygge innavl men møtte sterk motstand i Danmark. Flere tusen personer signerte underskriftskampanjen «Red Marius» på nett og ba om at dyrehagen ombestemte seg.

Halvannen måned senere fikk dyreparken igjen kraftig kritikk internasjonalt da de avlivet løvene som spiste «Marius». Direktøren ble blant annet drapstruet og dyreparken valgte å stenge sin hjemmeside på grunn av mailhets.

På dyreparkens Facebook-side fikk de gjennomgå av rasende dyrevenner. 

SISTE MÅLTID: Sjiraffen Marius ble partert foran publikum, og kastet over til naboløvene som lunsj. Halvannen måned senere, ble løvene også avlivet. Foto: Kasper Palsnov/NTB Scanpix.
SISTE MÅLTID: Sjiraffen Marius ble partert foran publikum, og kastet over til naboløvene som lunsj. Halvannen måned senere, ble løvene også avlivet. Foto: Kasper Palsnov/NTB Scanpix. Vis mer

«Zoo? Nei, dette er et slakterhus», skrev en. «Det er en skam at dere kaller dere en zoologisk hage når alt dere gjør er å drepe dyr. Dere burde skamme dere», skriver en annen.