Ble kjent gjennom drapsoffer

Ranssiktede Ridvan Halimi (25) og David Aleksander Toska (28), som begge er på flukt etter dødsranet, ble kjent gjennom drapsofferet William Ellingsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ridvan Halimi har selv, i politiavhør, gitt etterforskerne et godt spor i jakten på ranerne i Stavanger og i Oslo før jul. I avhør erkjenner Halimi at han hadde kontakt med David Aleksander Toska, alias «Mesterhjernen», hver eneste dag før ranet mot Postens brevsentral i Oslo i fjor høst.

Halimi er siktet både for ranet mot Postens brevsentral i Oslo i fjor høst og ranet i Stavanger. Toska er også siktet for Stavanger-ranet, og var et hett navn i etterforskningen av Oslo-ranet.

Dårlig kvalitet

Halimi og Toska er begge opprinnelig fra Serbia og Montenegro. Toska er norsk statsborger, det er ikke Halimi. De to ble kjent med hverandre gjennom drapsofferet William Ellingsen, som ble skutt etter en torpedofest på Frogner i Oslo i februar.

I begravelsen til Ellingsen var tre av de siktede for Stavanger-ranet til stede. En rekke menn som fortsatt er i søkelyset, deltok også. For politiet er det viktig å se hvem som var til stede - og hvem som snakket med hvem. Derfor gjorde politiet gjorde videoopptak i begravelsen, men kvaliteten på bildene skal være dårlig.

- Dratt til Sverige

Politiet har undersøkt en rekke adresser i jakten på Halimi, som i tida før ranet hadde mye omgang med en sentral person i det albanske miljøet i Norge. Dagbladet kjenner til at politiet har vært i utlandet på jakt etter David Aleksander Toska.

Politiet har fått informasjon om at Toska har brukt dekkleiligheter som de kriminelle bruker. Toska kan ha dratt til Sverige etter ranet. Dagbladet får bekreftet at det kriminelle miljøet har dekksteder i Sverige, blant annet i Värmland. Også svensk-albaneren Jusuf Hani (23) er på flukt fra politiet.

Politiinspektør Bjørn Andersen ved Rogaland politidistrikt sier til Dagbladet at politiet har mottatt en rekke tips om hvor de siktede kan befinne seg.

- Vi har fått tips om de siktede som går på både før og etter ranet, både fra Stavanger og østlandsområdet. Vi er fornøyd med mengden av tips som er kommet inn, sier Andersen.

DRAPSOFFER: Ridvan Halimi (foran til venstre) ble kjent med David Aleksander Toska (bak til venstre), alias «Mesterhjernen», gjennom drapsofferet William Ellingsen som ble skutt etter en torpedofest på Frogner i Oslo. Bildet er fra begravelsen i februar. Bak til høyre står siktede Metkel Negassie Betew, som nå sitter fengslet i Bergen.