Ble klådd på - får 400 000

SKIEN (Dagbladet): - Dette er en gledens dag, sier Hilde Øverbø (43) til Dagbladet. En avdelingsleder i Nome kommune sextrakasserte henne over lang tid. Nå betaler kommunen over 400 000 kroner for lederens famøse oppførsel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Denne saken er enestående. Det har aldri tidligere blitt slått fast at arbeidsgiver har et erstatningsansvar overfor ansatte som har blitt utsatt for sextrakassering, sier advokat Edmund Asbøll til Dagbladet.

Tidligere har rettsapparatet pålagt arbeidsgiver ansvar der folk blir utsatt for mobbing. Det er første gang at det blir gitt såkalt objektiv erstatning etter sextrakassering.

- Pengene er ikke det som betyr mest. Men det er det å bli trodd og at det juridisk blir slått fast mitt krav på erstatning, sier Øverbø til Dagbladet.

Forlik

Etter to dagers rettsforhandlinger i Nedre Telemark herredsrett på Gvarv ble det inngått forlik i saken mellom Hilde Øverbø og Nome kommune. Seint onsdag kveld gikk formannskapet i kommunen inn for dette på et ekstraordinært møte. I går ble det endelige forliket inngått.

- Kommunen påtok seg ansvar for det som har skjedd. Erstatningsbeløpet på 400 000 kroner og full dekning av saksomkostninger synes jeg er meget bra, sier Asbøll.

Dømt

Avdelingslederen ble dømt i Agder lagmannsrett til fengsel i ni måneder for å ha «klådd» på tre kvinnelige ansatte i helseetaten i Nome kommune. Det tok lang tid før kvinnene torde fortelle sine hverdagslige mareritt og anmelde mannen.

Hilde Øverbø bestemte seg for å få vurdert ansvaret til kommunen i saken. Selv om overgrepene har begrenset seg til beføling av hennes bryster, har det vært en enorm belastning for henne.

Nå har hun fått medhold i en enestående rettslig avgjørelse.