DREPT: Anna Kristin Gillebo Backlund (30) ble drept mens hun var på vakt på barnevernsinstitusjonen Små Enheter i Asker. Foto: Privat
DREPT: Anna Kristin Gillebo Backlund (30) ble drept mens hun var på vakt på barnevernsinstitusjonen Små Enheter i Asker. Foto: PrivatVis mer

Ble knivstukket mens hun var bevisstløs

Anna Kristin Gillebo Backlund (30) ble først kvalt, og deretter knivstukket. Den tiltalte 15-årige jenta kan bli det første barnet som idømmes forvaringsdom i Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den 15 år gamle jenta som har innrømmet at hun drepte Anna Kristin Gillebo Backlund på barneversinstitusjonen Små Enheter i Asker 28. oktober i fjor, er tiltalt for overlagt drap.

Påtalemyndigheten har tatt forbehold om at de kan nedlegge påstand om forvaring. Ingen under 18 år er tidligere dømt til forvaring i Norge.

Saken skal opp i Asker- og Bærum tingrett 8. juni, og rettssaken vil vare i to uker.

I tiltalen beskrives hvordan påtalemyndigheten mener at jenta, som da nylig hadde fylt 15 år, drepte den 30-årige sosionomen ved barnevernsinstitusjonen Små Enheter i Asker natt til 28. oktober.

Gjemte belte Klokken 01.40 skal 15-åringen ha spurt om å få stelle håret til 30 åringen. Backlund satte seg dermed med ryggen til, mellom 15- åringens ben.

Da tok 15-åringen fram et belte hun hadde gjemt, og strammet rundt Backlunds hals, samtidig som hun la sine egne ben over miljøarbeiderens skuldre.

Etter at Backlund mistet bevisstheten, ble hun ifølge påtalemyndigheten påført flere knivstikk.

Dødsårsaken er fastslått som en kombinasjon av kvelning og blodtap.

I tilleggt til drapet, er 15-åringen tiltalt for to tilfeller av vold mot offentlig tjenestemann. Begge tilfellene skjedde etter at hun ble varetektsfengslet for drapet.

Ved den første anledningen forsøkte hun å ta våpenet fra en politibetjent. Ved den andre anledningen skallet hun en politibetjent i nesen.

Backlunds familie er kjent med innholdet i tiltalen.

- For dem er det ikke uventet at det tas forbehold om forvaring i denne saken, sier familiens bistandsadvokat Siv Hallgren til Dagbladet.

Flere voldsepisoder 15-åringen har, sin unge alder til tross, vært involvert i flere alvorlige voldsepisoder.

Før hun kom til barnevernsinstitusjonen Små Enheter i Asker, levde hun under et strengt sikkerhetsregime på skjermet avdeling ved den psykiatriske institusjonen Bjerketun på Tanum.

Etter flere rømningsforsøk, ble hun etterhvert underlagt et regime der hun ble fotfulgt av tre ansatte hver gang hun var utendørs.

Sommeren 2014, få måneder før drapet, ble politiet kalt ut til Små Enheter. Da truet hun politiet med våpen. Ifølge tilsynsrapporter fra Fylkesmannen måtte de ansatte ved Små Enheter ty til tvang syv ganger i akutte faresituasjoner.

- Ikke forvaring Den 15 år gamle jentas forsvarer, Cecilie Nakstad, mener ikke vilkårene for en forvaringsdom er til stede.

Nakstad sier jentas alder vil bli sentralt i forvaringsvurderingen, om det er skjerpende omstendigheter og om det var overlagt.

- Det er en svært snever åpning for å idømme barn under 18 år forvaring. Hun var 15 år og 1 måned på gjerningstidspunktet, og etter vår syn oppfyller hun ikke vilkårene for forvaringsstraff, sier Nakstad.

Hun sier også at det hun mener er mangelfull behandling i barnevernet vil bli en del av saken.