Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ny olje- og energiminister

Ble konfrontert med tidligere klimautspill

- Oljenæringen må ha areal til å lete, og vi må ha nye funn, sa påtroppende olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg (Frp) da han overtok departementet fredag.

NY STATSRÅD: Nøkkeloverrekkelse i Olje- og energidepartementet. Terje Søviknes (t.v.) overlater nøkkel og statsrådembetet til Kjell-Børge Freiberg.
Foto: Berit Roald / NTB scanpix
NY STATSRÅD: Nøkkeloverrekkelse i Olje- og energidepartementet. Terje Søviknes (t.v.) overlater nøkkel og statsrådembetet til Kjell-Børge Freiberg. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Freiberg har bakgrunn som ordfører i Hadsel kommune i Nordland. Fra 2015 til 2017 var han statssekretær i olje- og energidepartementet.

Fredag fikk han nøklene til departementet fra sin tidligere sjef, Terje Søviknes.

- Jeg mener det er fullt mulig å ha petroleumsaktivitet samtidig som man jobber for å få ned klimautslippene, sier Freiberg, som har sittet på nordlandsbenken på Stortinget siden valget i fjor.

Freder LoVeSe

Freiberg har tidligere markert seg som en tilhenger av oljeboring i Lofoten, Vesterålen og Senja.

I dag stilte han seg bak kompromisset i regjeringserklæringen, der Venstre fikk igjennom at området blir fredet ut perioden.

- Alle vet hvor jeg står i det spørsmålet. Men spørsmålet om det skal konsekvensutredes i denne stortingsperioden, er avklart gjennom Jeløya-erklæringen, sier Freiberg.

Han lover likevel å engasjere seg i debatten framover.

- Mye av den velstanden vi har i dag, er takket være Norge som den energinasjonen vi er. Det å fortsette å hente ut de mulighetene, kommer til å være den viktigste oppgaven, sier han.

Konfrontert med klimautspill

Under overrekkelsen ble han konfrontert med at han tidligere har kalt motstandere av konsekvensutredning i Lofoten, Vesterålen og Senja for «klimaromantikere»

- Jeg ville kanskje ha brukt et annet ord i dag, sier Freiberg.

Han ble også konfrontert med at han tidligere har stilt spørsmålstegn ved om klimaendringene er menneskeskapte.

- Jeg tror det finnes naturlige variasjoner i klima, og så tror jeg at vår tilstedeværelse på kloden også gir avtrykk, sa Freiberg under overrekkelsen fredag.

Søviknes tilbake som ordfører

Avtroppende olje- og energiminister Terje Søviknes, går tilbake til stillingen som ordfører i Os kommune.

- Jeg er er trygg på at dette er riktig beslutning, og at du vil ta departementet og hele energisektoren trygt inn i fortsettelsen, sa Søviknes til sin etterfølger fredag.

- Du har gjort en utrolig god jobb, selv om du har hatt gode statssekretærer rundt deg, fleipet Freiberg.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!