Svangerskapskvalme og gastroparese:

Ble kronisk syk etter graviditet

Nå vil 25-åringen advare andre.

BLE ALVORLIG SYK: Saoirse visste ingenting om hva som ventet da hun først ble gravid. Foto: Jam Press.
BLE ALVORLIG SYK: Saoirse visste ingenting om hva som ventet da hun først ble gravid. Foto: Jam Press. Vis mer
Publisert

Da Saoirse Lorraine fra West Sussex fikk to streker på graviditetstesten, ble hun overrasket, varm i hjertet og glad for å få bære fram sitt første barn.

Men det som skulle være en gledelig tid, ble raskt et mareritt.

- Jeg har aldri hatt det verre, sier 25-åringen til nyhetsbyrået Jam Press.

Et hav av bekymringer

Saoirses svangerskap startet med et smell. Hun var forferdelig kvalm fra morgen til kveld, og følte seg konstant uvel.

Overfor Jam hevder hun at hun var sengeliggende og kastet opp i nesten 22 uker i strekk.

- Det gjorde meg trøtt, underernært og sliten, sier hun til nyhetsbyrået.

25-åringen forteller at hun raste ned i vekt, fikk syreskader både i spiserøret og på tennene - og beskriver hele seansen som nærmest ulidelig.

Likevel hadde hun et håp om at hennes andre svangerskap skulle bli bedre, og kort tid etter at hennes første sønn ble født, ble hun gravid på ny.

Det gikk imidlertid på samme vis. Igjen ble hun sengeliggende, kronisk kvalm og utmattet.

- Det ga meg et hav av bekymringer. Jeg kunne ikke jobbe, og jeg gikk knapt ut fordi jeg var så dårlig, sier hun videre.

NB: STERKE INNTRYKK: En gravid hai beit en dykker. Non Stop TV med Sondre Rahm og Christian Wehus. Vi lager Norges beste viralprogram som daglig gir deg de mest spektakulære klippene du ikke vil gå glipp av. Vis mer

Store plager

Under sitt første svangerskap forsto ikke Saoirse selv at den alvorlige kvalmen var uvanlig. Derfor søkte hun ikke hjelp. Men da hun under andre graviditet var like syk, åpnet hun seg om problemene for en jordmor.

- Hun fortalte meg at jeg mest sannsynlig hadde alvorlig svangerskapskvalme, såkalt hyperemesis, forteller hun til Jam.

Alvorlig svangerskapskvalme rammer bare et fåtall gravide, skriver Helse-Norge. Det gir så intens kvalme og så store plager at du trenger helsehjelp.

Tilstanden kan føre til ernæringssvikt eller sykdom hos mor og foster. 1 til 3 prosent av gravide utvikler hyperemesis.

Etter at Saoirse fødte sitt andre barn, var hun fortsatt mye trett og sliten. Hun hadde store smerter i mellomgolvet, og kastet opp mye fortsatt. Derfor tok den nå 25 år gamle kvinnen kontakt med legen, som henviste videre til en gastrolog.

Der ble det fastslått at Saoirse hadde gastroparese - en kronisk sykdom i magesekken. I tillegg hadde hun spiserørsbrokk som direkte konsekvens av oppkastet.

- Alvorlig

Gastroparese har uspesifikke symptomer, men kvalme, oppkast, oppblåst mage og magesmerter er blant de hyppigste plagene, ifølge Den norske legeforening.

Tilstanden kan ha store konsekvenser som blant annet nedsatt livskvalitet, redusert yrkesdeltakelse og stort behov for helsehjelp. Videre deles gastroparese inn i mild, kompensert og alvorlig grad - hvor man i sistnevnte grad må ernæres via sonde for å holde vekten oppe.

- Jeg våkner syk hver morgen og føler meg helt avhengig av medisiner, sier Saoirse til Jam.

Enkelte dager klarer hun ikke klarer stå oppreist. Ofte er det vanskelig å holde tritt med barna.

- Det knuser hjertet mitt at jeg ikke kan være moren de fortjener. Jeg har pågående anemi, og lider av skjelvinger, svimmelhet og utpreget tretthet, som gjør at jeg knapt har energi til dem.

Saoirse sier hun ikke unner noen å gå gjennom det hun gjør. Den unge kvinnen presiserer at hun elsker barna sine over alt på jord, men røper at hun hadde «gitt mye for å slippe smertehelvetet hun går gjennom».

Hun vil belyse temaet for å advare andre.

- Jeg visste ingenting om dette da jeg ble gravid, og antar at det er mange andre som heller ikke gjør det. Det er viktig å være klar over symptomene - og søke hjelp tidlig, kommenterer hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer