Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ble «kvalm» av ministerens EU-tale i Stortinget

Navarsete: - Jeg hørte ikke et ord fra Helgesen om norske interesser.

 - PRATET SOM EN EU-BYRÅKRAT:  Stortingsrepresentant og tidligere Sp-leder Liv Signe Navarsete følte seg dårlig etter å ha hørt europaminister Vidar Helgesen i Stortinget. Arkivfoto: Lise Åserud, NTB Scanpix.
- PRATET SOM EN EU-BYRÅKRAT: Stortingsrepresentant og tidligere Sp-leder Liv Signe Navarsete følte seg dårlig etter å ha hørt europaminister Vidar Helgesen i Stortinget. Arkivfoto: Lise Åserud, NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Senterpartiets Liv Signe Navarsete fikk «en kvalmende fornemmelse» av europaminister Vidar Helgesens (H) redegjørelse i Stortinget om viktige EU/EØS-saker.

 - I alt som ble sagt i salen i dag, fikk man en kvalmende fornemmelse av at her sto det en byråkrat fra EU og fortalte oss hva vi skulle gjøre, og ikke en norsk minister som skal kjempe for norske interesser, sier Navarsete til NTB.

Den tidligere Sp-lederen er ikke nådig i kritikken av EU-ministeren.

- Jeg hørte ikke ett ord om norske interesser og norske arbeidsplasser, sier hun, og mener tonen i Europa-politikken er radikalt endret etter regjeringsskiftet.

- Det er en kjempeforskjell å høre statsråd Helgesen og andre fra Høyre-regjeringen, for de snakker ned norske interesser, sier Navarsete.

Hun viser til at Helgesen ikke nevnte norsk matproduksjon eller næringsmiddelindustri eller hva som er viktig for Norge, med et lite unntak for forbrukerrettigheter og behov for mangfold.

- Feil om landbruk Norge venter tøffe krav fra EU når forhandlingene om landbrukshandelen starter på nyåret.

Norge og EU ble i 2012 enige om nye landbruksforhandlinger. Ifølge Helgesen var kravet fra EU om nye forhandlinger en direkte konsekvens av omleggingen av det norske tollregimet kort etter avslutningen av den forrige runden.

- Vi forventer, på den bakgrunn, omfattende og offensive krav fra EU, krav som trolig vil berøre sensitive produkter for Norge, sa Helgesen torsdag.

Navarsete reagerer på virkelighetsbeskrivelsen.

- Jeg leser at Helgesen sier disse forhandlingene er framprovosert av EU etter tolløkningen som Norge innførte. Det er med respekt å melde feil. De forhandlingene skal foregå annethvert år, sier hun.

Navarsete viser til at importen av ost fra EU til Norge har økt, til tross for den omstridte tolløkningen.

- Supertilpasning Etter ett år med nyskapningen europaminister, mener Navarsete Norge har fått det som Høyre ønsket seg - en supertilpasning til EU.

Helgesen mener han har fått gjort mye positivt i sitt første år.

- Jeg synes det går bra. Vi har fått etterslepet betydelig ned, vi har fått finanstilsynene kvittert ut, og vi har andre saker som er i god prosess, sier statsråden til NTB.

Han viser til at regjeringens europautvalg har sørget for å få til en bedre koordinering av europasaker mellom departementene.

Men har opprettelsen av stillingen gitt Norge bedre tilgang i Brussel?

- Imponerende møteliste
- Tilgang i Brussel dreier seg om å utvikle norske posisjoner som er interessante for EU, sier han, og viser til en «imponerende liste med norske politiske møter med motparter i EU det siste året.»

Blant utfordringene nevner han at den norske EØS-avtalen fortsatt er lite kjent i Brussel.

Også EU-parlamentets stadig viktigere rolle er en utfordring for Norge, fordi arbeidet med den norske EØS-avtalen i stor grad har forholdt seg til EU-kommisjonen.

- Avtalen er lite kjent i EU-parlamentet, sier Helgesen.

(NTB - Kristian Skårdalsmo).

 ORIENTERTE OM EU/EØS:  Europaminister Vidar Helgesen (H).
Arkivfoto: Terje Pedersen, NTB Scanpix.
ORIENTERTE OM EU/EØS: Europaminister Vidar Helgesen (H). Arkivfoto: Terje Pedersen, NTB Scanpix. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling