Ble kvinne med et kick

Historien om Nong Toom handler om fattiggutten som ville bli kvinne, og gjorde karriere som thaibokser for å finansiere kjønnsskiftet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nå reiser Nong verden rundt og promoterer filmen «Beautiful Boxer», basert på hennes eget liv.

I går kveld ble spillefilmen vist i Norge under homofestivalen «Skeive filmer». Utpå høsten settes den opp på norske kinoer.

-  Filmen er hittil solgt til 20 land. Vi har mottatt invitasjon til over 100 festivaler, sier regissør Ekachai Uekrongtham til Dagbladet. Han opplyser at «Beautiful Boxer» var en av Thailands topp ti-filmer i fjor, til tross for premiere i november/desember.

100 000 bath

-  I Thailand kryr det av gutter som vil bli jenter. Her blir de, for første gang på film, ikke framstilt som klovner, hevder regissøren.

-  Jeg har ønsket å være kvinne så lenge jeg kan huske. Siden lenge før puberteten, sier Nong Toom - i dag 23 år - til Dagbladet.

-  Det hadde ingenting med seksualitet å gjøre, legger hun til.

Nong Toom begynte med thaiboksing som 12-åring, for å skaffe penger til sine lutfattige foreldre og for å finansiere egen skolegang. Men også fordi han trengte penger til kjønnsskifteoperasjon (et fullstendig kjønnsskifte kostet 100 000 bath, en liten formue i Thailand, ca. 20 000 kroner i Norge).

Sminket i ringen

Men Nong viste seg å være et kjempetalent i Thailands nasjonalidrett.

-  Han slo konkurrentene knockout. Han sjokkerte og han fascinerte, sier regissør Uekrongtham.

Etter hvert ble Nong også kjendis, fordi han alltid stilte til kamp fullt oppsminket som kvinne.

-  Jeg gjorde det ikke for kjendisstatus. Jeg sminket meg fordi det ga meg selvtillit, forteller Nong Toom.

Nong bokset fra han var 12 til han ble 20. Motstanderne gikk i bakken mot fattiggutten fra Chiang Mai.

18 år gammel fikk han drømmen oppfylt. Den første av tre kjønnsskifteoperasjoner ble gjennomført, dels for egne penger og dels ved sponsing fra et sykehus. Året etter tok han en ny operasjon, og som 20-åring tok han den tredje og siste.

-  Jeg forsøkte å bokse to ganger. Men da var jeg allerede kvinne i sinnet. Jeg tapte begge kampene, forteller Nong. Men hun trener hver dag, og driver et treningssenter for thaiboksing i Bangkok. Hun jobber også som modell på catwalken, og som tv-skuespiller.

-  Du vokste opp med en følelse av å være glad i gutter og menn. Kunne du ikke leve som vanlig homofil?

-  Jeg har alltid ment at kvinne og mann er skapt for hverandre. Jeg ville få kroppen til å harmonere med hjertet og sjelen. Derfor ønsket jeg full operasjon, sier Nong Toom. Under filmpremieren i Thailand påførte hun øynene vannfast maskara fordi hun var usikker på egne følelser: -  Men jeg gråt ikke da. Jeg gråt ikke før jeg så filmen for andre gang, alene. Den er vakker og den favner mitt liv, sier Nong om filmen hvis slagord er: «He fights like a man so he can become a woman.»

«BEAUTIFUL BOXER»: Nong Toom ville ikke spille rollen som seg selv.