Ble lam - fikk sparken

Heidrun Bubik (33) mistet faren sin og ble selv lam etter en tragisk bilulykke i fjor sommer. Da hun ba Oslo By Steinerskole legge forholdene til rette slik at hun kunne undervise fra rullestolen, mistet hun jobben.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Heidrun Bubik er ikke i tvil om at hun ble oppsagt fordi hun sitter i rullestol.

- Jeg fikk løfter om at jeg skulle tilbake i jobb helt til det ble klart at skolebygningen måtte tilrettelegges for rullestolen min. Da tok det to dager før oppsigelsen kom i posten.

Det er nå halvannet år siden 33-åringen ble ansatt i en midlertidig stilling som fransklærer ved Oslo By Steinerskole. Samtidig fikk hun løfte om fast jobb så snart hun hadde fullført et kurs i steinerpedagogikk. Men Bubik rakk aldri å begynne i jobben.

Faren omkom

En måned før skolestart ble hun utsatt for en alvorlig trafikkulykke. Faren hennes ble drept. Heidrun ble lam fra korsryggen og ned.

- Kjæresten min informerte skolen om at jeg hadde en lang rehabiliteringsperiode foran meg. Skolen forsikret at dette ikke skulle påvirke ansettelsesforholdet mitt, sier hun.

Men da to steinerpedagoger besøkte henne på Sunnaas et halvt år seinere, var alt snudd på hodet.

- Jeg hadde tenkt mye på hvordan jeg skulle klare å undervise fra rullestolen, men de lyttet ikke til mine synspunkter. I stedet spurte de om ikke en kontorjobb ville passet meg bedre. I et seinere møte påpekte de at skolen er en skjør plante som krever ressurssterke lærere, sier Bubik.

Usaklig oppsigelse

Oslo By Steinerskole begrunnet oppsigelsen med at Heidrun Bubik aldri hadde tiltrådt stillingen.

- I hele rehabiliteringsperioden var jeg sikker på at jeg hadde en jobb å gå til. Trodde de at jeg aldri ville kunne jobbe igjen? Først ble jeg veldig opprørt og lei meg. Nå er det mer blitt en prinsippsak, sier Bubik, som er klar til å møte skolen i retten i juni neste år.

Bubiks advokat, Ellen Moen, mener Bubik er usaklig oppsagt.

- Denne saken provoserende. Å hevde at Bubik ikke har tiltrådt stillingen, når de vet at hun ble utsatt for en så tragisk trafikkulykke, er helt utrolig. Jeg hadde aldri trodd en steinerskole kunne forfekte slike holdninger, sier Moen.

OPPSAGT: - I hele rehabiliteringsperioden var jeg sikker på at jeg hadde en jobb å gå til. Hvorfor snudde skolen plutselig da det ble klart at jeg aldri kunne gå igjen spør Heidrun Bubik. I juni møter hun Oslo By Steinerskole i retten.