Nedsatt funksjonsevne:

Ble lam etter festulykke: - Et mareritt

- Jeg husker jeg stupte i bassenget etterfulgt av et knas, sier Dana Barrett.

BRAKK NAKKEN: Dana Barrett ble hastet til sykehuset med luftambulanse etter en bassengulykke. Foto: SWNS
BRAKK NAKKEN: Dana Barrett ble hastet til sykehuset med luftambulanse etter en bassengulykke. Foto: SWNS Vis mer
Publisert

Livet tok en brå vending for 31 år gamle Dana Barrett da hun 29. juni 2019 bestemte seg for å stupe i bassenget på en fest på Long island, New York.

Sammen med en rekke venner hjemme hos kjæresten Seamus Cantwell med bading og grilling, endret alt seg for alltid.

Kvinnen feiret med et bad etter å vunnet en minigolf-konkurranse. Hun feilbedømte imidlertid dybden og slo hodet i bunnen av bassenget, ifølge avisa Wales Online.

Lam fra nakken og ned

Ifølge avisa skal 31-åringen ha hørt halsen knase.

- Jeg bare fløt opp til overflaten, helt ute av stand til å bevege meg.

Barrett forteller at den ene venninnen hennes trodde hun spøkte. Hun minnes å høre henne rope at hun var nødt til å slutte å tulle.

Like etter besvimte hun - for i det øyeblikket Barrett brakk den nest øverste halsvirvelen, ble hun lam fra nakken og ned - noe som gjorde henne lam fra halsen og ned, såkalt kvadriplegi.

Kvadriplegi er ifølge Store Medisinke Leksikon (SML) en lammelse av alle fire lemmer, altså begge armer og begge bein - der også en del av pustemuskulaturen blir satt ut av funksjon.

Det blir da nødvendig med respirator for å holde pasienten i live, skriver de.

Måtte lære alt på nytt

Etter ulykken ble hun hastet til sykehuset med en luftambulanse og lagt i kunstig koma.

To dager seinere våknet hun.

- Jeg trodde jeg hadde hatt et mareritt fordi jeg ikke klarte å bevege meg. Jeg ble helt fortvila, sier hun til Wales Online.

To måneder seinere ble hun flyttet videre til en rehabiliteringsklinikk hvor hun fikk behandling av fysioterapeut i ytterligere to måneder.

Her var hun nødt til å lære å snakke og spise, samt bevege hodet opp og ned og til siden.

Under oppholdet begynte Barrett å prøve ut ulike rullestoler for å forberede seg på å leve et aktivt og mest mulig uavhengig liv til tross for nedsatt funksjonsevne.

Styres av batteri

Juli 2020 ble hun flyttet til en bolig for funksjonshemmede - hvor hun ble assistert av sykepleiere.

31-åringen er ikke lenger koblet til en respirator, men bruker en trakeostomi, som ifølge SML utføres når pasienter ikke får nok luft på grunn av forsnevringer i strupen.

FAMILIE: Dana Barrett med familie og venner. Foto: SWNS
FAMILIE: Dana Barrett med familie og venner. Foto: SWNS Vis mer

- Via trakeostomi kan pasienten puste gjennom åpningen i halsen og få luften rett ned i lufterører, skriver de.

I tillegg har hun også fått operert inn en pacemaker like under huden på brystet som består av en metallboks med elektronikk og batterier. Ifølge Norsk Helseinformatikk (NHI) brukes denne ved vedvarende behov for hjertestimulering.

Kommet for å bli

Wales Online skriver at ved hjelp av en pengeinnsamling for Barett, var hun i slutten av 2020 i stand til å flytte inn i en liten hytte som ble bygget for henne.

Nå kunne hun få sitt eget sted som er tilrettelagt for henne, men fortsatt få støtte - takket være hjelpemidler som ga henne friheten tilbake.

Nå har hun en elektrisk heis for å komme seg inn og ut av senga og er i stand til å styre lysene og TV-en via telefonen.

Avisa skriver at hun ser familie og venner regelmessig, og kjæresten Seamus har kommet for å bli.

Ønsker å advare

Etter den dramatiske ulykken, ønsker Barrett å advare andre om farene ved stuping.

- Jeg lever på batteri nå, hvis noe går galt, kan jeg ikke puste, bevege meg eller snakke. Det er viktig å sørge for at du er klar over omgivelsene dine. Dette kan skje hvem som helst, sier hun.

Til nyhetsbyrået SWNS forteller hun at hun har forsonet seg med sin nye normale hverdag, selv om hun fremdeles tar til tårer.

- Jeg hadde stupt i det samme bassenget en million ganger før, men det som hendte meg, er noe jeg aldri trodde kom til å skje.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer