Ble lam etter scenestup

LARVIK (Dagbladet): Han var i ekstase etter konsertsuksessen for militærgutter på Finnsnes. Men da Kim Granaas (24), bassist i Larvik-bandet Bløff, tok løpefart fra scenen og kastet seg ut blant publikum, endte han opp med knust kinnbein og å bli lam i ansiktet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nå advarer den kvestede musikeren andre rockere mot den populære konsertsporten «stage diving».

- Dette er livsfarlig, konkluderer Kim Granaas. Jeg tar aldri et slikt scenestup igjen, sier han til Dagbladet.

Lufteturen fra scenekanten i Finnsneshallen fikk fatale konsekvenser for den unge musikeren. Legene på Regionsykehuset i Tromsø har med 99 prosents sikkerhet fastslått at unggutten blir lam i ansiktet etter konsertulykken.

Gleden tok overhånd

Larvik-bandet Bløff er i startgropa av sin karriere, og tirsdag i forrige uke skulle de holde sin første konsert i Nord-Norge, nærmere bestemt på Finnsnes i Troms. Sammen med velkjente entertainere som Åsleik Engmark og Great Garlic Girls skulle de opptre for soldater fra Olavsvern, Skjold og Bardufoss militærleirer.

På tross av at de bare har to enslige singelplater ute på markedet, ble Bløff tatt svært godt imot av de rock'n'roll-kåte soldatene. Allsang og trampeklapp var et faktum på slutten av bandets konsert.

Dette gjorde rimelig nok Bløff-musikantene oppglødde. Etter en tur i garderoben tok de turen opp på scenen igjen for å motta publikums hyllest. For ferskingene i Bløff var en slik mottakelse overveldende. Og da en låt med Bløff-heltene Rage Against The Machine ble kjørt over høyttaleranlegget, tok det helt av.

- Gleden tok rett og slett overhånd, forklarer Granaas, som bestemte seg for å kaste seg ut i publikums armer, slik som vanlig er på rockekonserter på 90-tallet.

«Jeg holder på å dø»

Slik beskriver Kim Granaas selv hendelsen som kunne ha kostet ham livet:

- Jeg tok fart oppe på scenen, sparket fra på monitoren ved scenekanten for å få ekstra høyde, og kastet meg deretter utover publikum. Men noe gikk galt, og jeg smalt rett i panna på en kar som tydeligvis ikke så at jeg kom. Det var blod overalt, jeg skrek av smerte og merket at det bare var et mykt hulrom der kinnbeinet skal sitte.

De tre andre Bløff-gutta sto på utsida av Finnsneshallen og røykte, da en hylende Kim kom løpende. «Jeg holder på å dø!» ropte Granaas, desperat av smerte. Det oppsto fullt kaos, spesielt ettersom arrrangørene av konserten ikke hadde ordnet med Røde Kors-mannskaper til det omfattende arrangementet.

Bløff-trommis Lasse Thorsen (26), som også er Kims bror, måtte derfor ta skjea i egen hånd og ringe etter ambulanse. En tre timer lang ambulansetur brakte konsertofferet til Regionsykehuset i Tromsø, der det straks ble konstatert at kinnbeinet var knust.

Uten følelse

Torsdag ble Granaas operert. Dagen etter ble han utskrevet fra sykehuset. Samtidig fikk han den tunge meldingen: Du blir etter all sannsynlighet lam i ansiktet.

- Nervene er knust. Det fører til at jeg blir lam i den ene halvdelen av trynet. Jeg er helt uten følelse i deler av munnpartiet, tanngarden, nesa og hele det ene kinnet. Dette må jeg leve med resten av livet. Det er ganske jævlig, sukker Granaas. Han har også store smerter i øyet.

- Når jeg spiser er det som å få en nål inn i øyet. Øyet er blodsprengt, og jeg ser innimellom dobbelt.

Arrangementet på Finnsnes var rusfritt, og Granaas var klinkende edru da det katastrofale inntraff.

Scenestuping, eller «stage diving» som det kalles i rockekretser, er blitt et svært utbredt fenomen på konserter på 90-tallet. Bløff-musikerens lammelse er det hittil verste utslaget av «stage diving» her til lands. Granaas selv advarer andre rockere mot å «dive».

Tenk dere om

- Folk bør tenke seg om før de gjør dette her. Det er moro å være på konsert, men et slikt stup kan få fatale konsekvenser - selv om publikum er stein edrue.

Granaas er imidlertid ikke villig til å gi opp karrieren i Bløff. Han er sykemeldt fra jobben som daglig leder for Eurobuen Trevare i Stavern på ubestemt tid, men Bløff vil han gi alt for. Med smertestillende medikamenter i kroppen står han allerede i kveld på scenen for å spille for russen på Strømmen. Hilsenen fra bookingbyrået ABC med manager Steinar Fjeld i spissen, har han i lomma. På den står det «God bedring, live fast - dive young»...

KVESTET FOR LIVET: Rockemusikeren Kim Granaas (24) i Larvik-bandet Bløff er lam i ansiktet etter en konsertulykke i Finnsnes i Troms. Musikeren knuste kinnbeinet da han tok sats fra scenen, hoppet og landet rett i panna på en publikummer. Her Granaas sammen med medmusikantene Lasse Thorsen (27), Anders Buaas (22) og Pål Tolstrup (22).