Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ble lam mens han ventet i 19 timer på operasjon

Thor Magne Ubostad (35) kunne ha unngått et liv i rullestol. - AMK og legevakten spurte ikke en gang om han kunne gå og stå, sier ekspertvitne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no:) 8. juni 2007 ble Norsk Pasientskadeerstatning (NPE) dømt i Oslo tingrett til å betale erstatning «for varig skade påført Thor Magne Ubostad som følge av forsinket diagnostisering/ behandling». NPE anket avgjørelsen og i går startet ankesaken i Borgarting lagmannsrett.

- En vanlig dødelig mot det store systemet

For Thor Magne Ubostad kan dette bli et endelig punktum for en ni år lang kamp mot det offentlige.

- Du føler virkelig at du er en vanlig dødelig mot det store systemet. Det var stort å vinne i tingretten, og nedtur da NPE anket til lagmannsretten, sier Ubostad til Dagbladet.no. Han var aldri i tvil om å kjempe for sin sak.

- Også andre kan havne i en liknende situasjon. Derfor er det viktig å få saken belyst. Jeg håper at helsevesenet ser hvilke feil de har gjort og tar lærdom av det, utdyper han.

Advokat Børre Lid representerer NPE.

- Vi mener at pasientskadenemndas vedtak er riktig. Tingrettsdommen gikk i mot det den rettsoppnevnte sakkyndige og flere andre leger mener. Det er vanskelig å akseptere for oss, så vi valgte å anke, sier Børre Lid til Dagbladet.no.

Voldsomme smerteskrik

KJEMPER: Thor Magne Ubostad (35) vil ha det fastslått at feilbehandling i helsevesenet er årsaken til at han i dag er lam fra livet og ned. Her diskuterer han med sin advokat Helge Husebye Haug etter dagens forhandlinger i Borgarting lagmannsrett. Foto: ASLE HANSEN
KJEMPER: Thor Magne Ubostad (35) vil ha det fastslått at feilbehandling i helsevesenet er årsaken til at han i dag er lam fra livet og ned. Her diskuterer han med sin advokat Helge Husebye Haug etter dagens forhandlinger i Borgarting lagmannsrett. Foto: ASLE HANSEN Vis mer

35-åringen fra Farsund var bare 26 år gammel da han ble lam fra livet og ned. 23. mars 1999 fikk han plutselige smerter i ryggen da han skulle løfte sin to år gamle datter ut av bilen.

Han slo seg til ro med at legen mente det var muskelstrekk, og dro på påskeferie med familien til Knaben noen dager senere.

Klokka ni om morgenen, Palmesøndag, 28. mars, opplevde han akutte smerter i ryggen. Smertene ble etter hvert så ille at han lå rett ut, uten å røre på seg. Han skal ha skreket så voldsomt i smerte at folk utenfor huset kunne høre det.

Så startet det Thor Magne Ubostad mener er en rekke feil fra helsevesenets side:

•Legen lot vente på seg, til tross for at familien i desperasjon ringte AMK-sentralen flere ganger. Klokka 12 ringte Thor Magne Ubostads mor, som er sykepleier. AMK-sentralen nok en gang. Denne gangen ba hun dem spesifikt om å sende legehjelp. Legevaktslegen trodde det var snakk om kink i ryggen og Ubostad ble ikke prioritert. Først klokka 15 dukket legen opp. Ubostad ble deretter fraktet til Lister sykehus. Ubostad mener legen burde ha sjekket ut hvilket sykehus som kunne ha gitt ham den nødvendige behandlingen, og sendt ham dit isteden. Han kritiserer også helsevesenet for at de ikke rekvirerte luftambulanse.

•På Lister sykehus hadde de ikke nødvendig kompetanse til å operere ham, da de mistenkte at prolapsen lå høyt oppe i ryggen. Klokka 20 ble han fraktet til sykehuset i Kristiansand, i den tro at Kristiansand både hadde utstyr til å gi riktig diagnose og behandle ham. Det var feil. De kunne diagnostisere tilstanden, men hadde heller ikke kompetanse til å utføre denne type operasjon. Ubostad mener oppholdet på Lister var å kaste bort dyrebar tid, og kritiserer også sykehuset for ikke å ha undersøkt om sykehuset i Kristiansand kunne gi ham nødvendig behandling. Han mener også at han ble unødvendig lenge både på Lister og i Kristiansand.

•Ubostad ble undersøkt klokka 23 i Kristiansand, men først fraktet videre til Ullevål sykehus klokka 02.00 om natten. Der ble han fraktet videre til Rikshospitalet, hvor han ble ventende på operasjon helt til operasjonslegen kom på vakt og ble ferdig med morgenmøtet. Ubostad mener han burde fått behandlingen på Ullevål, og at det var unødvendig av Rikshospitalet å vente så lenge med å operere.

- Tok 19 timer

image: Ble lam mens han ventet i 19 timer på operasjon

Tidsaspektet i saken er det mest sentrale Borgarting lagmannsrett nå må vurdere.

Burde helsevesenet ha opptrådt annerledes, slik at Ubostad fikk raskere behandling? Ville han hatt førlighet i underkroppen i dag, dersom han fikk riktig diagnose og behandling tidligere?

Det viste seg til slutt at Thor Magne Ubostad hadde en sjelden form for ryggprolaps, en såkalt thorakal prolaps mellom 10. og 11. brystvirvel. I en slik situasjon gjelder det å få behandling så fort som mulig, for å redde førligheten.

«Enhver forsinkelse knyttet til diagnostisering og behandling økte risikoen for varige skader i ryggmargen med lammelser som følge», heter det i Oslo tingretts dom fra i fjor.

Flere sakkyndige vitner i Borgarting lagmannsrett uttalte i dag at det er mulig at Thor Magne Ubostad kunne ha beholdt i hvert fall deler av førligheten dersom han hadde fått raskere behandling.

- Jeg er overrasket over at NPE ikke tar ansvar i denne saken. Det tok 19 timer fra legen så ham til han lå under kniven. Det kunne ha tatt en og en halv time. Dessuten unnlot helsepersonell å utføre helt grunnleggende og banale undersøkelser, som ville ha avdekket hvor alvorlig skadene var, påpeker advokat Helge Husebye Haug i advokatfirmaet Norman & co som representerer Ubostad.

- AMK gjorde feil

Seksjonsoverlege Olav Veum Eielsen ved akuttavdelingen på Stavanger sykehus gikk, som sakkyndig vitne i retten, til angrep på AMKs og legevaktens håndtering av Thor Magne Ubostad.

- Verken gjeldende prosedyrer eller forskrifter ble fulgt. Sykepleier skulle ha holdt kontakten med innringer og innstruert de rundt ham til å gjøre undersøkelser. Vedkommende skulle også, uten forsinkelse, kontaktet vakthavende lege. Ingen adekvate spørsmål ble stilt. Det ble ikke en gang spurt om pasienten kunne gå eller stå på egne bein, sa Eielsen i retten i går.

Eielsen har vært involvert i behandlingen av en rekke tilsynssaker.

- Man kan stille spørsmål om behandlingen i denne saken har vært medisinsk forsvarlig. Det ville ikke ha forundret meg om Helsetilsynet hadde sagt «nei» til det. I det hele tatt er jeg forundret over at dette ikke har vært en tilsynssak, uttalte Olav Veum Eielsen i retten.

Eielsen dokumenterte også i retten at det aldri ble rekvirert luftambulanse fra Sola, som kunne ha fraktet Ubostad raskere til sykehus. Han kunne også dokumentere at luftambulansen var tilgjengelig hele den aktuelle dagen, og at værforholdene tillot flyging.

- I denne saken har behandlingskjeden sviktet, uttalte den akuttmedisinske eksperten.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media