Ble lei regnet - bygde kraftverk

LYSEFJORDEN (Dagbladet): Mens storkarene kranglet om gasskraftverk, tuslet Arnljot Eiane ned i bekken og bygde sitt eget kraftverk. Nå forsyner han to hus med strøm og selger attpåtil noen kilowatt til det lokale elverket.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det var så fryktelig irriterende å sitte i kjøkkenvinduet og se alt regnet som rant bort til ingen nytte, jeg måtte gjøre noe, forklarer Eiane.

Aldri så lite stolt viser han plastrøret som slynger seg oppover fjellsida mot vannmagasinet. Like bak troner Preikestolen, her er det bratt og vilt, og tusen bekker små sildrer gjennom trolsk bjørkeskog og ei mjuk seng av lyng og mose.

Strømmer på

- Legg bekkene i rør! buldrer kraftkaren Eiane, som kjæler med sin egen turbin, uten at han bryr seg noe særlig om den fjerne energipolitikken som felte Bondevik.

Eiane i Lysefjorden i Rogaland er ikke en ensom Petter Smart som fant noen kilowatt og lykken i en fjellbekk.

- Dette skjer overalt nå, etter at energimarkedet ble fritt. Mange øyner muligheten til å tjene litt penger. Det betyr ikke så mye for kraftbalansen nasjonalt, men det er viktig for dem det gjelder, sier seniorrådgiver Jens Aabel i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) til Dagbladet.

- Så glad jeg ble

Arnljot Eiane har lagt ned mye penger, tid og omsorg i sitt prosjekt. Han bestilte helikopter for å løfte kabelen til fjells. Flaskehalsen var en fjellknaus.

- Jeg studerte kotene på kartet og mente det var et lite fall der. Men jeg var fryktelig spent på om vannet ville renne videre. Da vannet kom ut av røret, kan du tro jeg ble glad! sier Eiane.

Én ting er mannen skråsikker på - strømprisen blir ikke billigere. Derfor er dette en investering for framtida.

- Og nå kan jeg smile lurt når det regner, før ble jeg sur. Og så kan vi la tørketrommelen gå uten tanke på hva det koster, skryter den tidligere mureren som nå hjelper til på gården som datteren og svigersønnen driver.

Se der kommer naboen på 80 forbi på traktor, Eiane forteller at også han nå vil legge en bekk i rør.

Nyttig hobby

Kraftverket i bekken produserer 40 kilowatt. Arnljot Eiane vil knytte til en ny bekk, men der har fylkets miljøvernavdeling observert et par ørreter.

- Bare tull, vet du, men der stopper det opp. Dette er rein, fornybar kraft. Ikke noe skittent kull eller gass som ødelegger klimaet. Dette er en rik ressurs som landet burde utnytte, mener Eiane.

Og så smeller han til litt om regler og forbud og manglende støtte og tusen hindringer. Kraftverket er blitt hans hobby, han rusler gjerne ned en søndag for å høre susen og studere nåla som dirrer så gildt over tallskalaen.

Seniorrådgiver Aabel i NVE forteller at de nå får 50- 100 henvendelser årlig fra folk som vil bygge ut private kraftverk.

- Vi ser på ulempene ved prosjektene og vurderer om det er nødvendig med konsesjon. Mange finner rester av kraftverk fra tida før krigen, og så tar de i bruk ny teknologi og restaurerer dem. Myndighetene oppmuntrer til dette. Og det er blitt lettere enn før å få tak i utstyr. Utbyggingene er ikke så dyre, mange øyner nok en god butikk med tida, mener NVE-rådgiver Jens Aabel.