- Ble lemlestet to ganger

IS-gisselets familie takker norske myndigheter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Familien til det antatt drepte IS-gisselet Ole Johan Grimsgaard-Ofstad takker norske myndigheter og politiet for arbeidet med å få ham frigitt.

- Norske myndigheter har hele tiden nedlagt et omfattende arbeid for å få Ole Johan frigitt, dessverre uten resultat. Likevel, stor takk for det, og en særlig takk til politiets krise- og gisselforhandlertjeneste for god omsorg og oppfølging i en, for oss, meget vanskelig og tung tid, skriver hans familie i en uttalelse til NTB.

De forteller at han ble kidnappet i Syria i januar, og at han har vært holdt som gissel siden. Ifølge familien ble han lemlestet to ganger.

Ifølge familien fjernet IS først hans tommelfinger på venstre hånd, deretter alle fingre på hans høyre hånd, hele tiden under trusselen om å bli drept.

- Til slutt gjorde IS så alvor av truslene og drepte ham, skriver familien.

- Vi, hans foreldre og søster, har hele tiden vekslet mellom håp og fortvilelse, som nå er avløst av en dyp sorg, skriver familien videre.

De skriver at de ikke er kjent med hvor Grimsgaard-Ofstad er begravet.

- Det er et kaldblodig mord - Vi har ingen grunn til å tvile på at bildet av Ole Johan Grimsgaard-Ofstad er ekte. Det er i så fall en brutal og avskyelig handling, sa statsminister Erna Solberg til et samlet pressekorpset om meldingene om at nordmannen Ole Johan Grimsgaard-Ofstad skal være drept.
 
Eksperter jobber for å undersøke bildet av en død Grimsgaard-Ofstad som IS' propangdamagazin Dabiq publiserte i dag.

 SKAL VÆRE DREPT: I siste utgave av IS' propaganda avis Dabiq står det at nordmannen Ole Johan Grimsgaard-Ofstad er henrettet. Foto: Privat
SKAL VÆRE DREPT: I siste utgave av IS' propaganda avis Dabiq står det at nordmannen Ole Johan Grimsgaard-Ofstad er henrettet. Foto: Privat Vis mer

- Det finnes ingen unnskyldninger for hva vår landsmann er utsatt for. Dette er et kaldblodig mord og regjeringen fordømmer drapet på en norsk statsborger på det sterkeste.

- Dette er smertefullt; både for familien og for hele nasjonen Norge. Verdiene våre utfordres. Selv om det er vondt, skal vi ikke la terroristene vinne fram. ISIL står for undertrykkelse, vold og drap, uttalte Solberg på onsdagens presskonferanse.

Kina foreløpig tause I magasinet til IS ble Grimsgaard-Ofstad i september avbildet sammen med kineseren Fan Jinghui. Jinghui ble avbildet med et hovent venstre øye, men i samme gule fangedrakt som det Grimsgaard-Ofstad hadde.

Nordmannen hadde fangenummer 05674 og kineseren hadde 05675. Teksten under bildet av Fan Jinghui var den samme som for Grimsgaard-Ofstads del:

«Denne kinesiske fangen er sviktet av sin regjering, som ikke gjorde sitt ytterste for å kjøpe hans frihet».

Da IS offentliggjorde kidnappingen var det mange som forventet at det skulle sette press på kinesiske myndigheters bekjempelse og fordømmelse av ekstremisme i Midtøsten.

Men etter kidnappingen har ikke kineserne gitt uttrykk å iverksette tiltak annet enn å fordømme vold. I dag har kinesiske myndigheter foreløpig vært tause etter at opplysninger om at Jinghui var død.

Sendte bilder til regjeringen Utenriksminister Børge Brende opplyste pressekorpset om at IS hadde sendt den norske regjeringen bilder på at nordmannen ble mishandlet.

Han ble grovt mishandlet i fangenskap. Bilder og videoer av dette ble sendt til oss sammen med krav om løsepenger, sier Brende.

- Jeg har vært i tett kontakt med familien til Grimsgaard-Ofstad. Det er nærmest umulig å forstå hvilken belastning dette har vært for familien. De ønsker ro og fred, sier utenriksministeren.

Brende sa også at de har vært i kontakt med myndigheter og aktører i land i regionen for å komme fram til en løsning på gisselsituasjonen.

Kidnappet i januar Dabiq thar også publisert et bilde som angivelig viser de to døde mennene, ledsaget av teksten «Henrettet — etter å ha blitt forlatt av frafalne land og organisasjoner».

Ole Johan Grimsgaard-Ofstad ble kidnappet i Syria, opplyste Erna Solberg på en pressekonferanse i september

- Norske myndigheter ble i slutten av januar gjort kjent med en mulig kidnapping av en norsk statsborger i Syria. Han har vært holdt fanget hos ulike grupper, men vi har grunn til å tro at han nå holdes fanget av IS, sa statsministeren.

- Vi har ett mål: å få vår statsborger hjem, understrekte statsministeren.